archenemy : nie "udajne 6300", ale na 100% 6300rpm. som si tym uplne isty. pri 6200-6300rpm je motor na obmedzovaci.
cize je to proste zle zmerane a tie cisla si vobec nemusis vsimat. odchylka sa udava pre namerane hodnoty, otacky musia byt na grafe presne! a co som ja pocul, tak by ta odchylka mal byt skorej okolo 2-3%
cize graf zahod (alebo chod reklamovat) a vobec tie cisla neber do uvahy.
tazko takto na dialku radit. pricin moze byt plno. a ci uz technickych, alebo psychologickych.
nezmenil si napriklad pupmu ? toto kludne moze sposobovat zly benzin. skus nabrat 98okt a uvidis ci sa nieco nezmeni.
nejazdis s klimou ? s nou je to o dost lenivejsie.
neprezul si zimne 15" kola za letne 17" ky ?
alebo to moze byt proste len pocit. ak si presadol z vyrazne slabsieho auta, a nez si si zvykol tak ti auto prislo daleko rychlejsie.
edit: alebo ma napadla este druha vec.
ak brzda merala "dobre" a otacky su len umerne posunute. tak ked predelis realne maximalne otacky (6300rpm) maximalnymi otackami nameranymi na brzde (7110rpm), tak ti vyjde 0.8860
teraz ked sa pozries na graf, tak cca 96-97% maxima kutaku dosahuje motor pri nameranych cca 4900rpm. a ked 4900rpm vynasobime nasim cislom (tych 0.886) tak nam vyjde 4341rpm. a to je prakticky presne to co uvadza vyrobca.
cize nakoniec je dost mozne, ze ziaden problem nieje

a opakujem, to ze je niekde nejaka spicka krutaku nieje podstatne. motor sa da len velmi tazko regulovat tak, aby dosahoval cisla presne ako udava vyrobca. to ze dosahuje cca 97% maxima pri +-udavanych otackach je dostatocne, a uplne normalne
ak by si si pozrel namerane udaje turbodieslov tak niekedy zistis ze maximum krutiaceho momentu dosiahne motor niekedy aj pri 3000rpm, ci maximum vykonu pri 3500rpm. lenze to je len mala spicka a tych 95% a viac dosahuje pri vyrobcom uvadzanych cca 2000rpm (a pre vykon obvyklych 4000rpm)