Topíte si klimou?

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Příspěvekod mony79 » 04.01.2008 23:26

snike píše:
Mony píše:Mám dotaz: jak to myslíte? Mám klimatizaci poprvé a abych pravdu řekla, tak jsem teď trochu zmatená. :hurray:
Běžnou obsluhu asi budu muset víc nastudovat z příručky. Když zapnu A/C, tak musím mít zapnuté i AUTO? Omlouvám se za hloupé otázky, ale jsem nějak mimo mísu.

Nemusíš, ale pak je dobré nastavit pomocí tlačítek kam má jít vzduch, rychlost ventilace a požadovanou teplotu ;-)

Tak to nastavené mám. Zatím jsem klimu nepoužila, jen jsem si říkala, že to zkusím. Psalo se tady, že je to dobré alespoň jednou za měsíc.
Ale co myslel Anonym tímto :Hlavně nezapomeňte klimo vypnout před příjezdem aby se stačila vyfoukat? Jako, že než někam dojedeš, tak je dobré ji mít pár minut před zastavením vypnutou. Možná se ptám hloupě, ale ....
mony79 Žena
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Jakub » 04.01.2008 23:29

@Mony:

Odpověď jsem posílal o jeden příspěvek zpátky, hned za snikem.
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

Příspěvekod mony79 » 04.01.2008 23:33

@ jakub
děkuji moc, promiň nevšimla jsem si tvé odpovědi. Hned jsem odpovídala a tvůj příspěvek tam ještě nebyl.

@snike
děkuji také za odpověď jste hodní kluci ;-)
mony79 Žena
Uživatel fóra

Příspěvekod davidb » 04.01.2008 23:47

snike píše:Klimatizace má několik senzorů a mezi ně patří senzor, který zjišťuje intenzitu slunečního světla a někdy i směr. A dle něj se automaticky nastavuje do kterých výdechů bude vpouštěn vzduch. Najdeš ho před spolujezdcem na palubní desce u předního skla.

Senzor intenzity slunečního světla? Fajn, to beru, to mám na monitoru, na televizi i na GPS. Ale aby zjišťoval směr? To sorry, tak sofistikovanej senzor Cee`d při svojí ceně prostě mít nemůže. :-) To bych bral a u auta 3x dražšího.
davidb Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod snike » 05.01.2008 15:47

DavidB píše:Senzor intenzity slunečního světla? Fajn, to beru, to mám na monitoru, na televizi i na GPS. Ale aby zjišťoval směr? To sorry, tak sofistikovanej senzor Cee`d při svojí ceně prostě mít nemůže. :-) To bych bral a u auta 3x dražšího.

Tím slůvkem někdy jsem myslel u některých aut, dle mne to u Cee´da také není, příště to napíšu jasněji ;-)

Když nad tím přemýšlím, tak zas tak složitý by to nemuselo být. Stačilo by třeba 3 nebo 4 fotosenzory, z nichž by každý hlídal intenzitu světla v určitém úhlu. Řídicí jednotka AC by z údajů z těchto senzorů, zjistila zhruba směr odkud svítí sluníčko a následně upravila proudění do jednotlivých výdechů.

Tohle o fotosenzoru píšou na chytrých stránkách:

1.
The photo sensor (A) is located at the center of defrost nozzle.
2.
The photo sensor contains a photovoltaic (sensitive to sunlight) diode. The solar radiation received by its light receiving portion, generates an electromotive force in proportion to the amount of radiation received which is transferred to the automatic temperature control module so that the solar radiation compensation will be performed.

Kdo umí anglicky, nechť to přeloží nám bez jazykového nadání ;-)
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 10.777 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
10777 km @ 0 l/100km

Příspěvekod AllInOne » 05.01.2008 17:35

[quote="bans"]
snike píše:
bans píše:A když to máš zapnuto na funkci AUTO, co to znamená? Proto jsem se ptal na popis v manuálu.

Udržuje ti to nastavenou teplotu uvnitř auta, automaticky nastavuje potřebnou rychlost ventilátoru i směr proudění vzduchu do kabiny ;-) Jen když máš nastavenou teplotu nižší než je venku, tak si k AUTO zapnu i AC, aby mi to klimatizace chladila ;-)

ještě mě tak napadá...a pokud nastavím třeba na 22stupňů teplotu a venku bude 25, tak mi to bude foukat na těch 25, dokud nezmáčknu caplík klimy,aby to ochladilo na těch 22?

mám v tom trocha hokej:)
AllInOne Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2008)
53000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 05.01.2008 17:37

Ano, přesně tak :wink:
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod vladislav » 05.01.2008 17:45

No zrovna jsem byl v autě...tak pokud zapneš AUTO tak se zapne automaticky i AC.....pokud chceš jenom AUTO musíš zmáčknout AC ,aby se vypla....tak to aspon funguje u mě...ovšem nesmíš otáčet pravým knoflíkem na regulaci ventilátoru protože pak se AUTO vypne... :yes: :yes:Pokud zapneš směrování na okna,do stran nebo na nohy AUTO zmizí..pokud tyto regulace tlačitky zase vypneš naběhne znovu AUTO...
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)

Příspěvekod snike » 05.01.2008 17:54

vladislav píše:No zrovna jsem byl v autě...tak pokud zapneš AUTO tak se zapne automaticky i AC.....pokud chceš jenom AUTO musíš zmáčknout AC ,aby se vypla....tak to aspon funguje u mě...ovšem nesmíš otáčet pravým knoflíkem na regulaci ventilátoru protože pak se AUTO vypne... :yes: :yes:Pokud zapneš směrování na okna,do stran nebo na nohy AUTO zmizí..pokud tyto regulace tlačitky zase vypneš naběhne znovu AUTO...

:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: Jo, přesně tak to funguje ;-) A když stiskneš OFF vše se vypne :D :D :D
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 10.777 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
10777 km @ 0 l/100km

Příspěvekod vladislav » 05.01.2008 17:58

snike píše:
vladislav píše:No zrovna jsem byl v autě...tak pokud zapneš AUTO tak se zapne automaticky i AC.....pokud chceš jenom AUTO musíš zmáčknout AC ,aby se vypla....tak to aspon funguje u mě...ovšem nesmíš otáčet pravým knoflíkem na regulaci ventilátoru protože pak se AUTO vypne... :yes: :yes:Pokud zapneš směrování na okna,do stran nebo na nohy AUTO zmizí..pokud tyto regulace tlačitky zase vypneš naběhne znovu AUTO...

:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: Jo, přesně tak to funguje ;-) A když stiskneš OFF vše se vypne :D :D :D

Nebo když dojde proud v baterce a nebo benzín/nafta/... :help: :help:
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)

Příspěvekod AllInOne » 05.01.2008 18:01

Díky zaupřesnění

a když si natavím v autě 23 stupňů (nebudu zapínat klimu)a venku bude 25 stupňu, tak mě se ta klima sama pustí, abych to měl na těch 23? a nebo jak zjistím vlastně, že je 23stupňů v autě? :)

není to popsané někde v tom manuálu toto? Asi si to chce nejspíš osahat osobně :!:

dík za trpělivost :D
AllInOne Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2008)
53000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod vladislav » 05.01.2008 18:03

bans píše:Díky zaupřesnění

a když si natavím v autě 23 stupňů (nebudu zapínat klimu)a venku bude 25 stupňu, tak mě se ta klima sama pustí, abych to měl na těch 23? a nebo jak zjistím vlastně, že je 23stupňů v autě? :)

není to popsané někde v tom manuálu toto? Asi si to chce nejspíš osahat osobně :!:

Jakub ti odpoví lépe on je technický typ..a má auto déle než já... :-o :-o Samozřejmě pokud budeš chtít auto uchladit musí být v provozu klima..a jak je přesné čidlo teploty klimy uvnitř vozu tot otázka.. brzy na to přijdeš sám ...praxe tě vždy naučí vice než teorie... :wink:
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod Jakub » 05.01.2008 18:30

bans píše:Díky zaupřesnění

Když se zapne režim AUTO tak vše probíhá automaticky - nastavuje se jen teplota, zbytek řídí automatika. Klima se používá nejen ke snížení teploty, ale i ke snížení vlhkosti (např. při odmlžování okna). Automatická klima má i senzor vlhkosti vzduchu, takže klimu by měla pouštět i k zamezení zamlžování oken.

Ze servisního manuálu (můj překlad):

1. Senzor vlhkosti je umístěn ve spodní části přístrojové desky a detekuje vlhkost uvnitř vozu.
2. Jestliže je vnitřní teplota nebo vlhkost mimo stanovené meze, spustí se automaticky klimatizace ke snížení vlhkosti a zamezení zamlžování oken.

Pracovní cyklus klimatizace závisí na vnitřní teplotě a vlhkosti.

@vladislav:
díky za důvěru. :no:
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

Příspěvekod snike » 05.01.2008 19:18

Ještě jedna zajímavá funkce ;-) Když v režimu Auto s vypnutou AC nastavíte co nejnižší teplotu LO, tak se zapne AC a vnitřní cirkulace vzduchu. Poté co nastavíte vyšší teplotu, vrátí se opět do režimu AUTO.
snike Muž
Moderátor

Kia Sportage V (2025)
10777 km @ 0 l/100km

Příspěvekod davidb » 05.01.2008 19:40

snike píše:Ještě jedna zajímavá funkce ;-) Když v režimu Auto s vypnutou AC nastavíte co nejnižší teplotu LO, tak se zapne AC a vnitřní cirkulace vzduchu. Poté co nastavíte vyšší teplotu, vrátí se opět do režimu AUTO.

No jasně, to je režim mrazícího boxu. :grin:
davidb Neuvedeno
Uživatel fóra

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion