Využil jsem "dobrého počasí" s perfektní ledovkou a jel za strahovský stadion trochu prohnat svého oře, vyzkoušet co auto dělá ve stejné situaci s ESP a bez něj. A vůbec si tak zablbnout. :-) Dost mě mrzelo, že jsem tam vůbec žádného Cee`da nepotkal!!! Jen tři Octavie, dvě Fabky, Golfa a Passata (a nějaký dvě starý šunky co si ani nezasloužej jmenovat ;-)).
Na Golfovi mě zaujalo, co se teď řeší v jiném fóru tady. Zcela zjevně mu blikaly všechny blinkry při každém sepnutí ESP nebo ABS. A vůbec to není špatná funkce, řidič za ním se dozví, že musí dávat ještě větší pozor, že ten před ním nejede úplně tam, kam by chtěl. Fakt dobrá vlastnost, na tomhle by mohl zapracovat Motorsport. ;-)
ESP/TCS absolutně skvělý! Bez něj při rozjezdu do zatáčky a akceleraci hrabání na místě a točení v kruhu. Při zapnutí ESP/TCS elektronika nedovolí narůst otáček i když je plyn na podlaze, takže se vám to do smyku nikdy nedostane. Totéž při akceleraci přímým směrem, bez toho odhrábnete na místě, jakmile se funkce zase zapne, tak prakticky plynule odjedete. :-) Škoda že nebylo víc lidí a dvě kamery, jedna v iteriéru a druhá venku se záběrem na kola/auto, mohl by z toho být po sestříhání super materiál!. Při vyvolání smyku ve velké rychlosti auto plave i se zapnutým ESP, ale o hodně míň. Magora co jede 130 na okresce na ledu to nezachrání, ale pro normální opatrnou (na připosranou!) jízdu to funguje na 100%! Tam to pomůže i nezkušenému řidiči, který neví co sešlápnout nebo kam točit, když mu to jde do smyku.
Hodně mě taky mrzelo, že nejde nějak vypnout ABS. Bez toho by to byla určitě o dost větší sranda, ale zas chápu, že při rychlosti nástupu brzd u Cee`da to je prostě nutnost.
A co vy, zkoušeli jste taky co z auta dostanete? :-)