ESP

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Příspěvekod Návštěvník » 23.04.2008 20:09

Adrenalinovou diskusi ani moc nevyhledávám ... jen tady toho medu bylo už na mě trochu moc 8-)
Osobně mám rád věcnou diskusi - nejlépe vycházející z nějakých vlastních zkušeností a rádoby znalostí ... samozřejmě, že každý má právo na svůj názor ... omlouvám se, ale některé názory v rámci tohoto tématu bohužel jinak nazvat nemůžu ... i při nejlepší vůli. Nic osobního ... 8-)
Návštěvník

km @ l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod vladislav » 23.04.2008 20:14

petrk píše:Adrenalinovou diskusi ani moc nevyhledávám ... jen tady toho medu bylo už na mě trochu moc 8-)
Osobně mám rád věcnou diskusi - nejlépe vycházející z nějakých vlastních zkušeností a rádoby znalostí ... samozřejmě, že každý má právo na svůj názor ... omlouvám se, ale některé názory v rámci tohoto tématu bohužel jinak nazvat nemůžu ... i při nejlepší vůli. Nic osobního ... 8-)

V pořádku... :kia: :scooter: I já mám na některé příspěvky rozdílný názor.. :wink:
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)

Příspěvekod Raven » 23.04.2008 21:26

Odbornik, to sem nikdy netvrdil. Jen jsem petrk varoval ;) bo jsem toto vlakno sledoval.
Jejda, uz zacinam versovat, toz honem domu z tovarny na par orsenejch.

vladislav píše:@petrk

@Raven...

Přijed na sraz a ukaž jaký si ty odborník... :idea: Rádi se poučíme..Potřeboval bych přeměřit tlak v gumách...Hezký den do Třebíče... :kia: :)
Raven Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod vladislav » 24.04.2008 08:13

Dobře hoši..už jsme si to vyjasnili a ted zpátky k tématu o ESP.. ;) ;)
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)

Příspěvekod Jauda » 26.11.2008 19:57

ESP je za mně určitě přínos. Včera mně zachránilo od přikopy. Jedu si takhle pijánko domů asi 50-60kmh. Říkám si pojedu lesem budou tam zbytky sněhu a ono nic. Jenom mokrá cesta. Za lesem je trochu prudší levotočivá zatáčka a jelikož jsem nečekal že tam bude sníh, tak jsem do ni moc nebrzdil. Jaké bylo mé překvapení, když jsem vjel do rozbředlého sněhu zatočil a auto nic moc neotočilo. Je mi začal mirně klepat volant a blikat kontrolka ESP, jak auto dobržďovalo asi teda levé přední a pravé zadní kolo. V takové situaci je ESP k nezaplacení - hlavně proto že jsem to nečekal a tak jsem na to ani nestihl zareagovat.
Ale jako nevýhodu považuji, že se s autem nedá otočit na ručku - jen o cca 90 stupňů pak to ESP srovná :whistling: Pokud ho teda nevypnu, ale to klidně oželím. Stejně to praktikuju jen v práci na firemním parkovišti když tam ještě nejsou auta - a nejsem sám... :D
Ještě že model My 09 comfort má ESP v serii :D
Jauda Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2008)
26000 km @ 6 l/100km

ESP

Příspěvekod JJurka » 26.11.2008 22:30

O ESP dost stojím, na Cerato to nebylo a když jsem auto kupoval, tak jiné značky to sice měly, ale vše bylo mimo finanční limit.
Než jsem si koupil Cerato, tak jsem zrušil na namrzlé cestě auto R - Megane combi skokem do pole, s ESP bych tu zatáčku, kterou jsem jel 1500x projel bez ztráty kontroly nad vozem. Podcenil jsem to, protože na ostatních místech byla cesta dobrá a suchá, jen ta zatáčka ne a ještě namrzla. Vletěl jsem do ní jako na suchu, prostě školácká chyba. Nikomu se nic nestalo, jen škoda na autech. Nikdo není takový řidič, aby mu ESP nepomohlo. ručka, kouzla s volantem a podobné *** nenahradí bleskové přibrždění jen jednoho kola, toho není žádný řidič z technických důvodů schopen. ESP nemusí napravit jen chybu řidiče, pomůže i když vám nějaký divoch vjede do cesty a musíte udělat nouzové vyhnutí. Na CEED je cena za ESP sice dostupná, ale mělo by to být u všech aut v základu. nechápu, že to např. u Magentise není, když Laguna to má ve všech modelech. U MPV by to také mělo být povinné.

Jarda
JJurka Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia Cerato (2006)
323800 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod Jauda » 26.11.2008 22:56

Zastávám stejný názor. A hlavně u nás, jelikož český člověk si raději připlatí za komfort (klimu, el. okna atd) než za bezpečnost (6x airbag,ESP,...) Vím. Znám to od sebe. Kdyby nebyl model 06 s ESP a 16kama za 5 000,- tak ho asi taky nemám... :D
Jauda Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2008)
26000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod Riccardo » 27.11.2008 00:14

Teď jak byl led a na tom sníh, tak se jasně ukázalo, že ani ESP + TCS nedokáže zázraky. Na zledovatělém kopci jsem se schválně zastavil a při rozjezdu to hrabalo jak divé. ESP sice blikalo, ale přerušovalo to náhon na kola jenom mírně. No ale nakonec jsem vyjel. Jiné auta tam hrabaly i když byly rozjeté.

Jiný příklad bylo zatáčení na křižovatce, na hodně kluzkém povrchu. To auto se sice natočí do směru, kterým chcete zatáčet, ale nejede tam, protože se sune pořád bokem. Zatímco u rozjezdu do kopce asi nemá cenu nic zkoušet a nejlepší je spolehnou se na TCS, tak u toho zatáčení si myslím, že určitě by pomohlo buď: 1. zmáčknout spojku, nebo 2. přibrzdit nebo 3. šlápnout na plyn

Je tady někdo, kdo ví co je správně ? Já jsem neměl nervy na to to zkoušet.

U školy smyku se doporučuje při začínajícím smyku šlápnout na spojku, ale to si myslím že platí pro auta bez ESP ... (?)
Riccardo Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod snike » 27.11.2008 11:45

@Riccardo: Záleží na konkrétní situaci, takže říci že ti vždy pomůže to řešit takhle a takhle nejde ;-) Obecně se při nedotáčivém smyku radí ubrat plyn, případně vyšlápnout spojku a čekat až se kola přestanou smýkat a začnou zatáčet. BRZDIT - je ta největší chyba :!::!::!: Někdy ti pomůže přidat plyn a kola auto vytáhnou, pokud mají potřebnou trakci, někdo si pomůže ruční brzdou, je to jen na řidiči a na jeho zkušenostech ;-)
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod mbiron » 27.11.2008 12:46

proste a jednoduze fyziku prekonat nelze a jedina rada pro tyhle situace se do nich pokud mozno vubec nedostavat. Jinak driv byla dost casto skola smyku ale to uz asi dneska nikdo nedela a dostat se na polygon si tohle vyzkouset je dost drahe, takze zbyva nejaka zasnezena plocha, nejlepe nejake parkoviste a tam v ramci moznosti podobne situace natrenovat. Bohuzel skutecnost je pak jina a vsechno co si clovek natrenuje je nakonec k nicemu. Dulezita je chladna hlava a ocekavat neprijemne situace uz dopredu.
mbiron Muž
KIA Family

3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1)
20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)
Organizátor srazu (19)

Kia cee'd II (2013)
110000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod MP1 » 27.11.2008 14:15

snike píše:@Riccardo: Záleží na konkrétní situaci, takže říci že ti vždy pomůže to řešit takhle a takhle nejde ;-) Obecně se při nedotáčivém smyku radí ubrat plyn, případně vyšlápnout spojku a čekat až se kola přestanou smýkat a začnou zatáčet. BRZDIT - je ta největší chyba :!::!::!: Někdy ti pomůže přidat plyn a kola auto vytáhnou, pokud mají potřebnou trakci, někdo si pomůže ruční brzdou, je to jen na řidiči a na jeho zkušenostech ;-)

Je to tak ako píše Snike.

S poslednou vetou súhlasím len za predpokladu, že sa šmýkaš cez rôzne povrchy a kolesa narazia na pevnejší povrch (napr. štrk na okraji cesty). Vtedy sa chytia-osobná skúsenosť.
Ale ak sa šmýkaš po súvislom povrchu, nechytia sa.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod pavol » 01.12.2008 00:12

Ja som si už myslel, že hoci som si ESP objednal a kontrolka mi pri naštartovaní zhasne, že ho ani
nemám, lebo zatiaľ sa do činnosti nedostalo. Až teraz som bol cez sobotu vyše 100 km na cestách
s asi 10 cm mokrého snehu, terén značne horský, stúpania, klesania a cestári čakali, aby nešli
naprázdno, kým napadne viac. Až tu mi začalo riadne pracovať TCS - pri jazde do kopca, bolo
skoro stále v činnosti, cítil som pribrzdovanie kolies, aby menej preklzovali, pričom kontrolka ESP
preblikovala, ale samozrejme niekoľkokrát sa spustilo aj v zákrutách, keď som to trošičku prehnal,
tak ma riadne dostalo zo šmyku a raz dokonca už som sa videl v zábradlí, ale zaúradovalo naozaj
perfektne, bez brzdenia - môjho, začalo brzdiť cez ABS tak, že ma zo šmyku dostalo do riadneho
zatáčania a perfektne ma vyrovnalo do zatáčania, akým som išiel pôvodne.
Neľutujem ani korunu za ten systém, bolo to perfektné a kto ho máte, vyskúšajte to, aby Ste videli,
čo to dokáže robiť na zasneženej a šmyklavej ceste. Samozrejme obuté mám zimáky Micheliny Alpiny A3.
Veľa km bez nehôd všetkým.
Pavol - pro_ceed, 60 000 km
pavol Muž
Uživatel fóra

Kia PRO_cee'd (2008)
60000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod Stefi » 01.12.2008 08:27

:shock: rovněž jsem uviděl, že tento system tam mám, vysokoprofilové zimáky mne o tom přesvědčuji, musel jsem uplně změnit styl projíždění některých známých úseků, a pak se utiší, no při výjezdu do naši návsi, když tam je čerstvý sníh a pod ním ujetý tak jej vypínám, to prorážím rozjezdem, tam je TCS na obtíž :evil: :lol: ,jen zkušenost, jinak tento systém spíš pomůže tam kde se spíš části auta dostaneme na jiný povrch, ale na hladkém povrchu než vyjedou silničáři, za nej krk do ohně nedávam, plati jak napsal mbiron fyzika a tu neobejdeš, vše je na tom co sedí mezi volantem a pedály...... :idea: :idea: :snow: :snow:
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod Katikakus » 01.12.2008 10:53

Pokud si nekdo pochvaluje ESP pri rozjezdu na kluzkem povrchu, nebo v snehu, tak nevi jak to funguje. V takove situaci se ESP prave naopak musi vypnout a rozjizdet se s lehkou nohou idealne na dvojce.
ESP je dulezite za jizdy - sleduje uhel natoceni volantu a srovnava ho s udaji ze snimacu na jednotlivych kolech a kdyz vyhodnoti, ze smer pohybu vozidla neodpovida rychlosti otaceni jednolivych kol (napr. jednou stranou najedeme na kluzky povrch, suneme se ven ze zatacky nedotacivym smykem, nebo prudce zmenime smer jizdy pri vyhybacim manevru apod.), zasahne a pribrzdovanim jednotlivych kol nebo ubranim plynu se snazi vozidlo stabilizovat.

Hezke a nazorne video je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=akZ9AaFB7Zc

@stefi ESP mne na ujezdenem snehu nekolikrat zachranilo, ale souhlasim, ze neni vsemocne - fyzika nepusti a proto je potreba jezdit s rozumem.
Proceed GT 1.6 T-GDI Penta Metal
Sportage III 1.6 GDI Comfort Plus Orange Techno
Cee'd 1.4 Comfort Plus So Red
Katikakus Muž
Fanda vozů Kia

2. místo (1)

Kia ProCeed GT (2020)
65000 km @ 7.94 l/100km

Příspěvekod Stefi » 01.12.2008 11:15

:no: musíme se zamyslet, co zajišťuje ESP a dílčí podsystém TSC,jinde ASR nebo VSC což je trakce,prokluz a působí hlavně při rozjezdu když moc na to šlápnete nemělo by auto prohrábnout, já můžu mít trřeba ASR ale ne komplet ESP. Katikakus to opisuje správně, v tom terénu tam kde to chceme vyjet by se hodila EDS(t.j. z němčiny elekt.uzávěrka diferencialu) , nebo výhodu má samosvor nastavený na určitou hodnotu, proklouzne jedna strana o nastavenou hodnotu, zabere druhá atd...se to opakuje ale bohužel mi to nemáme, měl jsem to ind domontované u jednoho z Peugeotů, za méně jak 50% orginální ceny stejně to byla darda....ale pak ta pohoda..... :lol:
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika