CEED SW 1.5 T-GDI r.v. 2021 -- cukání

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd SW.

Re: CEED SW 1.5 T-GDI r.v. 2021 -- cukání

Příspěvekod therion » 24.01.2025 07:21

therion píše:A dodrzujes i navod?

*Čištění provádějte průběžně po 10 000 km nebo pravidelně přidávat do nádrže při každé předepsané kontrole (výměně oleje).

To je jak do dubu...... Pokud umis cist tak zjistis ze v prvni rade mas pouzivat aditivovane paliva a az pokud tu moznost nemas aplikovat neco dalsiho? Ty nemas v dosahu 100okt Vervu nebo OMV?
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod therion » 24.01.2025 07:52

elkan píše:Tak jsem koukal do toho carscanneru, a musim navolit co chci zobrazit, ale STFT tam není. Je to v češtině...co tedy hledat? Ta nabídka je viz foto, je tam spousta položek.

Prepni do anglictiny a hledej short term fuel trim

shrt.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Vojtakmin » 24.01.2025 10:31

therion píše:
therion píše:A dodrzujes i navod?

*Čištění provádějte průběžně po 10 000 km nebo pravidelně přidávat do nádrže při každé předepsané kontrole (výměně oleje).

To je jak do dubu...... Pokud umis cist tak zjistis ze v prvni rade mas pouzivat aditivovane paliva a az pokud tu moznost nemas aplikovat neco dalsiho? Ty nemas v dosahu 100okt Vervu nebo OMV?

Nevšimnul jsem si tady v té diskuzi, že by jednoznačně panoval názor, že KIA neumí jezdit na nic jiného, než je 100okt Verva nebo OMV. Kolik taková Verva v Praze stojí ? Cca o 5Kč/l dražší než standard 95 ? Jestli má nádrž 55l, pak je asi ekonomičtější dolít VIF (125ml na 125l benzinu za 65 Kč). A že tu zmiňuju Tec-2000 Fuel system cleaner ? No radí to "Centrála" KIA. A v popisu se uvádí "Výrobek je ideální pro čištění motorů s karburátory, odblokování plováku od nečistot např. shromažďujících při zastavení např. v sekačkách na trávu, zemědělských strojích". Pak se člověk nemá ptát, když se toto dočte :-D
Vojtakmin Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod therion » 24.01.2025 10:53

aditivovany 100okt se pouziva z duvodu profylaktickych a nikoli jako reseni naslednych problemu. Neni to jen o karbonu ale i pryskyricnych usadach vzniknuvsich jako vedlejsi produkty chemickych degradaci lihu obsazeneho v benzinu. Pokud mas dost penez na auto mel bys mit i dost penez na kvalitni palivo. Palivo uz je v dnesni dobe je soucasti udrzby auta.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Vojtakmin » 24.01.2025 11:12

aditivovany 100okt se pouziva z duvodu profylaktickych a nikoli jako reseni naslednych problemu. Neni to jen o karbonu ale i pryskyricnych usadach vzniknuvsich jako vedlejsi produkty chemickych degradaci lihu obsazeneho v benzinu. Pokud mas dost penez na auto mel bys mit i dost penez na kvalitni palivo. Palivo uz je v dnesni dobe je soucasti udrzby auta.

To je jak do dubu... Diskuzi jsem tu rozjel kvůli řešení problému a ne abych se dozvěděl, proč se používá 100okt benzin. Ale fakt nerozumím tomu, proč tu někteří z vás mají potřebu "startovat" na druhé.
Vojtakmin Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod therion » 24.01.2025 12:41

Uz v prvnim prispevku jsem ti vypsal mozne priciny. Pokud jsi preventivne nevymenil civky jako nejcastejsi pricinu tebou popisovaneho chovani , byl dalsi krok dekarbonizace vstrikovacu a spalovaciho prostoru. Tam jsme ti uvedl nejsnazsi cestu jak to provest. Proc jsi tak neucinil vis jen ty sam.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod mysql » 31.01.2025 15:51

Vojtakmin píše:aditivovany 100okt se pouziva z duvodu profylaktickych a nikoli jako reseni naslednych problemu. Neni to jen o karbonu ale i pryskyricnych usadach vzniknuvsich jako vedlejsi produkty chemickych degradaci lihu obsazeneho v benzinu. Pokud mas dost penez na auto mel bys mit i dost penez na kvalitni palivo. Palivo uz je v dnesni dobe je soucasti udrzby auta.

To je jak do dubu... Diskuzi jsem tu rozjel kvůli řešení problému a ne abych se dozvěděl, proč se používá 100okt benzin. Ale fakt nerozumím tomu, proč tu někteří z vás mají potřebu "startovat" na druhé.

podařilo se ti najít něco víc nebo ti nenašli/nenašels vůbec nic? Jsem na tom v podstatě totožně (stejný auto, stejnej rok výroby), totožný projev jako tobě (ve městě 4řka a cuká to, někdy i na trojce, dvojce... i na šestce), servis samozřejmě nic, absolutně... diagnostika nic... tak jsem trochu v koncích (protože mi přijde že mi to ten servis ani pomale nevěří :| )
mysql Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod therion » 31.01.2025 16:34

therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod mysql » 31.01.2025 18:08

to mi moc nepomohlo, ale asi se jedna věc celkem shoduje - zapalovací cívky, což dokud se neví... úplně aby to mělo chybu v diagnostice tak v servise ani rana :(
Naposledy upravil mysql dne 01.02.2025 09:52, celkově upraveno 1
mysql Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod elkan » 31.01.2025 23:43

Škubání mě taky trápí, ale myslím, že to dělá to, že jezdím krátký cesty do a z práce, a něco se prostě zanáší. Zkusil jsem udělat delší cestu cca 30 km živějším tempem, a pomohlo to. Teď se zdá, že to i líp jede a neškube. Chce to prostě občas projet.
Mám teď jako náhradní vozidlo Kia Sportage s motorem 1,6 t-gdi, ale ten motor jede teda úplně nádherně oproti ceedu. A nejde jen o výkon, ale i o plynulý přechod z nízkých otáček do vyšších bez jakéhokoli zaškubnutí. Se spotřebou je to horší - cca 2 litry navíc.. je to ale skoro nový auto
KIA CEED SW GT-line 1,5 t-gdi, paket seat
elkan Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod Madbugie » 01.02.2025 14:17

cukanie auta majú na svedomí 3 veci (ak nie viac...)

EGR ventil sa zanáša a korodujú mu kontakty či čo, prejaví sa pri prudšom pridávaní vo vyšších otáčkach auto začne drhnúť a naskočí oranžová kontrolka motora... po vypnutí motora sa dá "normálne" jazdiť, ale nepridávať prudko a ísť s tým do servisu na výmenu...

Vadné cievky - väčšinou 2 a 3 valec... chcelo by to vymeniť všetky 4, ale žiaľ KIA akceptuje iba vtedy keď vyskočí oranžová kontrolka motora, ale to už vtedy cuká riadne - väčšinou v nižších otáčkach aj pri ustálenej jazde...

reset hodnôt plynového pedála... (som si povedal, že vždy keď prezujem, tak ho zresetujem a tentokrát som zabudol... v lete som mal výmenu EGR, na jeseň som menil 2 cievku) a auto cukalo... po resete adaptačných hodnôt pedálu - nepozorujem výraznejšie cukanie...
:kia: as mad as possible :kia:
Kia Ceed SW 1,5 T-Gdi - Casa White - Gold + Navi + Led
Madbugie Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod mayor_007 » 18.02.2025 18:03

Zdar všichni,
přidám také svůj díl k diskusi - i když netvrdím, že můj poznatek bude platit všeobecně...
Ohledně benzínu 98-100 oktanů mám se škubáním spíše negativní zkušenosti. A stejně tak s BA95 s nižším obsahem biosložek - paradoxně. Od té doby, co se musí tyhle srágory do benzínu povinně přidávat až do 10% objemu, tankuju u EuroOilu - na té jejich aplikaci se dá najít, která pumpa má jaký benzín (většinou kolem 7,5%, výjimečně méně). Beru obyčejnou BA95 bez aditiv a přidávám VIF (jak jsem přidával i u ostatních aut). A má zkušenost je následující: pokud náhodou mají benzín s menším obsahem lihu nebo vezmu 98-100 oktanů, auto začne cukat. Nezkoušel jsem tedy vyjet třeba 2-3 nádrže, co to udělá - ale pokud naleju shitku s biolihem, najednou je cukání pryč. Ale zatím nesoudím, nemám zase až tak najeto...
Zajímavé, že u fokuse (jejda, po tom motoru se mi stýská), se to nikdy neprojevilo. Nalil jsem "stovku" a motor se rozběhl jak harant po flašce koly. Nalil jsem "95" a harant se táhl jak s narvanou aktovkou do školy, než se mapy motoru přizpůsobily. Ale škubání nikdy, krom případu "lepších" svíček, co někdo poradil u piva (pro forda jedině motorcrafty, nic jiného).
S tou "100" vs "95" to je jen moje občasná zkušenost - netvrdím, že platí globálně. Jinak s problémy, co způsobí karbon, souhlasím.
Jinak u druhého auta (jiná značka, také "mas"turbo) leju i nějaké čistidlo pro dekarbonizaci co 15-20 tisíc. Ale to necuká, to má zase jiný mouchy...
Tož tak.
mayor_007 Muž
Nováček
Léta členstvíLéta členství

Příspěvekod therion » 26.02.2025 13:57

Pokud se cukani zmensi u benzinu s vetsim obsahem lihu typuju to na zacinajici degradaci zapalovacich civek.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod mayor_007 » 26.03.2025 15:52

Ono se to dá asi těžko konkretizovat nebo naopak paušalizovat - dnes je vše tak neskutečně přeregulováno, že vše souvisí se vším. I s tím, o čem nevíme nebo si to ani neumíme představit. Ale té degradaci zapalovacích cívek bych až tak nevěřil, ten motor je vlastně ještě nový a nemá skoro nic nalítáno - to by musel být extra pech...
Nicméně jsem tento "problém" nastínil na poslední garančce a bylo mi sděleno zhruba toto: "Rozhodně přidávat aditiva (VIF mi byl schválen). Tyto motory (myšlen 1.5T-GDI, i když to platí i pro ostatní oturbené přímovstřiky) trpí na usazování karbonu na sacích ventilech (bodejť ne, když přes ně nejde ani molekula benzínu). Zejména, pokud auto nejezdí delší trasy a točí se v rozmezí 2000-2500ot (hlavně nekoukat na doporučení řazení na tacháku). Nejlepší je jednou za čas projet cca 10km dálnice na čtyřku (asi myšleno při rychlosti 130km/h - takže po dobu cca 5minut), tím se ten karbon trochu opálí." Tolik slova přijímacího technika. Zatím jsem nezkoušel (po dálnici skoro nejezdím), motor si od té doby ani necukl - ale je fakt, že jsem bral u jiné pumpy. Přepočítám si otáčky resp. kvalt na rychlost 90km/h a časem vyzkouším na státovce - holt budu chvilku pro ostatní za řepu, co je zvyklá na gazíka se třema kvaltama :)
Zajímavé je, že druhé auto (berle, vyrobená pro Opel, s 3-válcovým oturbeným motorem taktéž přímovstřikovým) si za celou dobu necuklo ani jedenkrát. A to se do něj tankuje všelicos a vesměs jezdí velmi krátké trasy, holt kinderbus.
Ještě když jsem měl fordy (eskorta a fokuse), tak jim vadily jakékoliv jiné svíčky než motorcrafty. I sebelepší značky (např. iridiové Densa či NGK) prostě za chvíli začaly cukat. Ale jak se tam daly obyč. svíčky motorcraft za 80,-ká kus, jelo to jak víno... A to mám dojem, že je pro ten motorcraft vyrábělo právě to NGK - asi tam bylo něco jinak oproti "originálu" NGK.
Sorry za vsuvky v závorkách, snad to není na úkor srozumitelnosti.
mayor_007 Muž
Nováček
Léta členstvíLéta členství

Příspěvekod therion » 27.03.2025 07:29

mayor_007 píše:Ale té degradaci zapalovacích cívek bych až tak nevěřil, ten motor je vlastně ještě nový a nemá skoro nic nalítáno.

Verit znamena *** vedet. Pred 30 lety jsem delal ve firme vyrabejici mj. vysokonapetove tlumivky. Z niceho nic nam zacaly chodit ve velkem reklamace. Po rozebrani (spise rozpitvani epoxidem zalete civky) se ukazalo, ze je drat v jednom miste prepaleny jako by ho upalil laser. Jen mala tecka sotva viditelna okem. Pri hledani korenove priciny se po tydnech hledani nasel vinik. Byl jim dodavatel (obchodnik) dratu , ktery bez predchoziho upozorneni zmenil vyrobce od ktereho nakupoval. Ten sice mel papirove stejne parametry, ale lisil se ve slozeni lakove izolace dratu(predchozi byla na bazi PTFE. A ta pri zaliti civky s epoxidem vesele reagovala s tvrdidlem epoxidu coz vedlo k razatnimu poklesu izolacni schopnosti a naslednemu bodovemu prorazeni izolace. Nasledne testy to potvrdily a dodavatel musel s pravdou ven.

mayor_007 píše: Nejlepší je jednou za čas projet cca 10km dálnice na čtyřku (asi myšleno při rychlosti 130km/h - takže po dobu cca 5minut), tím se ten karbon trochu opálí." Tolik slova přijímacího technika.

Proc by mel motor ve vysokych otackach "spalovat" karbon? Ten technik asi nebude v fyzice nejostrejsi tuzka v penalu.... Jedine ceho docilis bude zvysene paleni oleje....
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na ceed SW