Ono se to dá asi těžko konkretizovat nebo naopak paušalizovat - dnes je vše tak neskutečně přeregulováno, že vše souvisí se vším. I s tím, o čem nevíme nebo si to ani neumíme představit. Ale té degradaci zapalovacích cívek bych až tak nevěřil, ten motor je vlastně ještě nový a nemá skoro nic nalítáno - to by musel být extra pech...
Nicméně jsem tento "problém" nastínil na poslední garančce a bylo mi sděleno zhruba toto: "Rozhodně přidávat aditiva (VIF mi byl schválen). Tyto motory (myšlen 1.5T-GDI, i když to platí i pro ostatní oturbené přímovstřiky) trpí na usazování karbonu na sacích ventilech (bodejť ne, když přes ně nejde ani molekula benzínu). Zejména, pokud auto nejezdí delší trasy a točí se v rozmezí 2000-2500ot (hlavně nekoukat na doporučení řazení na tacháku). Nejlepší je jednou za čas projet cca 10km dálnice na čtyřku (asi myšleno při rychlosti 130km/h - takže po dobu cca 5minut), tím se ten karbon trochu opálí." Tolik slova přijímacího technika. Zatím jsem nezkoušel (po dálnici skoro nejezdím), motor si od té doby ani necukl - ale je fakt, že jsem bral u jiné pumpy. Přepočítám si otáčky resp. kvalt na rychlost 90km/h a časem vyzkouším na státovce - holt budu chvilku pro ostatní za řepu, co je zvyklá na gazíka se třema kvaltama

Zajímavé je, že druhé auto (berle, vyrobená pro Opel, s 3-válcovým oturbeným motorem taktéž přímovstřikovým) si za celou dobu necuklo ani jedenkrát. A to se do něj tankuje všelicos a vesměs jezdí velmi krátké trasy, holt kinderbus.
Ještě když jsem měl fordy (eskorta a fokuse), tak jim vadily jakékoliv jiné svíčky než motorcrafty. I sebelepší značky (např. iridiové Densa či NGK) prostě za chvíli začaly cukat. Ale jak se tam daly obyč. svíčky motorcraft za 80,-ká kus, jelo to jak víno... A to mám dojem, že je pro ten motorcraft vyrábělo právě to NGK - asi tam bylo něco jinak oproti "originálu" NGK.
Sorry za vsuvky v závorkách, snad to není na úkor srozumitelnosti.