Nové asistenční systémy 2024

Sekce pro specifické dotazy k vozu XCeed.

Nové asistenční systémy 2024

Příspěvekod mibo » 14.08.2024 13:32

Zdravím všechny, je tu někdo, kdo už má zkušenost s novými "asistenčními" systémy, které od letošního 7. července v Evropské unii musí mít všechna nová auta? :help: Myšleno je hlavně: Upozornění na překročení povolené rychlosti, Udržování v jízdním pruhu, Pokročilé nouzové brzdění, Detekce překážek při couvání, Detekce únavy a nepozornosti řidiče, Černá skříňka, Příprava na instalaci alkohol testeru. Jakou máte zkušenost s jejich fungováním, resp. existuje nějaký způsob, jak je vypnout (jako např. systém start-stop)? :shock:
mibo Neuvedeno
Uživatel fóra

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Nové asistenční systémy 2024

Příspěvekod MP1 » 14.08.2024 17:06

Skúsenosti mám, keďže som predajca. Skúsenosti sú dobré.
Tvoje otázky smeruj predajcovi a potom môžeme konfrontovať.
Jediné, čo je potrebné vypínať, je upozornenie na prekročenú rýchlosť. Ja nastavujem zákazníkom skratku “hviezdička” na navi na prístup na asistenčné systémy. Potom to vieš vypínať a tri kliky. Detekciu pozornosti Ceed nemá - myslím tým digitálne oči na pristrojovke. Ma to EV9 a budúce nové modely. Ostatné je ok. Chod na skúšobnú jazdu.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod XMira » 14.08.2024 19:56

A já to zkusím shrnout z pohledu uživatele ;-)
Upozornění na překročení rychlosti nemám, nehodnotím
Udržování v jízdním pruhu - vypínám při rozjetí. Vypnout to jde podržením tlačítka vlevo od volantu nebo tlačítkem na volantu. Je to otravná věc, která především ve městě pořád pípá, nebo hrabe do řízení. Pocit trochu jak ve vyjetých kolejích. Ono totiž v městském a příměstském provozu není reálně možné pořád jet tak, jak by bylo ideální. To je jednou kanál, jednou divně čáry, jednou by to znamenalo skoro couvat, aby člověk nepřejel čáru, jednou radši přejedu na postředek, protože se na chodníku někdo motá....
Vedení v jízdním pruhu je super hlavně na dálnici. Jen musí skutečně přicházet nějaký mikropohyb z rukou na volantu. Jinak řve. A už se mi stalo, že jsem volat držel a přitom se ozval.
Nouzové brzdění už mi asi párkrát zachránilo prdel - nebo nárazník, když jsem nečuměl. Ale umí taky dobře prudit, když jedeš na tempomat v celkem širokým jízdním pruhu a auto před Tebou třeba odbočuje, nebo přejíždí do jinýho pruhu. Fyzicky už máš dost místa na předjetí, ale dokud úplně nevyjede z pruhu, tak auto brzdí. Musíš ho přetlačit plynem. Taky se mi stalo, že autu nebylo úplně jasné, že je jiné auto zaparkované vedle silnice a začalo řvát.
Detekce únavy bere údaje z volantu. A když jedu někde v zahraničí po dálnici a kochám se a čumím všude kolem, tak to vyhodnotí jako únavu třeba po půlhodině jízdy. Ale jinak to vlastně moc otravný není.
Detekce překážek je hodně citlivá a nestalo se mi, že by něco přehlídla. Naopak řve kvůli každému stéblu trávy. Ale to je za mě lepší. Obvykle detekuje i obrubníky, ale ty u Xceedu moc řešit nemusím ;-)
A ještě bych zmínil asistent rozjezdu auta před Tebou. To je překvapivě fajn věc. Jemně cinkne, když se auta před Tebou rozjedou a Ty zůstaneš stát. A ony se zaručeně rozjedou přesně ve chvíli, kdy se otočíš, nebo skloníš.
XCEED GTline 1.5T-GDI DCT MY2023
XMira Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členství

Příspěvekod bobo69 » 14.08.2024 20:38

"A ještě bych zmínil asistent rozjezdu auta před Tebou. To je překvapivě fajn věc. Jemně cinkne, když se auta před Tebou rozjedou a Ty zůstaneš stát. A ony se zaručeně rozjedou přesně ve chvíli, kdy se otočíš, nebo skloníš."
ako je to s automatickým rozjazdom v koloné? podarilo sa mi to asi 2 x nastaviť(použiť) .Stále sa učím a objavujem
Idem v kolone nastavim tempomat,auto zastaví a ked sa kolona pohne rozbehnem sa automaticky aj ja bez nutnosti čokolvek robiť
KIA XCeed 1,5gdi 2023
bobo69 Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členství

Příspěvekod XMira » 14.08.2024 21:12

Ale to se musí rozjet asi do 2 vteřin od zastavení. Pak musíš ťuknout na plyn, nebo na tlačítko na volantu.
XCEED GTline 1.5T-GDI DCT MY2023
XMira Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členství

Příspěvekod matísek » 14.08.2024 21:18

...manuál...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
matísek Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia ProCeed GT (2023)
25000 km @ 7.7 l/100km

Příspěvekod MP1 » 14.08.2024 23:49

Udržiavanie v jazdnom pruhu:
Tu nastala malá zmena.
Modelové roky 2024 a menej platí, že asistent sa aktivuje po prekročení 60 km/h a funguje do cca 55 km/h. Preto ho v meste nevypínam, ak zasiahne, prekročil som povolenú rýchlosť.
Modelový rok 2025 - aktivuje sa už pri 45 km/h a funguje do tuším 30 km/h. A to mi už na nervy lezie.

Pri sledovaní jazdného pruhu (symbol volant) nebadám zmenu. Aktivuje sa prvýkrát pri 30 km/h a funguje, dokedy vidí čiary. Aj po zastavení, hneď po rozjazde.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Davirek » 15.08.2024 06:51

Automatický rozjezd v koloně je nějaká speciální výbava navíc, nebo to je součást tempomatu jako takového. Mám XCeed modelový rok 24 a o něčem takovém slyším poprvé.
XCeed 1.5 T-GDI MY24
Davirek Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod bobo69 » 15.08.2024 07:20

Mne sa ten automaticky rozjazd podaril spustiť (neviem ako) prvý krát na požičanom "novinárskom "aute 2023 za Prahou v kolone a potom aj na mojom V kolone smerom na Brno.
Stali sme tam asi hodinu a neboli to 3 sekundové pauzy.Normálne stojíš v kolone vypnutý štartstop a spustený autohold,
Auto sa rozbehlo a same zabrzdilo ,a takto som si tam vegetil.
Ale inokedy normálne musím ťuknuť do tlačidla na volante.Tak neviem ako a kedy to vlastne funguje .Ale ja na to prídem.len tu kde jazdim nie su také kolony.
tak koncom mesiaca vyskúšam zase v Prahe
KIA XCeed 1,5gdi 2023
bobo69 Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členství

Příspěvekod madPav3L » 15.08.2024 07:33

XMira píše:A já to zkusím shrnout z pohledu uživatele ;-)
Nouzové brzdění už mi asi párkrát zachránilo prdel - nebo nárazník, když jsem nečuměl. Ale umí taky dobře prudit, když jedeš na tempomat v celkem širokým jízdním pruhu a auto před Tebou třeba odbočuje, nebo přejíždí do jinýho pruhu. Fyzicky už máš dost místa na předjetí, ale dokud úplně nevyjede z pruhu, tak auto brzdí. Musíš ho přetlačit plynem. Taky se mi stalo, že autu nebylo úplně jasné, že je jiné auto zaparkované vedle silnice a začalo řvát.

Za sebe musím říct, že já jsem na nouzové brždění nasraný, protože prakticky kvůli němu mám nabourané auto. Jasně ten za mnou nedával pozor a naboural mě, ale kdyby se brždění neaktivovalo a potřeba reálně brzdit do zastavení nebylo třeba, tak asi nabouraný nejsem.
Aktivovalo se mně dvakrát za 1 a 1/2 roku, poprvé z toho byla ta nehoda a podruhé naštěstí za mnou nikdo nejel, protože kdyby ano, věřím že z toho bude také nehoda, přitom brždění do zastavení opět nebylo potřeba. Nevzpomenu si, kdy mně to nějak pomohlo, spíš to jen otravuje viz ty další případy co píšeš.
Takže pokud jedu někam dál mimo okolí baráku, tak od toho druhého incidentu si teď dávám jen upozornění.
XCeed 1.5 T-GDI 118 kW 7DCT GT-Line MY23
Hyundai i30 Fastback 1.4 T-GDI, 103 kW MT | Ford Focus II 1.6, 74 kW | Ford Focus II 1.6, Ti-VCT 85 kW
madPav3L Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod MP1 » 15.08.2024 08:19

Davirek píše:Automatický rozjezd v koloně je nějaká speciální výbava navíc, nebo to je součást tempomatu jako takového. Mám XCeed modelový rok 24 a o něčem takovém slyším poprvé.
Túto funkciu majú vozidla s automatickou prevodovkou a adaptívnym tempomatom.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod MP1 » 15.08.2024 08:26

madPav3L píše:
XMira píše:A já to zkusím shrnout z pohledu uživatele ;-)

Za sebe musím říct, že já jsem na nouzové brždění nasraný, protože prakticky kvůli němu mám nabourané auto. Jasně ten za mnou nedával pozor a naboural mě, ale kdyby se brždění neaktivovalo a potřeba reálně brzdit do zastavení nebylo třeba, tak asi nabouraný nejsem.
Aktivovalo se mně dvakrát za 1 a 1/2 roku, poprvé z toho byla ta nehoda a podruhé naštěstí za mnou nikdo nejel, protože kdyby ano, věřím že z toho bude také nehoda, přitom brždění do zastavení opět nebylo potřeba. Nevzpomenu si, kdy mně to nějak pomohlo, spíš to jen otravuje viz ty další případy co píšeš.
Takže pokud jedu někam dál mimo okolí baráku, tak od toho druhého incidentu si teď dávám jen upozornění.
Od kedy má systém núdzového brzdenia Ceed (od modelu CD), sa snažím to poctivo vysvetľovať. Zatiaľ som mal len jedného zákazníka, čo do neho zo zadnú nabúrali. Je to zároveň ten istý, či sa sťažoval na citlivosť systému. Tak sme mu znížili citlivosť a je pokoj. Je to v menu. Nastavili sme citlivosť na “neskôr”.
Inak máš dávať pozor, a ak auto začne brzdiť a ty to nechceš, tak ho pretlačíš pridaním plynu. Pridanie plynu zruší núdzové brzdenie.

A počul som, že také Suzuki má toho asistenta brzdenia o dosť viac citlivého ako KIA.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod madPav3L » 15.08.2024 09:12

To se musím podívat na to nastavení, nevím o tom, že by tam něco bylo.
O tom přetlačení, to podle mně jde, jen když auto lehce brzdí, ale je to jen moje domněnka. Obojí bylo v rychlosti kolem 50-60 km/h a překážka se objevila nečekaně, ale zase byla hned pryč, takže brždění by nebylo potřeba, jenže v obou případech se aktivovalo to nouzové brždění a během sekundy auto zastavilo.
Ještě to přesně popíšu 1 případ, jedu v prostředním pruhu a přede mnou sanitka, která odbočuje do plného pravého pruhu, tak za ní lehce přibržďuji, když se sanitka zařadila, tak se před ní najednou objevilo další auto, které zasahovalo z cca půlky do mého pruhu, tak já stále plynule brzdím a posunuji se doleva, že se mu vyhnu a najednou automatické brždění a auto mně na fleku zastavilo. Takže tady jsem plyn nedával a byl jsem dost překvapený, proč auto najednou zastavilo...
V druhém případě to hned přede mě z benzínky fouknul motorkář. Já o něm věděl, ale nečekal jsem, že by to přede mě foukl. Každopádně jsem nebrzdil a auto v ten moment jelo setrvačností, ale když se tam objevil ten motorkář, pořád relativně daleko, tak najednou opět nouzové brždění, jenže on ten motorkář hned uhnul doprava, takže jsem dal plyn a stejně to nepomohlo a auto zastavilo.

EDIT: 9:12
XCeed 1.5 T-GDI 118 kW 7DCT GT-Line MY23
Hyundai i30 Fastback 1.4 T-GDI, 103 kW MT | Ford Focus II 1.6, 74 kW | Ford Focus II 1.6, Ti-VCT 85 kW
madPav3L Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod MP1 » 15.08.2024 09:43

Kde sa to nastavuje ti rad poviem. Závisí od modelu a modelového roka. Rodina Ceed MY 25 to má zasa inak.

Kľudne zavolaj alebo nápis číslo do SZ.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod bobo69 » 15.08.2024 14:09

pokial tieto systémy fungujú a su nastavené ako treba sú fakt super.
Problém nastáva ked sa to "podupčí" .ideš si 130 po dialnici a zrazu auto zaregistruje fiktívnu prekažku a zaflekuje.
KIA XCeed 1,5gdi 2023
bobo69 Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členství

Další

Zpět na XCeed