filo píše:Fakt pěkné, ale mně zatím nepřesvědčila ani přenosná navigace, zatím mi stačí atlas a ukazatele

asi takhle - nezažil jsem situaci, ze které bych se nemohl vymotat pomocí mapy, cedulí, domorodce a vlastních úst. Faktem ale je, že s navigací si jízdu do míst, která vůbec neznám, víc užívám. Nemusím sledovat ukazatele, ale stačí jen běžné značky (to už člověk vnímá podvědomě) a dá se více dívat kolem. Nevadí, když přejedu odbočku - navigace si trasu přepočítá za mne. Nevadí, když cestou odbočím za něčím, co mne zaujme - nemusím se vracet stejnou cestou zpět. Nemusím se spoléhat na navigátora, který neumí číst z mapy. Nemusím zastavovat kvůli tomu, abych si přečetl mapu před uzavřenou silnicí atd.
Navigace je otázka pohodlí. Není to nutnost, dá se jezdit bez ní. Je to jako s klimatizací - jezdil jsem i bez ní, ale na to pohodlí jsem si rád zvyknul. Když jedu s navigací, neřeším směrové ukazatele, mohu se více soustředit přímo na silnici a dění na ní. Navíc mne už navigace párkrát zavedla na silnice, kterým bych se jen s mapou vyhnul a držel bych se nějakého hlavního tahu. Pokaždé bylo okolí zajímavější než kolem frekventované silnice a cestu jsem si užil.
Jinak pochopitelně není navigace samospásná - klasickou mapu mám v autě pořád. Když se chci podívat na okolí místa, kam jedu, je mapa vždy lepší než mrňavý displej. Stejně tak navigace nemůže znát každou silnici, která se změnila v posledním půlroce, takže občas se objeví nový kruhák, změní se odbočka atd., ovšem není problém to objet - navigace trasu případně upraví.
Sám za sebe mohu říct, že peněz za navigaci nelituju. S cenou za pohodlí, které mi přinesla, jsem spokojen.