Nová Kia ProCeed (rada k nákupu)

Sekce pro specifické dotazy k vozu PRO_cee'd.

Nová Kia ProCeed (rada k nákupu)

Příspěvekod frantisko.dobrot » 27.07.2023 00:03

Ahoj,

Dost uvažuji nad koupi nové Kia ProCeed GT-line a už jsem málem běžel na prodejnu, než jsem zjistil o 7DCT. Na fóru jsem našel dost diskuzí na klepání, prošmykávání. Jinde na internetu taky pár příspěvků, které uvádí, že 7DCT, které používá Kia, nejsou ani blízko k spolehlivým a už vůbec nemůžou být klasifikovány, že "vydrží". Chápu, že hodně ovlivňuje styl jízdy, jak se člověk k autu chová, jak důkladně ho servisuje. Jenže mi to nedá spát a teď vidím tento automat jako nejhorší volbu na trhu.

Chtěl bych vás poprosit o vaše zkušenosti, než koupím. Četl jsem, že někdo najede 50k km a bez problému, někomu se třese už i nové auto za zimního rána. Někdo to vyměnil v rámci záruky, u někoho to neuznali.

Mám dvě možnosti za ne příliš rozdílnou cenu:
ProCeed MY23, rok výroby 2022 - Automat 7DCT (0 najeto)
ProCeed MY24, rok výroby 2023 - Manual (0 najeto)

Nepřišel jsem na to, jaký je rozdíl ve výbavě, co se týče českého trhu MY23 vs MY24. Nemám preference Automat vs Manual. Jenom automat můžu mít hned, manuál bych čekal asi 2 měsíce. A ano, trošku mě láká ten automat.

Proto moje rozvážnost:
- Jak to vypadá s 7DCT, zkušenosti, problémy, případný servis.
- V případě manuálu. Vydrží manual delší dobu? Nebo je lifespan podobný jako 7DCT. Nejsem závodník a k autu se umím chovat. Jezdím už 12 let.
- Je nějaký rozdíl v MY23, MY24 - ať už ve výbavě nebo něčem jiném, uteklo mi něco?
- Nenašel jsem, že by byly nějaké velké problémy s řadou vyrobenou 2022 (MY2023), tak přepokládám, že by bylo OK koupit 1 rok staré vozidlo, které má 0 km najeto.

Proč se nad tím pozastavuji - Jezdím momentálně v Golfu 5 (2005), mám najeto 320k km, měnil jsem spojku s dvojhmotou při 200k km, stále krásně funguje (najeto 120k). Cena opravy na golfu asi 1/5 toho, co by stála výměna špatné 7DCT přičemž lifespan 7DCT by byla asi 1/5 oproti mému starému Golfu. :D To mi nezní jako dobrý deal.
Rozhodl jsem se pro nákup nového auta a chápu, že s ním přicházejí i případné výdaje. Nesmířil bych se ale s tím, že při OK nájezdu (klidně do 30k km) bude auto klepat, vrzgat a vyžadovat servis v podobě nové 7DCT. Tak nějak hledám auto, které nebude potřebovat jiný servis, než ten běžný, nejlépe pár let nebo 70k km. Divné zvuky z nového auta mi nedají spát, i když jsou opravitelné. :D

Děkuji moc za případný feedback. Věřte, že mi to hodně pomůže!
frantisko.dobrot Neuvedeno
Nováček
Léta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Nová Kia ProCeed (rada k nákupu)

Příspěvekod tom247 » 27.07.2023 08:51

Manual bude vzdy spolahlivejsi a v pripade problemov s nizsimi nakladmi na opravu.
Na druhej strane sa u manualu bojim o spojku. Rozbehy do kopca s kombinaciou maleho turba a divne nastavenej spojky treba riesit presmykom spojky a po chvili smrdi...
Neviem ako je sprevodovany automat, ale predpokladam ze pri 130-135 kmh podla GPS bude tocit menej otacok ako 6st. manual, ktory ide na 3000ot. 7st automat to ma za 2500 mozno?
No ak kupujem nove auto so 7 rocnou zárukou, tak by som to neriesil a bral automat.
Ceed SW MY22 1.5T GT-Line
Obrázek
tom247 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2022)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Ewerlast » 27.07.2023 09:08

Ahoj,
automat DCT je z 99% bezproblémové DCT v porovnaní s konkurenciou.
Problémom DCT sú pomalé rozjazdy, pomalé posúvanie v kolóne a pod. Bohužiaľ, ako každá dvojspojka, ani táto to nemá rada. Občas sa objavuje "problém", najmä v zime, kde pri prvom rozbehu spojky akoby prešmykujú. S väčším plynom sa "chytia". Je to obdoba prudkého a trhaného štartu o DSG... Pre dvojspojky bežné (najmä suché)

Čo sa týka životnosti, tam by problém nemal byť žiadny. V prípade Ceedu/I30 (ktorá používa totožnú prevodovku) sú ľudia, čo najazdili 250+ tisíc km bez problému. Jediné čo robili, je výmena oleja v prevodovke každých cca 60 tisíc (hoci oficiálne je náplň doživotná). Výmena spojek je v priemere tak pri 250-300 tisíc km. Niektorí menili aj skôr (napr. 100-150 tisíc km) avšak to platí pre tých, čo jazdia drvivú väčšinu kilometrov v meste a najmä v kolónach. Problém mali najmä autá do roku 2021, kde sa používal iný olej v prevodovke. Pri nových je to pomerne výnimočná vec, že niečo nefunguje. To prešmykovanie sa môže stať, avšak zvyčajne po prvom rozbehu je všetko ok.

V prípade manuálu. Samozrejme je manuál menej problémový, keďže je jednoduchší. Životnosť je cca rovnaká, keďže spojka sa mení tiež okolo 200 tisíc (niekomu vydrží 150, niekomu aj 300 tisíc). Výmena je finančne menej náročná

MY23 a MY24 sa menili len v detailoch. MY24 má v základe už safety pack, teda všetky asistenčné systémy. Ináč by rozdiel nemal byť

Ak sa bavíme o 70 tisíc km, tak tam by žiadny problém nastať nemal. Jedine, ak by sa jednalo o výrobnú chybu, čo zvyčajne vyriešia v rámci záruky (niekedy je to trošku boj). Nová DCT určite nehrozí, to jedine v prípade výrobnej vady a to vymenia na záruku. So zvukmi z nového auta bude problém, ale nie len u KIE. Bohužiaľ nové autá si sem tam "zavŕzgajú" a to aj u prémie (BMW a Mercedes napr.). V prípade Proceedu je to v 99% prípadoch len buchotanie zadných sedačiek (oprava v servise na počkanie alebo svojpomocne za 5min), stredová opierka (rovnako rýchla oprava ako sedačky) a sem tam 5te dvere. To sa rieši inými gumenými "podložkami". Rovnako pár minútová výmena. Neobjavuje sa to u všetkých áut, no toto sú najčastejšie "problémy".

Ja by som bral DCT, tá prevodovka radí pomerne hladko, relatívne rýchlo a v SPORT móde dosť svižne. V prípade potreby sú tam pádla pod volantom.
KIA Proceed GT Experience Green MY24
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členství

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod Paul Atreides » 27.07.2023 10:20

Kolegové tady k DCT převodovce většinu věcí napsali.
Já mám zatím najeto je 17 000 km, ale spojka funguje velmi dobře. Neznám ani problémy, které tu byly v diskuzích popisovány. Po pár tisíc km žádné rozjíždění na dvojku v koloně (na začátku jsem několikrát manuálně přeřadil na nižší rychlost pádlem). Na Sport se mi jezdí lépe.
V Normal režimu se občas stane, že převodovka váhá, když dojedu ke křižovatce, přibrzdím, vidím, že nic nejede a ihned se chci zase rozjet - zvláště v zimě byla ta prodleva při studeném motoru na první křižovatce po výjezdu z baráku patrnější.

Přesto. Jestli uvažujete o koupi ProCeeda GT LINE:
Největší výhrada za mě je k hlučnosti od podvozku. Nejvíc hluk slyším na určitých površích silnic (hrubé kamínky, spravovaný asfalt) a na dodávaných letních pneumatikách Michelin Primacy - zimní Micheliny jsou paradoxně o něco méně hlučné. Podle mě je ProCeed mnohem hlučnější než CEED z roku 2010. A ani za rok jsem si nezvykl - spolujezdci ten hluk prý moc nevnímají, ale mě neuvěřitelně štve. Když chci poslouchat jen motor, na okreskách slyším bordel od podvozku. Když zvýším hlasitost rádia, stejně slyším hluk skrze hudbu a nechápu, proč KIA dává do Proceeda subwoofer a údajně celkově lepší audio.
ProCeeda jsem si koupil, protože se mi moc líbil a líbí. A jsem mu schopen hodně odpustit.Kdyby mi takhle ale hlučel CEED SW, nedejbože ty nižší verze s KFC paketem, tak se auta rychle zbavím.
Mrzí mě, že jsem auto předchozí rok kupoval ve spěchu - situace po Covidu s čipy, dlouhé dodací lhůty, nejistota kolem EURA 7 a dostupnosti benzínových aut později, zvyšování cen aut.
Původně jsme si chtěl všechny kandidáty půjčit na víkend a pak se rozhodnout, které auto skutečně chci.

Kdyby LEON ST nebo Focus ST hlučely méně než ProCeed, je možné, že by ProCeed - i přes to, že od roku 2019 se mi žádné jiné auto v tomto segmentu tak nelíbí - nevyhrál a dal bych přednost (klidně dražšímu) autu.

JAk píšu o několik témat dále, vadí mi už jen asi vrzání vzpěry kufru a roletky v kufru. Také klavírní lak bych v autě oželel.
Jo a taky myslím KIA nemá chlazenou přední přihrádku u spolujezdce, nebo jsme nenašel, jak chlazení spustím. U CEEDA I FL 2010 chlazená schránka byla.
A takových ojebávek, kde KIA ušetřila, najdete více. Ale to bude trend mezi všemi automobilkami.
Naposledy upravil Paul Atreides dne 27.07.2023 12:27, celkově upraveno 2
KIA ProCeed GT Line 1.5 T-GDI 7DCT r. v. 2022 červená Infra
KIA CEED SW 1.6 CVVT Comfort Plus r.v. 2010 Q8 beige (prodáno)
Paul Atreides Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Ewerlast » 27.07.2023 12:19

K téme pneumatík a hluku. Celkovo je rodina Ceed horšie odhlučnená od kolies, resp od podlahy. Problémom hluku sú najmä pneumatiky, kde KIA z nepochopiteľných dôvodov dáva pneu Michelin, ktoré sú všeobecne známe (pri letných plášťoch) tvrdou bočnicou, ktorá spôsobuje hluk práve na dršnejších a horších povrchoch.
Tento rozdiel je citeľný aj pri iných značkách áut, no u rodiny Ceed je to viac cítiť.
Pri zmene na Pirelli, Hankook, Continental a iné je hluk výrazne nižší. Mohli tam dávať radšej continental premiumcontact 6 alebo 7, rovnako ako pri Xceede.
Riešení je niekoľko
1. Vymeniť oneu
2. Odhlučniť podlahu a podbehy (cca 1000€)
3. Bod 1 a 2 súčasne

Hluk je veľmi subjektívne vnímaný, preto niekomu to môže vadiť a niekomu nie.
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod frantisko.dobrot » 27.07.2023 13:19

Děkuji za info ohledně té hlučnosti. Nikdo to ve videích nezmiňoval a kromě polemizování nad 7DCT a starším modelem jsem teď trošku znepokojen tím hlukem, který se na některých fórech opravdu zmiňuje. Ale jestli je značný rozdíl při jiných pneu, tak to je dobrá zpráva.

Bohužel nemám možnost si ProCeed osobně projet. Když už je skladem, tak je v showroomu a očividně předváděcí vozy se moc nevedou, protože tento model není tak moc poptávaný. :D

Taky bych chtěl poděkovat všem, kteří mi tu odpověděli!
Nováček
Léta členství

Příspěvekod Ewerlast » 27.07.2023 13:58

To je zaujímavé, pretože na SR viem hneď o niekoľkých dealeroch čo Proceed majú :)
Treba skúsiť obvolať ďalších, prípadne si skúsiť aspoň Ceed GT-line, určite sa nejaký v okolí nájde
Hluk je najmä na hrubom asfalte, na bežnom asfalte to bude s Michelinmi rovnaké ako ten Golf 5 (alebo tichšie), bez nich výrazne tichšie
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod 4FEAR » 27.07.2023 14:17

Kup si GT :thu:

Nejdříve jsem uvažoval na GT-Line, pak jsem se projel v GT a už nebylo cesty zpět :D

Mám nový MY23 od Vánoc a nemůžu si stěžovat na DCT
4FEAR Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Ewerlast » 27.07.2023 14:52

Súhlasím.
Cenovo je minimálny rozdiel (asi 1000€), za ktoré je lepší podvozok, výfuk, +44k, akurát aj + 1-2l spotreba :D
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod frantisko.dobrot » 27.07.2023 15:29

No u nás je větší rozdíl.

Nový GT-Line manuál MY24 - 663 000. (Bez příplatkové výbavy)
Můžu mít automat - 2022 rok výroby, MY23 GT-Line - 670 000. (Bez příplatkové výbavy)
GT stojí u nás - 834 900 katagolová cena.

Vím, že na Slovensku se ta nabídka trošičku liší, i co se týče příplatkové výbavy. Co SVK má v základu u GT-Line - je u nás za příplatek. :D Taky chápu, že pokud se vezmu GT-Line se všemi packety navíc, tak potom ten rozdíl opravdu může být 1k euro, ale tak já bych asi oželel sedačky s pamětí, počítačové budíky a větší kola.

Takže pokud výměna pneumatik pomůže s hlukem, DCT vyhodnotím jako přijatelnou, tak mi zůstává GT-Line MY23 vs MY24, automat vs manual.
Nováček
Léta členství

Příspěvekod Paul Atreides » 27.07.2023 17:25

Ještě dodám, co bych sám rád věděl před koupí auta.
1) Couvací světlo je bludička, která by na autě být nemusela. Při couvání v noci na temném místě pomáhá jen přisvěcování přes brzdu. U auta z roku 2022 dost zarážející.
2) Předpokládám, že s horším výhledem dozadu jste smířen. Daň za krásný profil Proceeda.
3) Možná je to tím, že jsem nešika, ale u ProCeeda se mi stává, že popředu zaparkuju dost často mírně našikmo. A to bez ohledu na šířku parkovacího místa. Zase - lidé mně blízcí tvrdí, že jsem rovně, ale já tam to drobné vychýlení při vystoupení z auta vidím. V autě mi přijde vše OK. S jiným autem takový problém nemám.
2) K tomu hluku. Hned po koupi auta byl hluk ještě horší - v továrně neutáhli jeden plastový šroub v podběhu u kola řidiče. Dotáhl jsem si šroub sám, když mi po 800 km na dálnici přišlo, že kromě monotónního bordelu slyším i atypické klapání při přejezdu nerovností. Při první prohlídce jsem poprosil servis, aby zkontrolovali i další místa. Snad to udělali.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Paul Atreides Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod tom247 » 27.07.2023 20:07

frantisko.dobrot píše:Bohužel nemám možnost si ProCeed osobně projet.

Kombika vies zohnat? Ten huci asi rovnako, tak si urobis predstavu.
Mam ho tiez na Michelin Primacy 4 17" a je to hruuuuza. Zimne uzsie 16ky Michelin su znatelne tichsie.
Mam nakupeny matros na vytlmenie kufra, uz sa k tomu len dokopat...
Ceed SW MY22 1.5T GT-Line
Obrázek
tom247 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2022)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Turudumdum » 27.07.2023 20:36

U té hlučnosti taky hodně hraje roli tlak v pneu. Já po převzetí nového auta byl z hluku ve vyšší rychlosti docela rozčarovaný. Pak jsem zjistil, že mám v pneu o 0,7 baru víc! Musel jsem výměnit 3 manometry a zkontrolovat další dvě auta, abych věřil, že nelže :D Má být 2,2 (pro základní zatížení). Po upuštění najednou výrazná změna, kdy přejezd po hrubém asfaltu je mnohem mnohem tišší. A to mám ty origo Mišelíny.
Naposledy upravil Turudumdum dne 27.07.2023 20:39, celkově upraveno 1
Ceed SW MY23 1.5 T-GDI 6MT Top Premium
Turudumdum Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Paul Atreides » 27.07.2023 20:37

S tím tlakem je to pravda. Když je tlak v pneu vyšší nez 2.2/2,3 baru a navíc je ještě tlak v každé pneu jiný (takto jsem dostal auto po zakoupení), je ten hluk ještě horší. A když je každá pneu nahuštěna jinak, auto navíc uskakuje při přejezdu nerovností.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Naposledy upravil Paul Atreides dne 27.07.2023 21:37, celkově upraveno 1
Paul Atreides Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Příspěvekod frantisko.dobrot » 27.07.2023 21:21

Teď už jsem více váhavý v koupi, než jsem byl včera, když jsem toto vlákno zakládal. :D To je běžné takové problémy u aut? A nebo to jen Kia? Hučení, větší hučení a uskakování při jiném tlaku v pneumatikách. Já všude četl, že i v GT-linu se jezdí dobře. Přepokládám, že Ceed, ProCeed, xCeed budou mít ten stejný podvozek a tak stejný hluk? Vím, že xceed na té prodejně na projetí mají, tak můžu zkusit.

Zkusím se doptat v okolí aspoň na ten Kia Ceed SW, snad budou někde mít.
Nováček
Léta členství

Další

Zpět na ProCeed