Dost uvažuji nad koupi nové Kia ProCeed GT-line a už jsem málem běžel na prodejnu, než jsem zjistil o 7DCT. Na fóru jsem našel dost diskuzí na klepání, prošmykávání. Jinde na internetu taky pár příspěvků, které uvádí, že 7DCT, které používá Kia, nejsou ani blízko k spolehlivým a už vůbec nemůžou být klasifikovány, že "vydrží". Chápu, že hodně ovlivňuje styl jízdy, jak se člověk k autu chová, jak důkladně ho servisuje. Jenže mi to nedá spát a teď vidím tento automat jako nejhorší volbu na trhu.
Chtěl bych vás poprosit o vaše zkušenosti, než koupím. Četl jsem, že někdo najede 50k km a bez problému, někomu se třese už i nové auto za zimního rána. Někdo to vyměnil v rámci záruky, u někoho to neuznali.
Mám dvě možnosti za ne příliš rozdílnou cenu:
ProCeed MY23, rok výroby 2022 - Automat 7DCT (0 najeto)
ProCeed MY24, rok výroby 2023 - Manual (0 najeto)
Nepřišel jsem na to, jaký je rozdíl ve výbavě, co se týče českého trhu MY23 vs MY24. Nemám preference Automat vs Manual. Jenom automat můžu mít hned, manuál bych čekal asi 2 měsíce. A ano, trošku mě láká ten automat.
Proto moje rozvážnost:
- Jak to vypadá s 7DCT, zkušenosti, problémy, případný servis.
- V případě manuálu. Vydrží manual delší dobu? Nebo je lifespan podobný jako 7DCT. Nejsem závodník a k autu se umím chovat. Jezdím už 12 let.
- Je nějaký rozdíl v MY23, MY24 - ať už ve výbavě nebo něčem jiném, uteklo mi něco?
- Nenašel jsem, že by byly nějaké velké problémy s řadou vyrobenou 2022 (MY2023), tak přepokládám, že by bylo OK koupit 1 rok staré vozidlo, které má 0 km najeto.
Proč se nad tím pozastavuji - Jezdím momentálně v Golfu 5 (2005), mám najeto 320k km, měnil jsem spojku s dvojhmotou při 200k km, stále krásně funguje (najeto 120k). Cena opravy na golfu asi 1/5 toho, co by stála výměna špatné 7DCT přičemž lifespan 7DCT by byla asi 1/5 oproti mému starému Golfu.

Rozhodl jsem se pro nákup nového auta a chápu, že s ním přicházejí i případné výdaje. Nesmířil bych se ale s tím, že při OK nájezdu (klidně do 30k km) bude auto klepat, vrzgat a vyžadovat servis v podobě nové 7DCT. Tak nějak hledám auto, které nebude potřebovat jiný servis, než ten běžný, nejlépe pár let nebo 70k km. Divné zvuky z nového auta mi nedají spát, i když jsou opravitelné.

Děkuji moc za případný feedback. Věřte, že mi to hodně pomůže!