od bungee3 » 18.08.2015 20:34
Zdravím, taky zažívám peripetie se ztrátou výkonu 1.6 CRDI 66 kW rok 2011. Poprvé se to projevilo loni v listopadu při cca 78000 při cestě z Vídně, kde auto stálo přes týden na parkovišti. Nejprve svítila kontrolka motoru a auto vůbec nejelo. V servise mi vymazali závadu s tím, že bylo nestandardní chování EGR ventilu, ovšem po vymazání chyby už chybu nehlásil. OK. Auto jezdilo než jsem potřeboval jet koncem prosince opět do Vídně. Tehdy kontrolka motoru už nesvítila, ovšem chování motoru bylo zcela stejné. Měl jsem problém předjet kamion na dálnici. Nakonec mi v rámci záruky vyměnili EGR ventil.
Nyní jsem jel opět do Rakouska, ale momentálně do Alp. Ani jsem tam nedojel a zase se to chovalo divně. Pokles výkonu nebyl tak razantní, ale byl znát. Pak přišly na řadu Alpy a já jsem měl problém vyjet kopec na trojku!!! Kopec, který běžně v ČR jezdím na 5. rychlost. Vždy mi na chvilku pomohlo vypnout motor a zase nastartovat. Ovšem po pár km to bylo zpátky. Musím říct, že zároveň zrovna byly ty úmorné vedra, tak jsem to přičítal i tomu. Dalším průvodním jevem bylo, že při řazení z 1 na 2 nebo ze 2 na 3 auto strašně cukalo. Jako bych se neuměl rozjet. Po pár dnech všechny tyto problémy zmizely (možná kvůli kvalitnější naftě v Rakousku) až na nepatrný pokles výkonu, který přetrvává doteď.
Poklesu výkonu jsem si všiml i tak, že často jezdím se zapnutou aktuální spotřebou. Předtím když jsem na to na dálnici šlápnul a chtěl předjet, tak aktuální spotřeba byla 13,5 l/100 km. Nyní je to 11,5 l/100 km a když jedu delší trať, tak to padá k 10,8 l/100 km. Vždy jsem to měřil při zařazeném 6. rychlostním stupni. Než mi vyměnili EGR ventil, tak jsem taky vypozoroval, že to dává max 11,5 l/100 km.
Nyní je auto v servise (poslední dobou je tam jako doma), auto si projeli a prý se jim to zdá být v pořádku. Tak nevím co s tím mám dělat.