od KoldoTT » 03.11.2021 18:38
@ Esperkac nejde o mačkanie tlačítka, ale dobíjanie. S nabíjaním aku nemáš podľa mňa pravdu. AGM by sa mala nabíjať IU charaktreristikou, pričom prepínanie na U (konštantné napätie) by malo byť približne pri 2,45 V/článok. Z toho vychádza napätie pre 6 článkový AKU 14,7 V. Takže ak by trvale bol nabíjaný 14,5 V (charakteristika U - konštantné napätie) nemalo by mu to z hľadiska prebíjania ublížiť, bude stále nedobíjaný na plnú kapacitu. Ale určite lepšie, ako "inteligentným" ASM. Záleží od značky, tento šmejd udržuje aku na cca 80% nabití (aspoň tak píšu), pri dobíjaní 14,5 V by mal byť udržiavaný na ca 95 % nabití. Ako dlhodobé nedobíjanie aku "prospieva" nemusím písať. Takže aku nemusí byť šmejd, aby bol za veľmi krátku dobu (a aj menej ako rok) odpílený sulfatáciou a je jedno aký.
Pre mňa je veľmi podstatné aj to, že táto inteligencia cez deň drží napätie často 12,3 V v závislosti od vypočítaného stavu aku. Nemienim riskovať, že s takto vycucaným aku odstavím auto a po napr. týždni na rybách nenaštartujem.
Prečo to neriešim vytiahnutím kábliku: chcem riešiť jednoduché znovuaktivovanie tejto funkcie elektronicky, čo by z hľadiska realizácie bolo oveľa jednoduchšie riadením napájania AMS ako spínaním 2 vodičov, pritom nie som si istý (a nechce sa mi experimentovať), ako by LIN komunikácia znášala spínanie nejakým elektronickým spínačom.
Kia CEED SW 1.5 T-GDI platinum 2021 dark penta metal
Kia Cee'd SW 1.4 CVVT Ex 2013