od hoodoo » 20.09.2019 12:59
Tak jsem si pro vás připravil takovou malou esej po projetí celého vlákna. Pro stávající uživatele asi nic neříkající krom prvního a dvou posledních odstavců, prostředek je určený hlavně pro lidi co o autě třeba uvažují:
Měl jsem půjčené předváděcí auto s natočenými 12.000 km: jel jsem 400 km po okreskách stylem plyn podlaha – brzda podlaha – plyn podlaha, motor dost času v omezovači (k tomu malý poznatek, od cca 5,5 tis je zvuk motoru takový … mrtvý). Auto fakt dobře sedí, sneslo by i víc kW (od 160 km/h už prostě moc nechce, od 180 je to fakt líný, víc jak 205 jsem nejel). Jen spotřeba 14,5 l/100 km je vlastně stejná jako u Golfu 7 R (221 kW/300 koní) a to je zase úplně jiný auto – zřejmě turbo u 1,6 má větší apetit než turbo u 2,0...
Moje auto má zatím čerstvě natankovanou 3. nádrž (takže ujeto 1000 km) zajížděno do max 130 km/h, otáčky jsem držel max do 4,5 tisíc: celková průměrná spotřeba 9,1 l/100 km, převážně okresky, asi 100 km dálnice a možná 300 km město. Když jsem jel jakože eko jízdu (jen okreska, tempomatových 100) jel jsem 100 km za 8 litrů.
PLUSY
- pádla pod volantem jsou na okresky fakt zábavný
- panorama je dobře odhlučněná, i přivřená nedělá do stovky moc hluk, ale je škoda, že (pevné zadní) sklo není o fous delší
- v režimu sport dělá auto rozumný randál, takže polohluchý děda s kloboukem na hlavě a platem vajec co nepoužívá zrcátka o mě stejně ví a neblokuje silnici v celý šířce
- line asistent (používám jen na dálky, ale tam funguje pěkně, i když občas zbytečně prudce cukne – dokonce jsem na silnici I. třídy zkoušel, jak dlouho auto pojede bez držení volantu, no po pár minutách mě to už nebavilo nechat se vézt a tak jsem zase točil volantem sám)
- LEDky svítí fakt pěkně ale zase zbytečně vysoko, funkce automatického vypnutí dálky funguje dobře (prostě to nejsou žádný Matrix LED, ale fakt to není zlý)
- dítě má i v autosedačce vzadu dost místa na nohy
- elektrický pátý dveře jsou fakt návykový – doteď jsem batoh, nákupy atd dával na zadní sedadlo, nyní to jde vždy do velké kapsy v kufru a to hlavně díky samostatnému otevírání (stačí jen být blízko víka a počkat 3 pípnutí)
- jsem zvyklý auto používat i jako víkendové přespání na cestě, takže jako velký plus (a jako jeden z hlavních důvodů koupě) beru rovinu po sklopení sedaček a i se 180 cm se v autě vyspím trochu šejdrem s nataženýma nohama (na porovnání: v aktuálním Sportage mi z kufru čumí nohy 20 cm)
- úložné prostory v kufru jsou fajn, velký využívám nejčastěji na nákupní tašku ať nelítá po kufru, nebo helmu na kolo pro dítě, menší třeba na prázdnou tašku, na dojezdovou sadu a jednu sadu oblečení právě pro dítě
MÍNUSY, co fakt mrzí
- nelze koupit s ACC (přitom slovenská verze ho umí…)
- GT neumí ventilovaná sedadla
- alespoň sedadlo řidiče by potřebovalo níž (ideálně o 5 cm, přestože je židle úplně dole, připadám si jak na stupínku)
- při každém startu musím provést otravný trojklik = zapnutí tempomatu, vypnout start-stop a zapnout autohold (vlastně mě překvapuje, že nemusím zablokovat stahování zadních okýnek, který stačí zmáčknout jednou), když vím že pojedu trochu jako prase místo tempomatu vypínám line asist a přidám tlačítko sport
- automat je na běžný provoz v pohodě, ale … podřazování strašně dlouho trvá a to i v „manuálním“ režimu a v režimu sport (nejdřív meziplyn, pak milostivě podřadí), auto mě nenechá jít do maxima (automaticky přeřadí když dojdu k omezovači, i když mu to neřeknu) a nakonec jsem myslel že ta sedmička bude jakože dálniční (eko) rychlost, ale i tak motor dost točí byť jen ve 130 km/h
- nastavím mimoměstských 120 na tempomatu a před městem chci přibrzdit motorem, tzn. podřadím pádly pod volantem, ale tempomat stále drží 120, jen motor točí ještě víc (manuál při podřazení tempomat vypne)
- menší nádrž (tankování co 500 km je na dálce fakt otravný, asi je to další prvek bezpečnosti - povinná přestávka)
- hluk obzvláště od zadních kol jde do kabiny
- senzory na parkování mají kolem sebe nějaký plastový bazmek (možná guma) a je to světle šedý, takže to zbytečně „svítí“
Mínusy, které se dají prominout
- v režimu sport škoda umělého zvuku do repráků
- škoda fejkových koncovek
- LED světla je nutné sklopit alespoň o jednu úroveň, protože jinak na mě každé druhé auto bliká, jak kdybych měl dálkový
- přední senzory fungují automaticky jen při couvání, když vjíždím čumákem do garáže, musím si je zapnout, pokud chci aby mi auto pípalo zepředu
- parkovací asistent – pro mě asi nepochopitelná věc (než vůbec nastavím kam že to chci parkovat a pak než auto na tříkrát na místo zaparkuje… já tam jsem zaparkovaný dřív než vůbec autu vysvětlím kam chci parkovat…)
- zadní vnitřní osvětlení – díky panoramě je zadní osvětlení na každé straně u dveří a je dosažitelné i pro dítě z autosedačky (nepřišel jsem na to, jak by šlo jen zadní světlo vypnout)
Poznámky pod čarou
- výhled dozadu je díky sklonu střechy horší, ale fakt mě to moc netrápí. Na dálnici používám boční zpětné zrcátka a jindy si nepamatuji že bych někoho zpomaloval
- v předváděčce nebyla panorama a v autě jsem měl pocit ze tmy. Panorama problém vyřešila.
- dealer testuje v Hyundai jiný tlačítko na start-stop systém, automaticky by se start-stop hned po nastartování auta vypl, až dotestuje, měl by se ozvat, pak bych napsal co vymyslel
- že by se do GT dával motor 2,0 je bohužel vyloučené, Hyundai se chce prezentovat jako sportovní značka, tudíž Kia je zařízlá
- při čekání na GT jsem měl na víkend Sportage GT-Line a spotřeba 9,8 mě trochu děsila (dle mého vlastně klidnou jízdou po okreskách), naopak další víkend Ceed SW v dýzlu držel stejné tempo jako Sportage a byl tam za 6,4 což mi přišlo adekvátní. Proceed GT stejná trasa cca stejné tempo 8,2
Otázky:
- jak zapnout pouze vyhřívání bočních zpětných zrcátek?
- lze na GT s panoramou dát rakev?
- jde vypnout varovné pískání auta když je nastartovaný a já z něj odejdu s klíčem v kapse?
- existuje apka do telefonu ala Peugeot, kdy se telefon přes BT spojí s autem, uloží poslední pozici parkování, spotřebu, trasu jízdy a podobně? Mám něco staženého ale je to nepoužitelný…
- @rs.radek: zadařilo se nějak s tou rezervou do kufru a máš tvé zvětšení kufru máš někde na fotkách?
- @PepeGT: kde jsi našel návod na hack infotainmentu?
- @simpson tažný na GT jde, čekám na dodání (není skladem) pak bude tahat nosič na kola