Tak jsem se rozhodl trochu rozepsat a napsat své dosavadní zkušenosti a postřehy, protože vím, jak jsem hltal informace, když jsem na auto teprve čekal.
Stal jsem se hrdým majitelem Kia Proceed GT 1.6 t-Gdi, barva bílá perleť, manuální převodovka, plná výbava GT, bez panoramatické střechy. Nechtěl jsem automat, rád mám řazení pod kontrolou (asi to řeší i padla pod volantem), ale prostě jsem automat nechtěl. To samé panoramatická střecha, neměla by pro mě žádný přínos, ale uznávám, že auto s ní vypadá dobře. Auto se vyrobilo za jeden měsíc, tedy o měsíc dříve, než se předpokládalo. Prý se ve výrobě snaží přednostně uspokojit individuální objednávky.
Auto je pro mě v tomto barevném provedení fakt moc hezké, furt na něj koukám a jsem dost spokojený.

Jak už někdo psal, tak auto budí pozornost a myslím, že zaslouženě. Design fakt krásný, navíc jich je zatím málo, ještě jsem žádného Proceeda v provozu nepotkal.
Mám najeto 900 km, auto zatím zajíždím, nehoním to, ale zase nepodtáčím, prostě jezdím na pohodu. Tím se dostávám k první problematice a tou je spotřeba. Jsem mile překvapen, protože zatím jezdím za 7,1 l/100 km, podle palubního počítače. Podle dotankování to zhruba sedí, reál je asi o 0,2 dcl horší. 600 km jsem najel hned první den, auto jsem kupoval na Moravě a objel rodinu, jel jsem v klidu, většinou dálnice 120 km/hod. Včera jsem jel Praha - Kutná Hora, spotřeba 6,5 l/100 km. To jde, čekal jsem to o dost horší! Auto jde dobře za plynem, je cítit, že má dostatek síly, ale jak jsem uvedl, zatím ho šetřím.
Tvrdost auta - další věc, ze které jsem měl trochu obavy... zbytečně! Auto je tvrdší, ale neobtěžuje mě to, žádné rázy se neozývají. Podvozek se chová velmi jistě, celý dojem z řízení je velmi dobrý.
Hlučnost - Auto má opravdu krátké zpřevodování, při 120 km/h točí asi 3100 ot., při 130 km/h okolo 3500 ot. Toho jsem se bál, ale v těchto rychlostech je to úplně v pohodě, ozývá se hučení, ale opravdu mě to nijak neobtěžuje. Co si velmi užívám je zvuk, který generují výfuky zvenčí, po nastartování, proturování atd. Zní to fakt super a hutně! Měl jsem samozřejmě sjetá nějaká videa, ale v reálu mě to ještě více překvapilo.
Brzdy - ještě jsem neměl příležitost je pořádně prověřit, navíc jsem je ze začátku šetřil, ale zdá se, že brzí fakt dobře. Nejsou nějak jedovaté, nastupují lineárně. Mělo by se jednat o brzdy Brembo. Nápis na třmenech není, je to stejné jako u sedadel, které by měly být Recaro, což jsem ani nevěděl, ale mile mě to překvapilo.
Interiér asi znáte, mě se velmi líbí, vše působí solidně a hodnotně. Zmíněné sedačky jsou velmi dobré, elektricky ovládané a dá se sedět nízko, což mám rád. Čeho se trochu bojím, je klavírní lak, který se asi zejména v okolí řadící páky poškrábe, tam bych raději jiné provedení, ale uvidime.
To jsou věci, kterých jsem se tochu obával, ale zbytečně, je to opravdu v pohodě, celkově jsem z auta nadšený.
Co mě hodně baví je elektrické otevírání kufru, nikde se to nepíše, ale stačí se k němu postavit s klíčkem v kapse a po pár pípnutích se sám otevře. Skvělé, když máte plné ruce.
S čím trochu "bojuju"?
-výhled dozadu - věděl jsem, že to bude horší a nevadí mi to. Problém mám jen z tím, že zpětné zrcátko nějak hodně přitahuje, takže například při parkování mám pocit, že auto za mnou je vzdálené třeba 0,5 m a v reálu je to ještě 2 m. Fakt to hodně zkresluje. Je fakt, že kdyby to bylo opačně, tak by to bylo horší.

Ale ještě je tam parkovací kamera, senzory... Třeba na křižovatce máte pocit, že je auto za vámi uplně nalepené. Myslím ale, že to bude jen otázkou zvyku.
- systém start-stop musíte vypínat před každou jízdou, nejde to vypnout trvale.
- okna můžete všechna zavřít dálkově klíčkem, ale otevřít ne. To nechápu, byl jsme zvyklý v létě už z dálky pustit z auta horký vzduch. To prostě nepochopim.
- Rádio, respektive celý infotainment. Těšil jsem se na ozvučení JBL o síle 340 w, ale po zapnutí rádia to hrálo sice pěkně, ale v podstatě stejně jako v každém jiném autě. Trochu zklamání. Pak jsem pustil hudbu z flashky přes USB a to je teda sakra rozdíl! Najednou diskotéka v autě! Fakt skvěle ozvučené, basy vám vymlátí mozek z hlavy.

Budu to řešit s nějakým autoelektrikářem, nechápu, proč všechny vstupy nevyužívají potenciál toho ozvučení, případně kdybyste věděl někdo co s tím.... napište.
Nic dalšího podstatného mě teď nenapadá, ještě pořád zkouším a objevuju. Klidně se ptejte, případně budu rád, když někdo potvrdí mou zkušenost.