steinbauer - zvysenie vykonu kia ceed

"Máte štěstí, že jdu zrovna kolem, říkají o mě, že jsem odborník".

Příspěvekod Motorsport » 19.03.2009 10:05

Steinbauer je sice až za ŘJ, ale ŘJ sbírá data a proto jsem psal, že zjistí nepřímo, že se něco děje.

Informace ze kterých ŘJ dokáže poznat změnu jsou např.: teplota výfukových plynů, zrychlení (opět nepřímo: změna plynu - změna rychlosti) atd.

Jakub rozepsal podrobně to, co jsem již někde také psal - souhlasím
Motorsport Neuvedeno
Prodejce příslušenství
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

...

Příspěvekod milan74kb » 19.03.2009 10:44

no tomuto by prave steinbauer mal zamedzovat aspon podla toho co mi vysvetloval aj technik.
tak neviem.

co sa tyka spotreby nespolieham na palubny pocitac ale skor si robim vlastne vypocty a tam sa to prejavuje
co sa tyka vykonu, podla mna narastol. konkretne vcera som mal cestu z BB do BA na R1 za NB je taky tiahly stupak, pred montazou steinbauera
som ho tam rozkuril maximalne na 150 zo 110 (pootm uz treba brzdit) teraz je to 170 (testovane vcera aj predtym)
(na rychlostnom stupni c 5. a mojou vahou 130kg plus nejakych 30kg batoziny)
(vietor, protivietor a tak neratajme, skusal som to viackrat za roznych podmienok (nie vcera ;-))

mozno je to len o pocitoch, nehadam sa, ale nezda sa mi to. Vo firme mame tiez par ceedov s rovnakym motorom pred tym sme tiez par krat
v piestanoch skusali aj sprint aj vykon a bolo to vlastne skor len o dobrom radeni, ale teraz s tymto je to jasna prevaha, treba si to vyskusat
na vlastnej kozi, tie RJ aj zapoziciavaju ...
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Berka » 19.03.2009 11:10

@ jakub
... tedy klobouk dolů. Popsal jsi to tak jednoduše že to pochopí i blbec. Já bych se do toho zamotal po druhé větě.

Otázkou je, jak velký rozsah má řídící jednotka k úpravě svých impulsů. Pokud by nějaká přídavná jednotka překročila meze které je ŘJ schopna zkoridovat zpět, tak pak by k určité změně výkonu došlo. A jelikož se výkon papírově zvyšuje o pořádný kopec tak je to i možné.
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Motorsport » 19.03.2009 11:42

to milan74kb: To právě oblbnout nejde, protože to měří nepřímo z více parametrů....

to Berka: Pokud to již ŘJ nezvládne korigovat, tak nahlásí chybu motoru.... (myslím, že se s tímto problémem setkal Béďa při svých zkouškách)
Motorsport Neuvedeno
Prodejce příslušenství

Příspěvekod Berka » 19.03.2009 13:03

jj. Už v době kdy jsem měl prvního "fichtla" můj děda říkával: proč to ladíš, když to jede. A téměř vždy už to pak nejelo. Dneska se podívám na motor, nebo alespoň do místa kde by měl motor být a přes tu hromadů kabelů, čidel, ovládacích prvků a jiných serepetiček je mi jasné že tady se toho moc nenaladí. Jedna věc hlídá druhou a když A+B se nerovná C tak je zaděláno na malér F (finance).
Berka Muž
KIA Family

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

...

Příspěvekod milan74kb » 19.03.2009 17:04

pani fakt neviem, vase argumenty sa mi tazko vyvracaju, takze to ani nejdem skusat.
co sa tyka subjektivneho pocitu a par skusok tak by som sa hadal ze to za nieco stoji a urcite to aj cosi robi.
minimalne co sa sily motora tyka, lebo fakt napr. aj v rakusku na dialnici v kopcoch alebo v taliansku plne nalozena s boxom
bolo treba podradovat do 4, teraz to 5 v pohode zvlada

nejdem sa hadat, ak sa niekedy stretneme niekde tak to mozme overit v praxi napr. sprintom.

takze vsetko dobre a nech nam to jazdi ;-)
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra

Re: ...

Příspěvekod Tony » 19.03.2009 17:52

milan74kb píše:pani fakt neviem, vase argumenty sa mi tazko vyvracaju, takze to ani nejdem skusat.
co sa tyka subjektivneho pocitu a par skusok tak by som sa hadal ze to za nieco stoji a urcite to aj cosi robi.
minimalne co sa sily motora tyka, lebo fakt napr. aj v rakusku na dialnici v kopcoch alebo v taliansku plne nalozena s boxom
bolo treba podradovat do 4, teraz to 5 v pohode zvlada

nejdem sa hadat, ak sa niekedy stretneme niekde tak to mozme overit v praxi napr. sprintom.

takze vsetko dobre a nech nam to jazdi ;-)

dívám se že už máš dost km. v kolika sis dával toho steinbauera?
Tony aka FUCKER LUCKER in CoD World and LUCKER1984 in WoT
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

...

Příspěvekod milan74kb » 19.03.2009 18:27

@tony: presne si nepamatam ale niekde okolo 56.000 az 58.000 km
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra

Příspěvekod Berka » 20.03.2009 18:48

@ milan74kb
během cesty na dovolenou, také na jih itálie a také naložen na limit, jen jsem neměl box, jsem nikde na dálnici nemusel podřazovat na 4.
S výkonem motoru jsem spokojen a ještě jsem nenašel kopec na dálnici kde bych musel podřazovat. Je fakt že v rychlosti nad 180 km/h už to není žádná divočina, ale do 160 km/h dokáže držet rychlost pořád. Vždyť je to jen 1.6, na svůj objem maká velice dobře.
Spíš mám problém ten výkon přenést na kola. Na 2. stupeň to protočí kola jak nic a na 3. stupeň si vnitřní kolo v zatáčce taky hrábne.
Berka Muž
KIA Family

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod milan74kb » 22.03.2009 12:17

Berka píše:@ milan74kb
během cesty na dovolenou, také na jih itálie a také naložen na limit, jen jsem neměl box, jsem nikde na dálnici nemusel podřazovat na 4.
S výkonem motoru jsem spokojen a ještě jsem nenašel kopec na dálnici kde bych musel podřazovat. Je fakt že v rychlosti nad 180 km/h už to není žádná divočina, ale do 160 km/h dokáže držet rychlost pořád. Vždyť je to jen 1.6, na svůj objem maká velice dobře.
Spíš mám problém ten výkon přenést na kola. Na 2. stupeň to protočí kola jak nic a na 3. stupeň si vnitřní kolo v zatáčce taky hrábne.

hmm ... mas fajn, ja som to nemal sancu ovplyvnit, naposledy co sme boli sluzobne v Grazi (pred steinbauerom) tak som podradovat musel a stale ked bola plne nalozena tak sa mi to niekedy stavalo, alebo aj ked si musel koli niecomu spomalit, box to ovplyvnil brutalne. Naposledy sme boli - 5 chlapov, ja vazim 120, kolega 120, zvysok nieco cez 100, v kufri sme mali nejakych 60 kg, v boxe len nejake somariny, prezentacne materialy, ale do kufru ist nemohli, cca mozno 10 kg.
Len tak pre zaujimavost aku vahu si asi bral ? Ja Ked som bol v chorvatsku len so zenou a malou, klasicky dovolenkarsky nabaleni :-), bola to pohoda, ale vzdy ked som predtym auto plne zatazil jednoducho v kopcoch pri rakusku 5 nestihala, hlavne v tych tiahlych stupakoch.
Konkretny pripady:
- chcel som drzat rychlost (tych 140km/h), musel to byt stale skoro plny plyn, niekedy uplne plny
- clovek musi spomalit na 100, 110 (mas pred sebou kamion, vlavo rychleho diabla ;-)) a potom potrebujes zase rychlejsie zrychlit tiez nebola ziadna slava

Teraz nemam s tym absolutne ziadny problem, plne zatazeny idem tie kopce 140 1/4 plynu a ked potrebujem zrychlit tiez ziadny problem, bez podradenia, zo 100 naspat na 140 plny v kopci je to fakt chvilocka, potom zase 1/4 plnynu a bafkas dalej.

co vy ostatni ?
teraz ma tak napada, zeby som mal cosi od vyroby s motorom ? ale toto sa mi nezda, lebo som mal parkrat moznost porovnat rovnake motory
aj som si na tom zajazdil a ten rozdiel som citil.

neviem, neriesim :D
dal som to tam, moj subjektivny pocit je dobry a o to mi ide ;-)
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra

Příspěvekod PetrLa » 22.03.2009 12:33

Teraz nemam s tym absolutne ziadny problem, plne zatazeny idem tie kopce 140 1/4 plynu a ked potrebujem zrychlit tiez ziadny problem, bez podradenia, zo 100 naspat na 140 plny v kopci je to fakt chvilocka, potom zase 1/4 plnynu a bafkas dalej.

už jsem viděl koňa srat, hada blut, ale aby ti z plného knedlíku zvedl jakýkoli typ čipu výkon tak, aby jsi jel na 1/4 plynu, tak to ti NEŽERU!!!
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Příspěvekod Tony » 22.03.2009 12:44

jakub píše:Tak pro názornost to popíšu asi takhle:

Představte si že řídící jednotka dává impuls dlouhý třeba 1sekundu a tomu odpovídá spotřeba 1l/100km (spotřeba se měří z délky impulsu, tedy z délky otevření vstřikovacích ventilů).
Přídavný tuning dělá to, že vám prodlouží impuls dejme tomu o 0,2 sekundy. Tedy ŘJ pošle impuls 1sekundu, tuning přidá 0,2 a ventil je tedy otevřený 1,2s - víc paliva, vyšší výkon. ŘJ má ale zpětnou vazbu a tak zjistí, že má motor zbytečně mnoho paliva. Proto zareaguje adaptací a zkrácením impulsu na 0,8 sekundy. Tuning přidá svoje 0,2 a ve výsledku je ventil opět otevřený tu jednu sekundu jako na začátku => stejný výkon. Jelikož si řídící jednotka "myslí", že impuls je jen 0,8s, tak pošle do PP data že jedeme za 0,8l/100 což je o 0,2 litru nižší spotřeba. Ve skutečnosti jsme jen oblbli řídící jednotku a spotřeba ve skutečnosti zůstala stejná (ventil otvíráme na 1s a ne na 0,8s jak si "myslí" ŘJ). To je celé kouzlo.

Dost jsem to pro pochopení zjednodušil, takže ty jednotky jsou samozřejmě nesmyslné, ale je to jen pro představu.

jo to by mohlo být. ale v případě přepisu map ŘJ to funguje, protože ŘJ vychází z těchto dat a ne z nějakých dodatečně dodaných z "tuning krabičky", že?
Tony aka FUCKER LUCKER in CoD World and LUCKER1984 in WoT
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod Berka » 22.03.2009 13:53

@ milan74kb
tak jsi měl napsat že jste druhý Maxim Turbulenc :grin:
to vysvětluje to podřazování
Berka Muž
KIA Family

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod PetrLa » 22.03.2009 16:26

to Tony:
Samozřejmě....když cokoli naprogramuješ jinak, tak se to bude jinak chovat....pokud přeprogramuješ řídící jednotku a není to jen nějaké "podstřčení falešných dat" ale regulérní výpočet řídící jednotky, tak to samozřejmě fungovat může. Ale myslím, že pokud tohle někdo dělá a opravdu to umí...tak si to nechá pořádně zaplatit.

Nevěřím, ale že se může jednat o 50% a větší nárůst výkonu...to by se muselo jednat o značně poddimenzované nastavení motoru a nebo o pokus rychlého zničení motoru.

A jak tu asi už někdo zmínil, tak když si vezmu cenu toho "přečipování", rizika a ostatní věci kolem, tak si nemyslím, že se to za ty nekřesťanské prachy vyplatí.
Někteří tu kalkulují jestli se jim vyplatí benzín nebo nafta a pak řeší takovouto věc. To ty prachy radši investuju do něčeho užitečnějšího než do čipu.
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Příspěvekod Marek_Km » 22.03.2009 17:14

Tak nevím no, pokud Vám těch 85 kW nestačí, tak si (majitelé 1.6 CRDi) zjistěte, jaký je rozdíl v motoru v Ceedovi oproti Soulu, který má 94 kW. Jestli je to jen v řídící jednotce, tak si zjistěte, jestli to jde na ten výkon přečipovat autorizovaným servise, jestli se může v rámci záruky a popřípadě cena. Jestli to čipnout nejde, tak jestli se to může řešit výměnou ŘJ a cena. A máte jasno hned.
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Technický koutek