Nedá se s ní hýbat do strany? To by snad až tak nevadilo, ne? Pokud tedy máš kameru uprostřed čelního skla...
Tím nastavením EV jen manuálně posuneš expozici, pokud si jí náhodou automaticky neupraví správně sama kamera. To že přes filtr půjde méně světla tím ale samozřejmě nevyřešíš. Ten efekt je stejný, jako když si vezmeš za šera sluneční brýle. To si oči taky "upraví expozici ", ale prostě uvidíš větší tmu a míň věcí, než bez nich

Spíš záleží, jak moc je ten filtr tmavší (samozřejmě méně jak sluneční brýle, to jsem zmínil jen pro představu) a nakolik to ovlivní snímání za tmy a zda to bude nebo nebude vadit. Ale že kamera přes filtr za tmy a šera už z principu "uvidí" míň žádné nastavení nespraví...
EDIT:
Tady jsem stáhl praktickou ukázku CPL filtru přímo na A119S. Je to vyseparovaný vhodný záběr z videa z youtube - nahoře A119 s CPL, dole bez:
2017-02-21.jpg
Krásně je vidět funkčnost filtru - odraz ve skle zmizel (výraznější odraz výduchů jen částečně). Ale taky je vidět, že nepropouští tolik světla, jako když tam filtr není... Na silnici ve světle reflektorů to ještě vypadá OK, takže si dovedu představit, že se to v praxi dá použít i s CPL (i když třeba někde mimo městské osvětlení bude rozdíl v neprospěch filtru větší). Nicméně to, co jsem popisoval je zřetelné po stranách, kde už moc osvětlení nedopadá... viz. napravo mezi prvními dvěma stromy a vlevo ten barák.
Ještě zřetelněji to je vidět, když vylepším expozici (obdoba té úpravě EV na kameře, byť samozřejmě ta by byla účinnější, než takto zpětně na snímku):
2017-02-21 (2).jpg
Prostě kde se už nedostane dostatek světla přes filtr, žádné korekce nepomohou. Ten dům ani ta část vpravo a mezi stromy (nebo třeba koruna prvního stromu) se prostě na záběru přes filtr neobjeví...
A tady pro ilustraci ještě úplně přeexponovaný - zesvětlený záběr:
2017-02-21 (4).jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.