od 4sAd » 04.03.2016 15:58
Dám vám dobrou radu. Pokud opravdu chcete, aby vám svítilo světlo pouze u daných dveří, vykašlete se na přímé zapojování na spínací větve, stejně to fungovat nebude. Pokud bych to chtěl udělat já, tak bych postupoval zhruba takto:
Jednodušší část
- sundat tapecírunk ze dveří
- do dveří natáhnout kabely ze stropního světla - nemusí se tahat ze stropu, stačilo by to vzít z konektoru v palubovce (I/P Junction box). Pojistka pro vnitřní osvětlení je na 15 A, tak by tu měla být dostatečná proudová rezerva.
- zabudovat LED osvětlení kam je libo
Složitější část
- vyrobit si jednoduchý mezistupeň, který by detekoval otevření/zavření dveří. Tento mezistupeň by šel nejjednodušeji realizovat pomocí klasických tranzistorů nebo FET - nevýhodou by mohlo být to, že při větvení se dělí celkový proud (Kirchhoffovy zákony), takže by to pak nemuselo proudově vyjít a fungovat (záleželo by na proudovém odběru daného tranzistoru).
- na tento mezistupeň připojit nataženou napájecí větev a nové LED osvětlení a odbočku od spínače dveří
Princip fungování
- pokud jsou dveře zavřené, dveřní spínač je rozpojen, mezistupeň nepouští napětí z napájecí větve dál k LED
- pokud se dveře otevřou, dveřní spínač je spojen, spínací větev aktivuje mezistupeň a ten pustí napětí z napájecí větve k LED
- výhodou je to, že natažená napájecí větev je pod napětím pouze při otevření dveří, protože je napájena z obvodu pro interiérové stropní svítidlo, tzn. mezistupeň není nijak napájen a nevybije se vám baterka při zavřených dveřích
Snad jsem to dostatečně vysvětlil. Schéma mezistupně po mě teď nechtějte. Nemám u sebe elektrická schémata od auta a nechce se mi teď v zimě vrtat v autě, abych proměřil proudy na jednotlivých větvích.