Tazipes píše:Také jsem si zatahal za řetízek s následujícími výsledky:
1. U svého 1.6 CVVT (2010/2011 FL) 85 tkm dokážu řetěz zdvihnout cca o 1 cm
2. Kolega má 1.4 CVVT, najeto 50 tkm - tahal u svého, potom u mého a tvrdí, že to je podobné, možná u mého trochu víc.
3. Kamarádka má I30, 1.4 2013 40 tkm a ta má řetěz krásně napnutý bez vůle.
4. Koukal jsem na internetu na náhradní rozvodové sady od firmy FAI a pro 1.4, 1.4 CVVT, 1.6 i 1.6 CVVT mají stejný kód - TCK203NG. Proč je tu o tolik víc případů přeskočených 1.4 - buď je to tedy tak násobně častější motorizace nebo na přeskočení bude mít vliv ještě jiný parametr. Že by větší setrvačné hmoty většího motoru?
5. Parkování se zařazeným prvním rychlostním stupněm čumákem do kopce. Tady bude nebezpečí v tom, že bez zařazené rychlosti po zastavení motoru budou obě dlouhé větve řetězu napnuté a po poklesu tlaku v napínáku se asi lehce povolí zadní větev. Při startu tahá rozeta na klikovce za přední větev bez napínáku, a tudíž by řetěz na kolech vačkových hřídelů měl zabírat plynule od nulové rychlosti. V případě, že se rozeta na klikovce pootočí obráceně (zařazená jednička a kola opřená o motor), napne se zadní větev řetězu, řetěz vytlačí z napínáku olej a volná část řetězu se nachuchlá v přední větvi. Proti tomu se dělá na napínáku to ozubení se západkou. Jestli napínák s ozubením mám netuším, ale odhaduju, že ne. Že ho bude mít až ta I30 z roku 2013. Když se nastartuje, rozeta na klikovce začne nejdřív napínat tu vůli v přední větvi a teprve potom, co se vymezí vůle a když už má tedy řetěz určitou rychlost, zabere za ozubená kola vačkových hřídelů. A při dostatečně vytahaném řetězu je neštěstí na světě. To je takové moje vysvětlení, jestli má někdo nějaké jiné, tak ať mi nenadává do blbů.
6. Z toho všeho mi vychází úkol dne - Jak určit, kdy je rozvod zralý na výměnu, protože určitá vůle je podle předchozích příspěvků a vlastního zkoumání běžná. Měnit ho jen tak ze sportu se mi nechce a čekat, až si ve vánici na Horské Kvildě roztřískám motor, tak na to nemám dost pevné nervy.
Mám to stejně na své 1.4 CVVT (2009) 68 tkm. Nadzvihnu ho asi o necelý 1 cm.
Uvažuji o výměně asi v 80 tkm, ale ještě uvidím.
Parkuji vždy se zataženou ručkou. Pokud je to někde v kopcích, tak vytáčím kola do plného rejdu a přidám ještě jedničku. Zatím ručka drží dobře i v kopcích.
Byly tu i jinde diskuze o vlivu oleje na řetěz. Já jsem se rozhodl, že budu měnit olej po 5 až 7 tkm. Olej 5w-40 A3 4 litry stojí do 500 Kč, což je pakatel.
Při výměně olej. filtru do něj naliji nový olej, aby nebyl žádný výpadek v mazání a tlaku oleje v napínáku.
Přeskočení nastává dle poznatků v podstatě vždy při nastartování, takže vždy když bez problému nastartuji, tak pohoda.
Podle článku na Auto.cz i fotek napínáků máme naštěstí verzi z ozubeným trnem, kdy olej jen dopíná řetěz, na rozdíl od VW Group, kde je řetěz napínán jen tlakem oleje.
Mě osobně by zajímali rozbory případů přeskočených řetězů - konkrétně: typ motoru, skutečný nájezd km, kdo a jak auto provozoval (krátké jízdy, dálniční provoz atd.), typ a interval výměny oleje, LPG ano či ne, způsob parkování (pouze se zařazenou rychlostí ...)... Pak by možná bylo možné určit největší riziko.