jano píše:Ano, tie cisla v specifikacii su velmi optimisticke. Tomu som neveril ani pred kupou auta. Najde sa vobec niekto komu vychadzaju take cisla? ...
Nejsem jednašestkař, jen jednačtyřkař, ale ověřil jsem, že hodnoty udávané spotřeby mimo město jsou dosažitelné v podmínkách blížících se ideálním. Vyjížděl jsem ve třech lidech, s pár kufry a studeným motorem v neděli v poledne, kdy sedí všichni u oběda, cesta začínala jen mírně zvlněnou silnicí, občas vesnice bez zvláštních překážek, pořád po hlavní, a po čtyřiceti kilometrech PP kolísal mezi 5,0 a 5,1 (v TP 5,2). Pak přišly kopce a křižovatky, dálnice... a začlo se to kazit. Nicméně po 360 km jsem měl PP na 6,1 (v TP kombinovaná spotřeba 6,1) a rozmezí 6,0-6,2 jsem schopen při předvídavé jízdě držet bez větší psychické újmy (výjezdy z obcí za 3, při 90km/h řadit rovnou 5, dálnice 110 km/h, ale při předjíždění delší kolony kamionů občas za 4 až do 160 km/h, občas si pustit klimu).
Záleží ale také na pneu a na nahuštění a na oleji (5W40 přidává oproti 5W30 prvních 15.000 km tak 0,2-0,5 l/100km, až od těch 15.000 začíná řídnout, zimní gumy taky něco chtějí, to je známá věc).