Zohriatie studeného motora benzín 1,2

"Máte štěstí, že jdu zrovna kolem, říkají o mě, že jsem odborník".

Zohriatie studeného motora benzín 1,2

Příspěvekod Štefan BY » 11.12.2014 09:11

Zdravím všetkých, chcem poprosiť o radu, neviem či len panikárim... :(
Dlhodobú vypočítanú spotrebu spotrebu som do 10 mesiaca mal asi 5,1l/100km, aktuálne PP ukazuje 6,5l/100km - mám 1,2L...
Vysvetľujem si to presťahovaním do mesta, zimnými pneu, občasnými rýchlejšími jazdami do práce (cca20km), jazdami po meste -studený motor, výmenou oleja, horším palivom (naposledy som teda natankoval na OMW prémiové palivo a ešte mi to stúplo), tiež boli jemne podhustené pneu, tak som ich dofúkal... ale stále to nejde dole. Tiež ma napadlo PP si to rozmyslel a už nie je optimista ako v minulosti (ukazoval o 0,2l/100km menej), ale dlho som netankoval doplna, tak som to neprepočítaval...
Ale teraz k (možno)problému, pri ceste z práce som si všimol, že dlho zohrieva motor - zohriatie po min 8km pri vonkajšej teplote -1°C, z toho 5km 80kou a ostatné 50km/h. Minulú zimu sa mi motor zohrial keď som aj išiel max 50km/h po 5km, aj keď mrzlo viac... Teraz mu to nejak trvá. Možno si to len moc všímam... Ale ak začne normálna zima (-15°C) tak to za tých 20km ani nezohrejem... Tak neviem či sa niečo pokazilo (termostat?) alebo je to normálne? :?
Ako rýchlo sa vám zohreje benzínový motor v tomto počasí??
Ďakujem za odpoveď
Števo
Kia Rio 2013
Obrázek
Štefan BY Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Rio III (2013)
65000 km @ 5.5 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Zohriatie studeného motora benzín 1,2

Příspěvekod spd001 » 12.12.2014 08:55

na vsetky otazky si si odpovedal :) moze to byt termostat ak vravis ze mynulu zimu sa ti zohrieval rychlejsie a aj kvoli tomu moze byt zvysena spotreba to som zazil este na golfe3.na druhej strane vravis ze si zacal jazdit mesto a tam by sa to malo zohriat skor pri castych rozjazdoch ale aj v spotreba stupne po meste cize to nemusi byt termostat len si si to mozno menej vsimal.
Obrázek cee´d_SW 1.6 GDI FIFA World Cup Edition
spd001 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod Štefan BY » 12.12.2014 14:10

No termostat sa mi zdá skoro aby bol zlý (po cca roku..) skúsim to ešte chvíľu sledovať a nepanikáriť ;)
Včera som šiel 60km a spotreba mi klesla podľa PP na 5,9l/100km ale to som šiel max80km/h, motor sa mi zohrial ešte v meste pri rozjazdoch + šiel predomnou bus..
Poslednou dobou jazdím trochu menej, tak uvidíme... budem sledovať..

Aj tak zatiaľ ďakujem :)
Kia Rio 2013
Obrázek
Štefan BY Muž
Přispěvatel fóra

Kia Rio III (2013)
65000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod kori » 14.12.2014 11:48

Ahoj, no ja mám síce crdi, ale spotreba oproti letu sa mi tiež zdvihla, ale to pripisujem zimnému obdobiu :-) v lete sa skôr zohreje motor, teda skôr vypína sytič. Keď prejdeš dlhšiu trasu a potom uvidíš, na zohriatom motore máš inú spotrebu teda nižšiu :-)
Kia cee´d sw 1,6 crdi ex 2009 biela
kori Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
178000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod Berka » 14.12.2014 13:23

Vadu termostatu nemůžeš nikdy vyloučit, je to věc jako každá jiná a může se pokazit. Poznal by jsi to tím že sáhneš na hadici vedoucí k chladiči ještě před "oficiálním" otevřením termostatu a pokud bude trochu teplá, znamená to , že je termostat otevřený ještě před dosažením správné teploty.
To pomalé ohřívání za jízdy je ale možné, protože tím že jedeš rychleji (80 km/h), tak dochází k mnohem většímu proudění studeného vzduchu na motor a ten se ohřeje pomaleji, než když pojedeš pomalu po městě za busem.
Sám jsem u svého benzínového ceeda také očekával mnohem větší rychlost ohřátí motoru a nástupu topení než u předchozího naftového ceeda, ale ten rozdíl je mnohem menší než jsem doufal. Vzpomínám na starou felicii která topila pár vteřin potom co jsem vyjel z garáže a zavřel vrata. I manželčina fiesta která začíná topit maximálně po ujetí 800m a to parkuje venku.
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Štefan BY » 03.02.2015 13:39

S odstupom času hodnotím, že som asi len panikáril :oops:
Motor sa zohrieva "normálne" všetko je v poriadku :)
Dávno som netankoval plnú, tak neviem reálnu spotrebu, ale PP ukazuje 5,9, čo je síce viac ako bola v minulosti, ale čo už :)
ďakujem všetkým za odpovede
pekný deň želám
Kia Rio 2013
Obrázek
Štefan BY Muž
Přispěvatel fóra

Kia Rio III (2013)
65000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod spd001 » 03.02.2015 18:09

Ja myslim ze o liter vyssia spotreba v zimnom obdoby s castejsimi jazdami po meste neni vobec katastrofa.Radsej mala panika na fore ako utekat do servisu
Obrázek cee´d_SW 1.6 GDI FIFA World Cup Edition
spd001 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Zpět na Technický koutek