Abych byl konkrétní - je toho na zmiňovaných fórech dost - nejbližší je Hyundai, které používá stejné motory - uživatelé smejky2 a stirling:
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... %C3%BDkonu"...Dnes cesta z Prahy do Děčína, cesta po D8 pohodová, otáčky v rozmezí 2300-4000 rpm/min. V ÚL po nájezdu cca 80 km jsem při předjíždění podřadil na trojku, otáčky poskočily na cca 3000 rpm, plyn šel na podlahu a po zrychlení přišel okamžitě pád...Jako kdybych vyšlápl spojku. Plyn jsem ubral a pozvolna přidával, vše pak OK. Ale ten výpadek mne opravdu zaskočil..."
"... Navíc je divné, že to ze začátku nedělalo... Mě to jednou pekelně vytrestalo při napojování na dálnici kdy jel vedle kamion a já prostě hantnul na plyn a když už jsem byl před a chtěl odbočit tak to vypadlo a pak jsem měl plno starostí to dobrzdit... To byl výpadek jak prase najednou to přestalo táhnout. Řešil jsem se servisem a dali mě na zkoušku jinou klapku sání a zatím v pohodě, dvakrát jsem jen pociťoval drobný výpadek nad 3000, ale to byl fakt jen drobný propad a hned to zase jelo a to je přesně to co jsem ochoten akceptovat jako vlastnost, ale to co to dělalo před tím opravdu ne. Nejhorší je, že je to nepředvídatelné a tím pádem se to blbě předvádí v servise."
Opel fórum (tam už k tomu mají 484 stránek) - u Oplů se to projevuje cukáním motoru:
http://www.opel-forum.cz/viewtopic.php?f=100&t=7000Pro škodovku to teď nemohu najít (jsem v práci a nemám tolik času to hledat - četl jsem to z domova, tak to sem hodím kdyžtak později).
-> rs.radek: Nepsal jsem o "špatných motorech", ale o specifických problémech, které se vyskytují u motorů o objemu kolem 1,4 litru. Jak to vypadá, jde o kombinaci limitu emisních předpisů aplikovaných v mapách vtřikování, dynamických dějů v motorů, provozních situací a chování řidiče. Upřímně mi připadá divné, že prudké sešlápnutí pedálu může způsobit výpadek výkonu či škubání motoru (pominu-li situaci, kdy je na motoru nějaká vada či porucha), protože mezi pedálem a motorem je řídící jednotka a jejim úkolem je intepretovat pokyny z pedálu tak, aby bylo dosaženo optimálního spalování a výkonu co nejbližšímu požadovanému.