potřeboval bych od vás poradit ohledně mého Kia Cee'd SW 1.6 CRDi (85 kw/115), rok výroby 2008, najeto 178.000 km. Auto je jinak bezproblémové, servisované v pravidelných servisních intervalech v autorizovaném servisu (naposledy při 170.000 km, jednou jsem byl už po 10.000 km) s dodržením výměny všech dílů dle servisního plánu.
Problém mám ten, že při nižších otáčkách nebo když uberu plyn, začně motor "houpat" nebo škubat. Stává se to při rychlostech 3, 4, 5 - na dvojku většinou nikde nepopojíždím. Modelová situace, kdy se problém projeví je, že jedu na 3, 4 nebo 5 stupeň a blížím se k autu před sebou, tak uberu plyn. V tu chvíli auto několikrát zaškube. Pokud v tu chvíli přeřadím nebo na to šlápnu, škubání vymizí. Pokud sundám nohu z plynu úplně, tak samozřejmě také.
Chod motoru je při volnoběhu plynulý. Problém se objevuje při delších i kratších jízdách (studený i zahřátý motor). Zkoušel jsem aditiva do paliva - VIF super diesel, palivo beru u různých pump.
Byl jsem s tím už dvakrát v servisu, kde ale nic nezjistili - "závada se neprojevila" Tak snad to není mezi volnatem a pedály

Poradíte, čím by tento problém mohl být způsoben? Připadá mi, že v servisech postupují metodou pokus - omyl a já to jejich zkoumání nechci platit. Na druhou stranu s autem jsem velmi spokojen, jen tohle mi teď kazí radost.
Podobná témata tady na fóru jsem pročetl, jen v jednom se řešilo něco hodně podobného (motor byl benzín). Ale pokud předpokládám, že na garančce udělali co měli, neměl by to být palivový filtr. Ventil EGR nebo turbo posoudit neumím...