Motor za studena zhasíná při jízdě.

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd SW.

Re: Motor za studena zhasíná při jízdě.

Příspěvekod Kral_Lesa » 13.05.2022 09:29

Napíchnu tam diagnostiku a nahraju zase nějaké grafy.. a zkusím z toho vystřihnout tu dobu, kdy to netáhne.. Tak se po práci zkusím ozvat.
Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Kral_Lesa » 13.05.2022 19:27

Nahrál jsem nějaké údaje z cesty od baráku na benzinku.. Nevím jestli to něco někomu dokáže říct, navíc v takové formě. Nacvakal jsem tam co nejvíc věcí, co by asi mohli být nějak relevantní.. Sám tomu ale moc nerozumím :/ Párkrát jsem měl i plyn až na podlaze, ale žádné dynamické zrychlení se moc nekoná.

Ještě mě napadá, jestli to nemůže být MAP senzorem? Měnil jsem ho totiž, když jsem čistil tu škrtící klapku.. Jako jednu z možností řešení toho chcípání auta.. Dával jsem tam Delphi https://www.mroauto.cz/cs/katalog/detai ... 21/6944188 Na což mi teda mechanik řekl, že to není zrovna dobrá značka.. :lol: Co koukám, tak se prodává třeba ještě HELLA.. A jsou tam dvě, jedna za 600,- a druhá za 1.200,- .. vypadají naprosto stejně, ale nějaký rozdíl tam asi být musí.

https://www.youtube.com/watch?v=GI0tmHA_LdA

Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

Příspěvekod johnyfly1 » 13.05.2022 20:41

neviem ci si to uz tu písal ale spytam sa...tlaky vo valcoch si meral?
johnyfly1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Venga (2012)
130000 km @ 8 l/100km

Příspěvekod Kral_Lesa » 13.05.2022 22:37

Tlaky ve válcích jsem neměřil.. Každopádně hlásím, že je problém s "nevýkonem" zřejmě vyřešen.. Vrtalo mi pořád hlavou, čím to je a jelikož se to dělo od vyčíštění klapky a jejího resetu, bral jsem to jako příčinu toho.. Nakonec to byla ta druhá věc, kterou jsem dělal společně s klapkou.. MAP senzor.. Vrátil jsem tam původní origo KIA a auto jelo úplně jako dřív.. Dokonce jsem vyjel prudký kopec i na trojku, aniž bych ztrácel otáčky.. Což je u takové těžké krávy s malým motůrkem co říct :thu: Očividně měl mechanik pravdu a Delphi je ***.. Nebo nevím.. MAP senzor se nijak nenastavuje ne?

EDIT -> Ačkoliv co se teď dívám, tak se u toho DELPHI píše - tlak od 14kpa, kdežto ostatní jsou od 10kpa.. Může to být tím?
Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

Příspěvekod Alik1986 » 15.05.2022 14:51

Zdravim.Mal som podobny problem ale na inom aute a tiez to robil ten senzor.Mne to vyplo motor vzdy v zakrute.Ziadnu chybu to ale nevypisovalo.Az sa nahodu mechanik nanho kukol a zistil ze tam zas tak nesedi tak sa kupil origos a odvtedy bol pokoj.Snad to je aj tvoj pripad abudes mat uz pokoj.
Alik1986 Muž
Nováček

Kia cee'd (2022)
130 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod therion » 16.05.2022 07:31

Kral_Lesa píše:Tlaky ve válcích jsem neměřil.. Každopádně hlásím, že je problém s "nevýkonem" zřejmě vyřešen.. Vrtalo mi pořád hlavou, čím to je a jelikož se to dělo od vyčíštění klapky a jejího resetu, bral jsem to jako příčinu toho.. Nakonec to byla ta druhá věc, kterou jsem dělal společně s klapkou.. MAP senzor.. Vrátil jsem tam původní origo KIA a auto jelo úplně jako dřív.. Dokonce jsem vyjel prudký kopec i na trojku, aniž bych ztrácel otáčky.. Což je u takové těžké krávy s malým motůrkem co říct :thu: Očividně měl mechanik pravdu a Delphi je ***.. Nebo nevím.. MAP senzor se nijak nenastavuje ne?

EDIT -> Ačkoliv co se teď dívám, tak se u toho DELPHI píše - tlak od 14kpa, kdežto ostatní jsou od 10kpa.. Může to být tím?

Je to trochu zvlastni, protoze tlak v sacim potrubi se bere v potaz i u studeneho motoru , takze by se to melo projevit hned po startu a ne az za tepla. Rozsah tlaku nemusi byt nutne limitujici , ale podstatne je aby sensor mel k rozsahu tlaku adekvatni rozsah napetovy. Tj pokud mam rozsah 10-140 kPa a tomu odpovida treba 0-5V , tak senzor s rozsahem 15-110kpa a 0-5V bude zakonite posilat jine vysledky pri napr. 40kpa nez ten prvni.

Co me spise zaujalo je 60°C teplota nasavaneho vzduchu.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Kral_Lesa » 16.05.2022 11:10

Prozatím jede auto relativně ok s tím starým MAP senzorem. Asi dokážu říct, že to není taková akcelerace jako byla (ale beru teď ještě v potaz i to smazání adaptačních hodnot), ale když přidám, tak cítím, že se zvyší výkon a auto přidává.. Předtím to bylo přávě naopak a i po pořádném sešlápnutí plynu nebylo cítit nic, spíš nepříjemný pocit, že šlapu na pedál a auto nepřidává..

S tou teplotou nasávaného vzduchu jde o co? Chápu správně, že to měří MAP senzor? Protože nemůžu nikde najít IAT senzor, že by se vůbec dal pro toto auto koupit. Vracel jsem tam ten starý MAP, asi může být vevnitř trochu zanesený, bude tam s jistotou mnohem déle jak 4 roky.. Mám v plánu koupit čištič MAP/MAF a prostříknout ho alespoň..

Jinak je ta teplota vysoká? Auto bylo už ohřáté a bylo dost dlouho na volnoběh na sluníčku při 26°C venku..
Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

Příspěvekod therion » 16.05.2022 11:50

Ano byva to zdruzene a na 99% je to i tento pripad. Zkotroluj kolik to cidlo ukazuje pri studenem motoru (rano). Melo by vicemene souhlasit s teplotou motoru a teplotou okoli.

treba zde: map

je podstatny i napetovy vystupni rozsah vzhledem k vstupnimu , jak jsem psal vyse.

Treba u Xtrailu se to projevovalo tak , ze cim vice plynu tim hur auto akcelerovalo. Live data ukazovaly -25°C pri 18°C okolni teploty. Menil se map i intergrovanym ntc cidlem. Po vymene vse ok.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Kral_Lesa » 16.05.2022 23:04

Krátce po poledni, když venku bylo 26°C, tak teplota nasávaného vzduchu byla 29°C, pak se postupně zvedala, když jsem jel.
Teď věčer jsem šel, MAP senzor vyndal a pořádně ho prostříkal MAP cleanerem.. Počkal až oschne, na kontakty dal kontakt sprej a vyjel.. Popravdě, mě to až zarazilo do sedačky, jak rychle jsem se rozjel :D Pak když se motor zahřál, tak už to nebyla taková raketa jako hned po vyčíštění a rozjezdu, ale jezdí to teď mnohem mnohem lépe a mnohem lépe reaguje na plyn i s klimou na maximálním chlazení.. Je cítit, že to zabírá i od spodních otáček na vyšší převodový stupeň.. Vypadá to tedy, že by to mohlo být už v pořádku. Původně jsem chtěl koupit jiný MAP senzor, ale tenhle asi ještě poslouží. Projel jsem to teda asi jen 10km, takže ještě uvidím v průběhu pár dní jestli se problém nevrátí.

Jediné co jsem si všiml, tak, že byl trošku od oleje.. Ne nějak extra moc, jen lehce na té tyčce a okolo o-ringu.. Googluju, podle všeho je trocha oleje normální.. Tak snad to tak opravdu je.. Olej to auto moc nežere.. po půl roce jsem doléval asi půl litru? Ale to docela často a dlouho stojím na volnoběh (špatný zlozvyk) a teď přes léto kvůli klimě asi opět tak stát budu.

Jinak tam je tenhle originál
Obrázek

Každopádně Ti Therione hrozně děkuji za všechny odpovědi a informace, snad nejsem moc otravný.

Budu teď ještě sledovat, jestli to auto pořád chcípá za studena.. a jestli tohle všechno okolo nevyřešilo náhodou i původní dotaz v tomto threadu.
Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

Příspěvekod therion » 17.05.2022 07:03

Pokud za studena jede lepe nez za tepla neni to jeste ok. Nejaky parametr bude jeste lehce mimo toleranci.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Kral_Lesa » 17.05.2022 14:09

A není možné, že to je prozatím těma adaptačníma hodnotama? Že se to třeba do těch 500km srovná? Nevím jestli takhle v městských podmínkách dokážu víc udělat.. Jediné co dalšího mám v plánu, tak až si na mě mechanik najde čas na zvedáku, tak zkouknout, jestli není nějaká netěsnost na tom výfukovém potrubí.. V motoru jsem všechny hadičky a hadice procházel a žádnou díru jsem nenašel..

Ačkoliv, .. vlastně mě napadá, že trubka sání zepředu, která vede do filtr boxu tam drží jen tak našouplá, nejde nijak zacvaknout, takže jí sundám jednoduše, že jí bez použití jakékoliv síly potáhnu směrem od boxu. To je normální?

Tutok myslím
Obrázek
Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

Příspěvekod Beda » 17.05.2022 17:30

Pred filtrem neni treba resit nejakou tesnost, jen ti smeruji sani, aby slo z urcite casti motoroveho prostoru, takze ano muze to byt volnejsi. Jasny, ze by to melo prezit otresy a neodpojit se samo od filterboxu ;)
cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Sorento II (2010), Sorento II (2013), cee'd GT II (2017), Sorento IV (2021), Stinger (2017), Sportage IV (2017), Sorento III (2018)
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod therion » 18.05.2022 07:08

Tak tak , pred boxem neni zadne cidlo tlaku/proudeni takze netesnost nehraje roli. Pokud motor jede za studene lepe bude tam hrat roli bohatost smesi odlisna od zahrateho stavu, kdy lambda regulace uzavre zpetnovazebni smycku..
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Kral_Lesa » 25.05.2022 16:57

therion píše:Pokud za studena jede lepe nez za tepla neni to jeste ok. Nejaky parametr bude jeste lehce mimo toleranci.

No, asi jsem se radoval předčasně.. Ono po městě, do těch 50-60Kmh to jezdí relativně dobře.. Ale třeba včera a dnes jsem jel dálky a zjistil, že je to po zahřátí zase velký špatný.. Do kopce jsem pomalu nevyjel ani na trojku, aniž bych trácel rychlost.. A rozjet z 50 na 90 zabralo snad půl minuty.. Sám už asi nevím co jiného udělat.. Pořád čekám na ten čas mého mechanika, aby koukl na to výfukové vedení.. a napsal jsem mu, jestli by to nemohl zkontrolovat pořádně.. Tak uvidím, snad se ozve.. S tímhle se mi moc do autorizáku nechce, to by byla určitě hrozná pálka nakonec.. :cry:
Kral_Lesa Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
152000 km @ 9 l/100km

Příspěvekod therion » 26.05.2022 09:02

Diagnostika nehlasi uz zadnou chybu? Tak zas tolik snimacu tam neni. Takze zkontrolovat konektory/kabelaz k snimaci teploty/tlaku, snimac polohy skrtici klapky. Zmerit proti kostre napajeni techto cidel. Zkontrolovat lambdy. co to tesneni kolem vyf svodu a katu? Jak jsou na tom zapalovaci civky , jaky maji odpor na primaru a sekundaru?
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na ceed SW