Krátkodobě na jednu, dvě, tři plné nádrže s tím článkem lze celkem i souhlasit, ale nějak zapomněli na to, že spotřebu dle dotankování lze sledovat dlouhodobě a tam už třeba po roce nic přesnějšího nebude. Já aktuálně od nového auta za 2,5 roku mám dle PP průměrnou spotřebu cca 6,34 (nepřesnost bude jen v zaokrouhlování PP na desetiny) a dle tankování 6,75 l/100km tj. celkově jsem natankoval o 104,5 litrů paliva víc, než bych měl dle PP. A to se už nějakou bublinou v nádrži či tepelnou roztažností nevysvětlí
Ano, údaji dle tankování na jednu nádrž se moc věřit nedá, díky popisovaným nepřesnostem. Ale zase bych to tak černě taky neviděl. I přes ty nepřesnosti bych z praxe řekl, že to stejně bude většinou přesnější než PP. Ano výjimek se najde v těch záznamech taky dost, že to někam na nádrži "uskočí", ale většinou to dle tankování na jednu nádrž vyjde o těch 0,2-0,7 l víc než dle PP a to odpovídá dlouhodobému průměrnému rozdílu. Že by na nádrž vyšla menší spotřeba než dle PP se mi stalo jen výjimečně.
Tolik fakta a teď jen domněnka: Věřím tomu, že PP to dokáže celkem přesně, ale to by nesměl být zájem tu spotřebu alespoň opticky vylepšit. Je to domněnka, ale asi nebude úplně náhoda, že to ukazuje každému míň než je skutečnost... Skoro 7% rozdíl není zanedbatelný.