Benzín nebo nafta - zapeklité (pro mě)

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd SW.

Re: Benzín nebo nafta - zapeklité (pro mě)

Příspěvekod czervv » 14.01.2023 21:36

Ahoj, taky prispeju k diskuzi. V soucasnosti resim velmi podobne dilema - koupi nove Kia Ceed SW 1.5 TGdi za cca 600 tis. Kc a nebo se jeste poohlizim po cca 5 let starem aute - Octavia 3 2.0 TDI / Golf VII Variant 2.0 TDI (vse v automatu). Vec se ma tak, ze tyto 5 let stare auta jde poridit od cca 420 tis. Kc ve vybave stejne pripadne vyssi (z Nemecka). Kdyz bych zapocital i nejaky dovoz + kontrolu od lidi zabyvajicich se tim + pocatecni investice, tak bych mohl byt na cca 500 - 520 tis. Kc. Prave premyslim, jestli se oplati koupit diesel i pri nizsich najezdech, cca podobny styl cest jako je v originalnim prispevku,jen s najezdem 10-15tis. Km rocne.

Je pravda, ze diesel na tom bude asi o trochu hure na kratsi trasy, ale na druhou stranu ani moderni turbo benzin uz na kratke trasy neni. Navic uspora v cene auta je vyrazna - kdyz do toho clovek zapocte i rozdil v cene autorizovaneho servisu (ktery se musi u Kie delat kazdy rok), tak se muze dostat klidne na rozdil 100 - 150 tis. Kc.

Takze resim, jestli risknout a jit do starsiho dieslu (protoze starsi benzin stoji skoro jako nova Kia) - kdy u motoru 2.0 TDI by mela byt velka spolehlivost a nebo koupit novou Kiu 1.5 TGDi, sice se zarukou, ale otazkou je, co to auto bude delat v dlouhodobejsim horizontu.

Neuvazoval jste nekdo nad podobnymi volbami? Dnes jdou prave starsi diesely koupit relativne levne,ikdyz s najezdem 100-140 tis. Km.
Naposledy upravil czervv dne 15.01.2023 08:55, celkově upraveno 1
czervv Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Osozu » 14.01.2023 22:31

Ja by som už diesel neriešil, a nové auto je nové auto, máš záruku 7 let, tie nové 1.5 majú lepšie vstrekovanie, pri vyššom tlaku tak by sa nemali tak zanasat

Sent from my SM-G780F using Tapatalk
Kia Ceed SW GTLine 2019
Osozu Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Jagi » 14.01.2023 23:21

Řešil jsem podobné zadání poslední půlrok a měl i v zásadě stejný výběr. Popisu jak jsem došel ke svému rozhodnutí, třeba to pomůže.

Podnikam jako osvc, často jezdím po ČR takové střední cesty (například 2x v tydnu jezdím k zákazníkům z uherského hradiste do ostravy), pak běžně krátké cesty do 20km k dodavateli atd.
Mám rodinku, kdy jsem prozatím Já, dcera 4roky, těhotná manželka a border kolie.
Hledal jsem tahouna, jelikož rozšiřuju podnikani a musím tahat vozik.
Zadani: automat, turbo, kombi, co nejvíc,,na kouli".

Hned jsem Hledal 2.0tdi oct3 110kw s dsg co má mokré spojky. S hrůzou jsem zjistil, že auta co se dají nazvat (téměř jako nove) stojí 500+. Auto je to super, ale bohužel jsou to auta co mají 3 roky. Tak jsme řekli, že hold vezmem levnější značku, ale nové. V rencku a dacii by šel duster (ta verze s plynem není vůbec priskrcena a tahá to velice dobře, ale má to malý kufr). Megane je hnusný.
V kii se nám líbil ceed sw s cenou 560tis, vybava spin s dct, ale... nakonec jsme vzali predobjednany ceed sw ve vybave top. Vysvětlím proč...

Prodejce nám ukázal, Top výbavu sw v barvě usg. Krásné..
Jízda probíhala v hatchbacku. Auto uvnitř omnoho hezčí než octavia. Automat zvlášť nepodtacel, Auto jelo hezky, tak nějak srovnatelné se škoda scala 1.5dsg. Auto tiché, spotreba fajn. Asi poslední Auto v Evropě co nemá eko režim.
Pro výbavu top jsem se rozhodl jen kvůli jediné věci a to jsou led světla. Proste, pokud auta za posledních 10 let v něčem udělala pokrok, tak to jsou světla.
Pokud nejezdis v noci, tak bych šel do spinu. Ostatní věci ve vybave nejsou vůbec potřeba a je navíc platil i za keyless, který je na nic, ale bylo to tak už objednáno.
Vykon dostatečný, Auto fajn, kufr pro nás super s těmi přihrádkami.

Roční nájezd okolo 40tis. Jelikož je dost věcí subjektivní, tak uvedu z čeho jsem presedlal, protože majitel MB řady S by o kii těžko řekl, že to je pohodlné.
Doposud jsem měl a nebo ještě i mám a nebo jsem služebně využíval tyto auta.
Forman 1.3, civic 1.5 84kw, logan 1.4, honda jazz 1.3, ford C-max 2.0 107kw, master 2.5 74kw, octavia 1.6 tdi 77kw, octavia 2.0 110kw, scala 1.5 110kw.

Za mě je kia poslední možnost mít auto bez hybridu a za cenu ojete Octavie.
Pokud jezdíš krátké trasy, tak ten primovstrik nebude fajn, zkusil bych neprimovstrik dustera 0.9tce lpg, fakt to není propastny výkonový rozdíl než ta kia 1.5, docela jsem hleděl. Ale má menší kufr oproti combi. Nicméně tuhé a odhlučněne to je dobře. Ojetá vw group těsně kred koncem záruky nedávají smysl pokud nutně není třeba zátahu 2.0tdi a mokrých spojek.

Omlouvám se za čárky, píšu z mobilu.
Jagi Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod czervv » 15.01.2023 08:57

Diky za odpoved, hezky jsi to sesumiroval :)

Jak pises, kdyz se divam na ojete O3/Golfy, tak se dostanes k tem 500k. Na druhou stranu se trochu bojim u Kie naslednych castek za opravy, jakmile skonci sedmileta zaruka - ve vedlejsim vlaknu resili napriklad vymenu katalyzatoru, kde se pohybuji kolem 80k za katalyzator. Jako Kia se nam s zenou libi, jen jsme trochu skepticti ke kvalite - kdyz si clovek vezme, ze cena auta je oproti nove Octavii ve stejne vybave o nejakych 150-200k nizsi, tak se trochu bojim, jestli jim to potom clovek nenasype po zaruce do servisu. A po 5ti letech se nam nechce auto prodavat - radeji bychom meli auto na 10 let a az potom zacali resit dalsi

U tech ojetych Octavii 3 FL by snad nemel byt problem najet pres 350 tis. km, ale je to vsechno jenom teoretizovani - toto rozhodovani si budeme muset bohuzel udelat sami, ale uz to doma resime asi 2 tydny a porad se nemuzeme rozhodnout. Proste dilema jestli vzit levnejsi ojety diesel s najezdem 120 tis.km i pri nasem rocnim nizsim najezdu a nebo jit do funglovky.
czervv Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod XMira » 15.01.2023 12:00

czervv: 120tis? Pro dobře postavenej, provozovanej a správnou naftou krmenej ropák prd. Ale motor není to jediný, co si kupuješ. I ostatní díly na autě budou mít na hrbu 120tis. A podle toho co píšeš si plánuješ nechat auto pěkných pár let.
No a taky už si nejsem jistý Tvým argumentem, že dražší auto bude kvalitnější. To, IMHO platilo tak před 15 lety ;-)
XCEED GTline 1.5T-GDI DCT MY2023
XMira Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Příspěvekod czervv » 15.01.2023 12:21

No prave s tou cenou a kvalitou si prave nejsem jisty.Spis mam na mysli pravy opak, ze se bojim toho,ze ta Kia,ktera je drazsi na tom bude kvalitou hure nez nejaky koncern 6 let stary.

Ano,u toho jeteho auta pocitam s investicema do casti,ktere jsou spotrebaky (tlumice,brzdy...),ale i tak pocitam s tim,ze cena i s touto pocatecni investici bude nekde na 500-520 tis.Kc.

Ano, u dieselu se rikavalo,ze pokud bude rocni najezd nizsi (10-15 tis. Km),tak ze ma smysl benzin. Na druhou stranu,kdyz srovnam cenu nove Kie,zapoctu drazsi servis,tak se pohybuju na castce o 100-150 tis. Kc vic nez u jeteho koncernu.Samozrejne musim pocitat,ze za tech 7 let budou nutne nejake opravy,ale i kdyby to bylo 50tis.Kc,tak porad to mozna vyjde lepe pro jety diesel.

Ale to je vsechno i za predpokladu,ze starsi koncern je kvalitni kus auta a nic zavazneho se na nem nevysype.Existuje na nej spousta nahradnich dilu z druhovyroby a i cena neautorizovaneho servisu by mohla byt levnejsi proti Kia.U Kia se trochu bojim toho,ze po 7mi letech se z toho stane kasicka na penize.

Z pohledu motoru - turbo diesel nebo turbo benzin mne to dnes prijde velmi podobne,co se tyka jizdy na kratsi vzdalenosti.Kazdy z nich potrebuje cas od casu projet na delsi vzdalenosti.Ale mozna je moje cela uvaha spatna a diesel uz dnes treba nedava smysl,ale zatim jsem po procteni spousty clanku nabyl dojmu,ze diesel pri nizsi porizovaci cene ten smysl asi dava (samozrejme tohle je situace starsi diesel vs novy benzin)
Naposledy upravil czervv dne 15.01.2023 12:45, celkově upraveno 1
czervv Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Osozu » 15.01.2023 12:41

Treba myslieť aj na podvozok a ostatné veci po 120k to u bude v polke zivotnosti, mam kiu 4 rok a zatiaľ nič sa nevysypalo, len bežná údržba, tak hádam aj ďalšie roky to bude ok

Kia Ceed SW GTLine 2019
Osozu Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod czervv » 15.01.2023 12:54

Treba takovy motor 2.0 Tdi by mel zvladnout 350-500 tis.km,samozrejme veci kolem se musi po case menit. U te Kie je otazka co to udela po 120tis. Km.Nekdo prave auto chvali,ale i nekteri mechanici tvrdi,ze holt ta cena nove levne Kie se musi nekde na kvalite projevit,coz me trochu znervoznuje - viz problem s katalyzatorem u Ceed II.

Ale nerikam,ze to tak musi byt - spousta uzivatelu Kie jsou naprosto spokojeni.I my jsme byli po testovaci jizde v Kie Ceed spokojeni.
czervv Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod XMira » 15.01.2023 13:14

No já to s tou cenou myslel spíš opačně. Srovnával bych srovnatelné. A proto bych porovnával cenu nových aut. A je pak otázka, jestli pokud nový ropák od koncernu stojí o třetinu víc, než benzín Kia, tak jestli taky o třetinu déle vydrží?
XCEED GTline 1.5T-GDI DCT MY2023
XMira Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Příspěvekod lopo1 » 15.01.2023 15:03

No Jagi ak si haldal auto na tahanie neviem me iem ci si s kiou a suchymi spojkami spravil dobre ja jazdim bez vozika a uprimne niekedy ten automat pracuje zo spojkou ako zaciatocnik na manuale.... Hlavme co ma na dct irituje je ze pri donazde do krizovatky a naslednom rozbiehanj silou mocou tlaci dvojku jednotku zaradi az ked auto uplne stoji ako nahle ide aj len 3km/h tak uz sa prakticky rozbiehas na dvohke a tue spojky strasne trpia jednotku da len v pripade ze ides do kopca nechcem ani nediet ako sa automat chova led mas 1400kg na guli
lopo1 Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod czervv » 15.01.2023 15:55

@Xmira: Tak to mas asi pravdu,ze kdybys porovnaval novou Kiu a Skodovku,klidne ve stejne motorizaci,tak to navyseni nebude umerne lepsi kvalite,holt tqm bude caat ceny i znacka.

Spis jsem resil,jestli ta ojetina x let stara neni kvalitativne na tom lepe nez nova Kia.
czervv Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod czervv » 15.01.2023 15:58

lopo1 píše:No Jagi ak si haldal auto na tahanie neviem me iem ci si s kiou a suchymi spojkami spravil dobre ja jazdim bez vozika a uprimne niekedy ten automat pracuje zo spojkou ako zaciatocnik na manuale.... Hlavme co ma na dct irituje je ze pri donazde do krizovatky a naslednom rozbiehanj silou mocou tlaci dvojku jednotku zaradi az ked auto uplne stoji ako nahle ide aj len 3km/h tak uz sa prakticky rozbiehas na dvohke a tue spojky strasne trpia jednotku da len v pripade ze ides do kopca nechcem ani nediet ako sa automat chova led mas 1400kg na guli

Ja mam ted Vw golf vi 1.6 tdi s DSG a podle me tam taky pri zpomalovani drzi hodne dloiho dvojku.Na druhou stranu ale pri rozjezdech tu dvojku da az vazne pri trochu vyssi rychlosti.Co jsem mel testovaci jizdu v Ceedu,tak mne ty rozjezdy s automatem neprisly hrozne.
czervv Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod lopo1 » 15.01.2023 19:58

Lenze mokre spojky v DSG toto zvladaju lepsie ako suche v DCT
lopo1 Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod Osozu » 15.01.2023 20:01

lopo1 píše:No Jagi ak si haldal auto na tahanie neviem me iem ci si s kiou a suchymi spojkami spravil dobre ja jazdim bez vozika a uprimne niekedy ten automat pracuje zo spojkou ako zaciatocnik na manuale.... Hlavme co ma na dct irituje je ze pri donazde do krizovatky a naslednom rozbiehanj silou mocou tlaci dvojku jednotku zaradi az ked auto uplne stoji ako nahle ide aj len 3km/h tak uz sa prakticky rozbiehas na dvohke a tue spojky strasne trpia jednotku da len v pripade ze ides do kopca nechcem ani nediet ako sa automat chova led mas 1400kg na guli
Jagi hovori o vozíku nie karavane z 1.4 T, vozík, tie spojky musia zvládnuť

Kia Ceed SW GTLine 2019
Osozu Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod lopo1 » 15.01.2023 20:11

Osozu ale zadanie ma Zadani: automat, turbo, kombi, co nejvíc,,na kouli".
Cize nepredpokladam ze chce tahat 200kg vozik

Jedoducho za tych 2.5 roka a 75tis km mozem povedat ze dct nie je vhodna na caste tahanie vozika
lopo1 Neuvedeno
Fanda vozů Kia

PředchozíDalší

Zpět na ceed SW