lys036 píše:luboss píše:to ja mam na svojej 1,6 teraz v zime podla pp 8,2 a nabehanych 8500km, tkze aj mne sa zda 8,8 dost vela na 1,4

No moje
1,6 benzín žere jako blázen

Mám spotřebu
9,1L a dokonce byla už i přes
10L/100km. Těch 9,1L je průměr za zimní období. Zdá se mi to prostě moc...
Těch 9,1 je opravdu docela dost. Asi bych trval na minimálně přeprogramování ECU. Mám sice Rio, což je auto rozhodně lehčí, ale motor mám taktéž 1,6CVVT a má dlouhodobá spotřeba je 7,58 l (najeto cca 34.000 km za 2,5 roku). Navíc motor v ceedu je již o generaci novější evoluce motoru Gamma oproti motoru řady Beta v Riu.
I při opravdu dlouhých cestách například do Francie na hory (cca 1000 km jedna cesta), kdy je auto naložené a po německých "autobahn" ho nešetřím, okolo 7,5-7,8 l/100km. Pravda je, že jsem vypozoroval, že na spotřebu má vliv i kvalita paliva a ta je v Německu rozhodně lepší a spotřeba vždy klesne. Pokud jedu mimo dálnice, dostanu se i pod 7.
Obecně nutno říct, že Kia patří mezy ty výrobce kteří podle mě hodně podstřelují údaje do technických specifikací! Hodnoty uvedené v prospektech jsou z oblasti teorie....
U mého motoru je psáno 8,4/5,4/6,5 l/100km. Jediné s čím se dá souhlasit je město, kdy se spotřeba opravdu vyšplhá na hodoty 7,8 - 8,2.
Mnohem reálnější údaje se dají najít na stránkách U.S. Department of Energy. Toto americké ministersto "cejchuje" každé auto prodávané v USA a jejich hodnoty se mnohem víc blíží reálu. Navíc i nedávno například ještě více upravili testovací proceduru, aby to odpovídalo reálu v tom smyslu, že se používá klimatizace, rychleji akceleruje a jezdí v zimě! Toto zcela zřejmě v té evropské normě není bráno v potaz.
Pro moje RIO jsou hodnoty - 8,7 (město) / 7,4 (dálnice) / 8,1 (kombinovaně) - jsou to mnohem reálnější hodnoty než ty evropské "normované". Stále se mluví o ekologii, ale aby někdo zreálnil základní údaje, které lidi zajímají při koupi auta to se neřeší.
Bohužel, vzhledem k tomu, že se ceed v USA neprodává, tak tam jeho údaje nenajdete. Přesto je to myslím zajímavé čtení.
Pokud chcete víc info v angličtině tak je možné zde: http://www.fueleconomy.gov/
PS: Mimochodem součástí těchto vládních stránek je i sledování individuální spotřeby, jako znáte třeba na http://www.spritmonitor.de/en/