@buko1:
Přišlo mi, že jsem to napsal celkem jasně, takže jsem se k tomu už víc nechtěl dále vyjadřovat, i když ty si i přesto dál myslíš své...
Ale když si to žádáš, tak naposledy. A dám si tedy práci i s ukázkou z jednoho manuálu, ať to je názorně.
Vzal jsem první manuál od cee'da, co mi přišel pod ruku. Konkrétně je to verze po FL z roku 2015. Ty před FL, jsou v podstatě stejné (a mám to tak i já s svým autem).
2018-03-17.png
Nahoře v tabulce je tam jasně vidět interval údržby každých 24 měsíců / 30 tis. km (co nastane dřív).
Pro každé 2 roky a nebo stav km je v tabulce přesně určeno, co se má udělat. Vidíš tam nějaký důvod, dělat to už po 1 roce? Já rozhodně ne. Např. výfukový systém se kontroluje pokaždé tj. co 2 roky. Proč by ho tedy servis kontroloval po roce?
Pokud se na tomhle shodneme, tak se teď podívej na položku "Olej motoru a filtr oleje v motoru" pro benzínové motory tj. Gamma GDI, MPI, Kappa MPI. (U dieslu to není, tam se to shoduje s běžnou údržbou 2 roky.) Je tam jasně napsáno. Vyměňte každých 30 000 km nebo každých 12 měsíců....
Takže olej a filtr mi dělají každý rok (tzv. olejový servis), údržbu předepsanou manuálem jen každý druhý rok (garanční prohlídka, servisní prohlídka či jak si to kdo nazve...)
Další stránky manuálu kopírovat nebudu, pro ukázku to snad stačí. Jen bych podotkl, že toto je manuál pro uživatele, servis má podrobnější seznam úkonů, který se dá najít i v servisních manuálech.
P.S. Pokud má auto předepsánu všechnu údržbu (prohlídku) co 12 měsíců (jak máš v prvním tebou uvedeném manuálu) nebo 24 měsíců a není tam rozdíl pro olej a filtr (jak je třeba v tom mém manuálu pro motory diesel), tak to je samozřejmě jednodušší - prostě tam jsi co rok či co dva roky a dělají ti vše dle rozpisu. My ale řešili to, co jsem ti uvedl výše...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.