Nabíjení autobaterie přes 12V zásuvku

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd SW.

Nabíjení autobaterie přes 12V zásuvku

Příspěvekod Symber » 01.05.2017 08:51

Ahoj, rád bych věděl, jestli mohu dobíjet baterku přes zásuvku 12V. Chci si koupit nabíječku CTEK MXS 5,0 a k ní cig plug konektor. To znamená, že bych mohl autobaterii nabíjet přes zásuvku v autě - pro mě pohodlné.

1. Mohu takto nabíjet Ceed 2014 SW ? V návodu jsem hledal a pouze píší, že pokud bude proudit proud ze zařízení do vozidla (zařízení vybavené baterií) může dojít k poruše el. systémů. Používejte pouze přístroje ze kterých nemůže proudit proud do vozidla. (Návod - charakteristiky vozidla - str.160)

2. Pokud ano a nabíjet takto mohu, která zásuvka je stále aktivní i při vytaženém klíčku a zamčeném autě a mohu přes ni nabíjet - nemám to jak zkusit a nechci něco poškodit - cigaretová nebo 12V pod palubkou, zásuvka v kufru.

Díky moc za radu a odpověď.
Kia Ceed SW II Top 1,6 GDI 2015, Black Pearl
Symber Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Nabíjení autobaterie přes 12V zásuvku

Příspěvekod jozzo » 01.05.2017 08:57

Bateria sa nabija ODPOJENA od el.zariadenia automobilu. Čiže odpojiš konektory od baterky a pripojíš nabijačku. Inak riskuješ poškodenie elektroinštalacie, príp. požiar. Načo okolo toho špekuluješ? Ja to robim tak, dam nabijačku do motor. priestoru, zapojim, privriem-nie zavriem kapotu, nech na to príp. neprší a nabíjam...
KIA Sportage 1,6 Tgdi Gold Mhev 7DCT, Experience green 2023....
Kia Ceed 2019 1,4 MPI Silver+Silver pack - predané
Kia RIO III EX 1.25 - predané
Seat Leon 1,9 TDI - predané
jozzo Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Symber » 01.05.2017 09:19

Jozzo: Jsem technický antitalent a toto by pro mě bylo maximálně pohodlné. Kapotu otvírám jen pro dolití kapaliny do ostřikovačů. Na fabii dobíjím, tak že nic neodpojuji a jen připojím svorky nabíječky na baterku (i v návodu staré nabíječky je jak nabíjet bez odpojení kabelů od baterky). U ceeda jsem ještě nanabíjel, stávající nabíječka není vhodná - ceed má start/stop systém a gelovou baterii, takže si musím koupit nabíječku novou. Jezím málo a samé krátké trasy, start/stop systém již je vyplý právě kvůli slabší baterce - což mi nevadí, ale vadí mi ta slabší baterka. Baterka se jen nestíhá dobíjet. A když to takto prodávají, tak proč to nevyužít - teda jestli to je možné.
Tady je co chci koupit.
https://www.alfa.cz/product.php?eid=105 ... archType=1
https://www.alfa.cz/product.php?eid=105 ... archType=1
Symber Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod only_one » 01.05.2017 09:31

cokoliv nabíjet jinak než přes konektory baterky je dost o hubu. Za prvé je elektrický okruh dělaný a jištěný směrem od baterky, kde je nějaká pojistka nějakého proudu a nějaké kablíky dimenzované na nějaký proud. Obrátit směr je asi něco jako bys připojil fotovoltaickou elektrárnu v pokojíku pod střechou do zásuvky. Může to fungovat ale taky nemusí. Za další v dnešních autech, ve kterých je miliarda komfortních jednotek, které se vypínají v časovém sledu, něco hned, něco za pul hodiny, něco za hodinu a je to poměrně hodně citlivé na palubní síť a její napětí i proudy, je to schované za relátkama, stabilizátorama napětí by sis tímhle mohl způsobit dost problémů. Pokud už teda je tu ta lenost odpojit baterii, pak nabíjení bych doporučil jedině na konektorech baterky. A za další mám pocit, že kia odpojuje při nečinosti komplet palubní spotřebiče po asi pul hodině.. takže se nevybije baterka když svítí svetýlka ani to nevyždímou připojené nabíječky navigací a pod. Ale jestli to je vypnuté pro obě zásuvky si jist nejsem.
only_one Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod John Doe » 01.05.2017 13:04

Píšeš že máš gelovú baterku a nabíjačka na olovenú je nevhodná a pri tej čo si dal odkaz píšu: TYP AKUMULÁTORU 12V olověné akumulátory. Je to OK?
Kia Ceed SW MY 2016 1.6 GDI Gold, Planet Blue
John Doe Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW II (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Symber » 01.05.2017 13:32

Toto píšou v její specifikaci:
Typy baterií: Všechny typy 12V olověných akumulátorů (mokré, MF, Ca/Ca, AGM i GEL)
Symber Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod zaplosak » 01.05.2017 15:03

jen se zeptám:už máš baterku špatnou u 2014ky? Jestli ne tak co řešíš...?
zaplosak Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed III (2018)
3000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod Symber » 01.05.2017 15:39

Nemám špatnou, už jsem psal na začátku - málo jezdím, co jedu, tak jen krátké trasy po městě a baterka se nestačí dobíjet. Takže po 2 letech takového ježdění je baterka už slabší a poznal jsem to tak, že se vypnul start/stop systém. Na dotaz při roční servisce proč nejde mi řekli, že je baterka slabší. Takže ji chci čas od času dobít. Ne kvůli start/stop systému - o ten mi nejde, ale kvůli životnosti baterie.
Symber Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod TatkaSmoula » 02.05.2017 07:08

GeneHawkins píše:Nesmysl. Dobíjet přes zásuvku, pokud je tam stálých 12 V problém není, ale je to k ničemu.

Naprosta pravda. A ono tam navic bez klicku tech 12V trvalych NENI!!!!!!! Pouze se zapnutym klickem do prvni polohy.
TatkaSmoula Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd (2016)
16000 km @ 5.57 l/100km

Příspěvekod spacirx » 02.05.2017 11:27

Vždyť sis odpověděl sám:
V návodu jsem hledal a pouze píší, že pokud bude proudit proud ze zařízení do vozidla (zařízení vybavené baterií) může dojít k poruše el. systémů. Používejte pouze přístroje ze kterých nemůže proudit proud do vozidla. (Návod - charakteristiky vozidla - str.160)

Fakt bych to neriskoval...to může být i drahý pohodlí.
CEE'D SW II 1.6 GDI Fifa World Cup Edition
Infra red
spacirx Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2014)
105000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Symber » 02.05.2017 15:11

GeneHawkins: proč je to k ničemu a čemu nevěříš jak píšeš ?

Myslím, že hyundai má stále pod proudem zásuvku v kufru, tak mě napadlo, že to bude stejně. Navíc ta koncovka z nabíječky do zásuvky má zabudovanou pojistku 8A. A proč by to prodávali, když to je takové riziko ? Přece kdejaké nové auto je nacpané elektronikou.
No ale rozklížili jste mě natolik, že koupím jen tu nabíječku.
Symber Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod jozzo » 02.05.2017 16:37

Tiež jazdim kratke trasy, mam 6/2012 a baterka točí ako nová. Aj v zime, niekedy idem sobotu do obchodu a znovu stojí týžden (mam ešte druhe auto :D) Ešte je nabíjačková panna, nepozná čo to je :D
KIA Sportage 1,6 Tgdi Gold Mhev 7DCT, Experience green 2023....
Kia Ceed 2019 1,4 MPI Silver+Silver pack - predané
Kia RIO III EX 1.25 - predané
Seat Leon 1,9 TDI - predané
jozzo Muž
Fanda vozů Kia

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Symber » 02.05.2017 21:27

GeneHawkins: Když auto budeš každé 2 kilometry zastavovat a znovu startovat při popojížďkách po městě, jak dlouho myslíš, že to baterka vydrží bez dobití ? Můžeš taky zastavovat a startovat i častěji. Zcela určitě nemáš pravdu, že auto pokud jezdí, tak se dobije. Pokud je na krátkých trasách, nestihne se dobíjet zcela a kapacita pomalu klesá. A ano pokud se jezdí na delších trasách alespoň občas, baterka se dobije.

jozzo: mě taky baterka nedélá žádný problém. Ani v zimě. Máš start/stop systém ? Protože ačkoli je funkčně baterka zcela bez problémů, její kapacita je po 2 letech takových popojížděk někde pod 70% (nevím to číslo úplně přesně), kdy se start/stop systém vypne, aby již víc baterku nevybíjel. Je to jedna z mnoha podmínek pro jeho aktivaci. Tak jsem poznal, že baterka není úplně v pořádku - respektive servis, když jsem se ptal proč start/stop systém nejde.

Kluci já se jen ptal jestli je možné přes zásuvku nabíjet a pokud ano, která zásuvka to je. Zatím někdo tvrdí ano (GeneHawkins alespoň trochu řekl proč by to problém být neměl a only_one proč takto nenabíjet) a která to je zásuvka asi neví nikdo. Neřešil bych jestli jezdím, nejezdím, proč chci nabíjet, jestli mi auto dobíjí nebo ne, apod., jinak se motáme v bludném kruhu nejasných odpovědí a mého vysvětlování. :|
Nechci nikoho urazit jen se tady motáme v diskuzi bez výsledku.
Naposledy upravil Symber dne 02.05.2017 21:28, celkově upraveno 1
Symber Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod Symber » 02.05.2017 21:37

GeneHawkins: 10 km jízdy stačí k dobíjení, 50 - 100 km k dobití vybité baterky. U aut se start/stop systémem je to zcela jistě méně, protože tam je jiný typ baterky a jiný alternátor. Jen 2 km ale asi nestačí aby baterie byla pořád plně dobitá, takže pokud je takových jízd hodně, její kapacita klesá.
Symber Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod matocz » 02.05.2017 21:40

Ahoj, minulý rok jsem zkoušel zásuvky v autě, byli jsme kempovat a potřeboval jsem dobít mobil, a bohužel jsem nenašel ani jednu zásuvku, která by byla trvale pod proudem. Pouze se zapnutým kličkem v první poloze. Tady vidím hlavní problém. Možná to budou mít jiné ročníky jinak, já mám 2013. Taky jsem kupoval udržovač napětí do auta své tetě. Ta ale jezdí opravdu málo a baterii měla vybitou opravdu často. Tak jsem koupil - je to v podstatě trafo s pojistkou a vstupem do zásuvky. Proud opravdu minimální, ale pro napájení trvalého odběru v síti stačí. A ano, po dvou týdnech dokáže i dobít baterii. Cena byla cca. 300- 400kč. Ale zásuvka je tam trvale zapojená.

Odesláno z mého ASUS_Z00AD pomocí Tapatalk
matocz Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW II (2013)
50000 km @ 6.8 l/100km

Další

Zpět na ceed SW