Vlastním Škodu Rapid Style+ 2019 a tak nějak dopředu přemýšlím čím ho časem nahradit. Tak nějak automaticky mě napadá O4 Combi, ale díky šílenému infotainmantu a celkem špatně umístěným výdechům klimatizace je pro mě O4 nekoupitelná. Jinak exteriér a prostor + kufr je pro mě velké lákadlo. Tak nějak doufám, že facelift něco udělá hlavně s infotainmentem a ovládáním klimy. Samozřejmě další problém je cena, kdy můj Rapid má nyní hodnotu cca 350tisíc a řekněmě, že i kdybych připlatil na 500tisíc, tak nic moc neseženu.
Začal jsem tedy hledat mimo koncern. Měřím 190cm a moje základní požadavky jsou, abych si sedl pohodlně sám za sebe, kufr minimálně 620l, kdy úhlopříčně na dno položím rybářský prut délky cca 133cm, skibox opět na dlouhé pruty, benzín, výkon alespoň 110kW, manuální převodovka. nepotřebuji např. bezlíčové startování, elektrické otevírání kufru a adaptivní tempomat.
Co se týká mých požadavků a poměr cena/kvalita, tak mě oslovila Kia Ceed SW 2023. I když než budu kupovat, tak by už na trhu měla být 4.generace.
O4 Combi 1.5TSI v holotě (ocelová kola) 660tisíc <> Kia Ceed SW 1.5 výbava SPIN 510tisíc. Porovnávám základní ceníky bez slev. A nebo za cca 550tisíc ojetou O4Combi v Ambition+ s cca 70-100tiskm najeto.
Díky tomuto cenovému rozdílu jsem postupně přeskočil až k výbavě GT-Line, která vyjde na 640tisíc (1.5 benzín 118kW), kde získáte opravdu nabušenou výbavu, kde bych si připlatil snad pouze 15tisíc za barvu a bohužel je otázka jestli se tam dá samostatně dokoupit skibox. Získám tak 7letou záruku což je velké lákadlo.
Na Kie mi oproti Škodovkám vadí boxy v kufru, kdy mě vyhovuje spíš jeden velký prostor (a nebo si nechat udělat překližkovou desku a gumovou vanu a boxy v případě potřeby vyndat), umístění mlhovek v hlavních světlech (nepodsvítí to mlhu a zvykl jsem si i na přisvětlování do zatáčky), a méně místa na zadních sedačkách.
Máte někdo reálné zkušenosti s použitím O4 Combi a Kia Ceed SW 2021+? Jaká se dá domluvit cena nového auta oproti oficiálním ceníkům?