od mv12 » 25.01.2015 21:53
Až takhle na doraz jsem to nezkoušel, ale shodou okolností jsem teď v týdnu neměl čas ráno natankovat a ukazovalo mi to dojezd cca 155 km, což bylo asi o 15 km méně, než moje cesta tam a zpět. Hladové oko mi to ukazuje od cca 100 km dojezdu, od asi 50 km (těch 50 jsem ještě viděl, pak už nevím) dojezdu přestane ukazovat PP dojezd a ručička už je trvale na minimu pod nulou... Nevím kolik jsem ujel ještě km od toho, co to ukazovalo dojezd 50, ale myslím, že tak 20-30. Tankoval jsem na své obvyklé pumpě na první vypnutí pistole (víc to tam nevidím důvod tlačit) a dostal tam 50,3 l. Takže teoreticky tam byly asi 3 litry, což by ještě mělo stačit na nějakých 40 km jízdy. Ale je taky otázka, kolik litrů v té nádrži opravdu zbývalo, nevím, jestli se dá věřit, že 3 litry... a taky, při jakém zůstatku by začal chcípat motor. To by se dalo zjistit jedině tím, že to vyjedu úplně...
Myslím si tedy, že se dá věřit tomu dojezdu, co ukazuje PP s tím, že tam je ještě pár km rezerva, ale na tu bych se už radši nespoléhal. Ono taky záleží, kde a jak těch posledních pár km pojedeš a jak to zrovna PP vyhodnocoval... Moc jsem se tím nezabýval, abych to sledoval, ale zdá se mi, že ten dojezd se asi nepočítá jen z průměrné spotřeby, ale taky momentální spotřeby, protože mi přijde (i u jiných aut), že třeba po výjezdu to ukazuje menší dojezd, než pak při ustálené jízdě mimo město (zohledním-li i ujeté km)...
KIA Cee'd 1.6 GDI FIFA World Cup Edition