neprecital som cele tema az do konca.... len som chcel malou prispiet do debaty.. existuje rezim motora "cut off" a ten je prave vtedy ak dobrzdujeme motorom.... pracuje sice len v istych otackach..ale tie zodpovedaju viac menej pracovnym... znamena to , ze pokial brzdime motorom..riadiaca jednotka dava pokyn na uplne vyplnutie dodavky paliva k vstrekom.... pretoze chape. ze nasa poziadavka je dobrzdovat motorom a tak nema vyznam aby sa motor prepol do rezimu volnobehu co si pyta zbytocne vela paliva....
ak to tu uz niekto vysvetlil...ospravedlnujem sa...no kazdopadne by som upravil prispevok KRYSHNU, to cukanie urcite nie je spravne, stym suhlasim ... ale nemato na svedomi prave "znovapripojenie paliva " do okruhu. je ale zrejme. ze kazdy motor zo zaradenim kvaltu bude cukat pokial by sme ho nutili ist pod otacky volnobehu...
a este k rezime cinnosti EGR ventilu.... ak mate moznost pozrite si niekde na nete princip cinnosti... rozsah otacok v ktorych je aktivny..atd atd.. skoro kazdy diesel... aj s common railom ma v istych otackach pokles vykonu na maly okamzik... a najviac je to citelne pri plynulom zrychlovani zvacsa pri poziadvke na maximalny vykon... hovori sa tomu vykonova diera a suvisi s connostou EGR ventilu.. mozno to prave riesi to zmena SW... aj EGR ventil je riadney RJ aj ked otvarany je podtlakom.. a pootvoreni odobera tlak vyfukovych spalin...
rad by som si nechal vysvetlit od Libru co ma turbo spolocne s "ECO modom" ..ako moze mat vplyv na jeho zivotnost... som v tom ze turbo je obycajna mechanicka zaezitost (nakolko som uz mal nejedno v ruke)... dve turbiny tociace sa na jednej oske kde podla typu sa mozu menit uhol nabehu jednotlivych lopatiek (VGT Variabil geometry turbocharger )
VGT
najvacsia zloba pre turbo je olej plny sadze kotra sa usadza voleji beznou prevadzkou. po vypnuti motora po sportovej jazde prestane cez turbo kolovat olej a ten sa zvykne napekat na vsetky mazane casti ( vdaka sadzi ktoru v sebe ma), ... trpi tym najma oska na ktorej su vedene turbinky. preto sas odporuca na volnobehu ponechat auto este par sekund..jednak nema turbo vysoke otacky a tak sa moze chladit pretekanym olejom. pokial viem maximalne otacky turba v zavislosto od velkosti a druhu su az okolo 100tis/min.
takisto trosku nechapem pojmy "zapina a vypina turbo"... je to trosku blbost, turbo sa toci nezavisle od elektroniky...
ja cakam na nove CRDi 1,6 niekedy zaciatkom aprila (dubna) a napisem ako je to u mna s cukanium. predpokladam ze zmenu SW zaradili uz aj do vyroby. dik vsetky ktori sa pricinili o tuto zmenu.