1.6 CRDi vypadky vykonu

Trápí Vás něco na voze?

Zavada na Kia Ceed 1.6 CRDi - vypadek otacek, ESP kontrolka

Příspěvekod Návštěvník » 08.01.2009 15:42

Zdravim,

resim jiz delsi dobu zapeklitou zavadu na mem aute (Kia Ceed 1.6 CRDi diesel).
Zde je popis problemu:

Popis poruchy:

1) ihned po nastartovani ci do 1 minuty (studeny motor, v garazi) se rozsviti kontrolka 'ESP OFF', otacky motoru a reakce na plyn normalni. Kontrolku neni mozne zhasnout jinym zpusobem nez vypnutim motoru (zmacknuti tlacitka ESP neudela nic). Kontrolka diagnostiky nesviti.

2) po ujeti cca 8 km / 15 minut do vyjeti (teplota motoru je cca 70 stupnu dle kontrolky na palubce) – rozsviti se kontrolka 'ESP OFF' (pokud jiz nesviti kvuli predchozimu bodu), otacky spadnou na volnobeh, auto nereaguje na plynovy pedal. Po cca 30 sekundach auto zacne reagovat na plyn s tim, ze do cca 1 minuty se problem opakuje (auto opet prestane reagovat na plyn). Prvni vypadky otacek (na podzim) trvaly cca 1 sec. nyni se jedna o 30 i vice sekund. Auto zacne pomalu samovolne zvysovat otacky volnobehu (z 900 ot/min. volnobehu az na 1100 ot.min.). Pokud vypnu motor a opet nastartuji, problem na cca 1 minutu zmizi, pak se opakuje.

Po cca 10 minutach problem zmizi (otestovano pouze jednou) a auto jede normalne (i kdyz mam subjektivni pocit, ze nejede na plny vykon, musim radit drive). Kontrolka diagnostiky se nerozsviti (ackoliv pri prvnich projevech na podzim 2008 se rozsvitila).

– Kontrolku 'ESP OFF', ktera se pri problemu rozsviti, neni mozne vypnout pomoci tlacitka ESP (mackani tlacitka nema zadny efekt); pokud k problemu nedoslo, je mozne kontrolu 'ESP OFF' pomoci tlacitka rozsvecet a zhasinat.

– Behem vypadku otacek nepozoruji zadne jine nez popsane projevy (zadne cvakani ani blikani palubni desky); motor ve volnobehu bezi “jiste” - mohu nechat vyslapnutou spojku a motor auto tahne.

– Subjektivne mi prijde, ze pred projevem poruchy auto reaguje na plyn ponekud trhave a nepresne

– Problem se objevil pri rozjizdeni, zpomalovani, jizde na minumum plynu, cekani v zacpe, ... – nenasel jsem zadnou zrejmou spojitost mezi stavem auta pri jizde a objevenim se problemu.

Vyvoj problemu v case:
1) Auto bylo zakoupeno dne 12.7.2007, Kia Ceed 1.6 CRDi EX diesel (bez zabudovaneho tempomatu)
2) Behem prvniho roku provozu (kazdodenni jizdy) se cca 10x stalo, ze se po nastartovani motoru rozsvitila kontrolka 'ESP OFF' (kterou nebylo mozne vypnout jinak, nez vypnutim motoru). V techto pripadech nedoslo k poklesu otacek.
3) 23.5.2008 - Montaz tempomatu [Skrlant Motorsport Tempomat CCS-101] spolu s prvni servisni prohlidkou
4) S autem jsem jezdil bez problemu cele leto (najezd cca 10000 km)
5) Rijen 2008 – poprve se projevil vyse popsany vypadek otacek na cca 1 sec. (opakovane, nekolikrat behem jizdy, pri kazde jizde s autem)
6) Po nekolika dnech se spolu s kontrolkou 'ESP OFF' zacala rozsvecovat i kontrolka diagnostiky
7) 31.10.2008 - Prvni oprava v NH Cars (opraveno okamzite, viz. kopie diagnostiky na http://alex.cyber.cz/main.php?g2_itemId=5725 )
8 ) Za par dni se porucha opakuje
9) 5.11.2008 - Druha oprava v NH Cars (vymena plynoveho pedalu, “upgrade firmwaru” auta)
10) Za par dni se porucha opakuje
11) 9.11.2008 - Treti oprava v NH Cars (vymena ridici jednotky tempomatu)
12)Auto jezdi bez problemu (najezd cca 2000 km); subjektivne me auto prijde zivejsi
13) 31.12.2008 – problem se opet objevil (rozsviti se kontrolka ESP, diagnostika nesviti, otacky spadnou na volnobeh viz. popis poruchy na zacatku)
14) 2.1.2009 – zkusebne najeto cca 70km, bez projevu poruchy (venkovni teplota cca -2 stupne)
15) 7.1.2009 – s autem se od predchoziho testu nejezdilo, porucha se opet projevila (venkovni teplota -7 stupnu) v takovem rozsahu, ze je s autem jiz nemozne bezpecne jezdit.

Ostatni pozorovani/udaje:
– Turbo “piska”, piskalo jiz pri koupi auta, nicmene jsem tomu nevenoval velkou pozornost (bylo to hodne potichu). V soucasnosti jiz piska pomerne hlasite
– Obcas se pri vymacknuti spojky (pomalem) ozve zvuk “prokluzovani”
– Auto je prakticky neustale garazovane (pres noc v garazi u domu [teplota cca +10 stupnu oproti venkovni teplote], pres den na garazovem stani u zamestnani)
– Soucasny najezd je 33000 km, porucha se projevila pri cca 31000 km
– Pri jizde je mozne pozorovat maly pokles tahu pri prekonavani hranice 1800 ot/min.

Stejnou informaci jsem ted zaslal do NH Car, kam chci auto nechat odvest na opravu, prodejci vozidla, vyrobci tempomatu a na ceske zastoupeni KIA. Budu rad kdyz se podelite o napady, co s tim muze byt a co bych mel udelat.
Návštěvník

km @ l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Beda » 08.01.2009 20:41

Procetl jsem si tvuj prispevek a nejsem moc chytry z toho, ktera kontrolka ti vlastne sviti, jedna cast tveho textu popisuje chovani kontrolky EPS a druha se priklani k ESP. Rozdil mezi nemi:

EPS = Electronic Power Steering = system elektrickeho posilovace rizeni
ESP = Electronic Stability Program = program elektronickeho rizeni stability
cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Sorento II (2010), Sorento II (2013), cee'd GT II (2017), Sorento IV (2021), Stinger (2017), Sportage IV (2017), Sorento III (2018)
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod PetrLa » 08.01.2009 20:52

Beda píše:Procetl jsem si tvuj prispevek a nejsem moc chytry z toho, ktera kontrolka ti vlastne sviti, jedna cast tveho textu popisuje chovani kontrolky EPS a druha se priklani k ESP. Rozdil mezi nemi:

EPS = Electronic Power Steering = system elektrickeho posilovace rizeni
ESP = Electronic Stability Program = program elektronickeho rizeni stability

taky si myslím, že si plete dvě věci.
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Příspěvekod Tony » 08.01.2009 21:26

3x a dost ne? pokud se objevuji pořád stejný problém a servis není schopen ho opravit (a ješte k tomu takový který ohrožuje bezpečnsot posádky) bych už uvažoval o výměně vozu. zkus jiný servis a když ti nepomůže tak postupuj směrem k výměně.
Tony aka FUCKER LUCKER in CoD World and LUCKER1984 in WoT
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod Riccardo » 08.01.2009 23:10

To zní jako kdyby ti tam řádili duchové. Nemůže to být elektromagnetické rušení ? (od mobilu, třeba)

Teď mně napadá, že TCS může redukovat otáčky a je součástí ESP. Pokud je nějaká závada v řídící jednotce ESP, tak by se to takto projevovat mohlo.
Riccardo Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Návštěvník » 12.01.2009 14:45

Bohuzel mate pravdu ... neuvedomil jsem si, ze jsou v tom aute dva systemy s podobnou zkratkou - omlouvam se za nepresnost.
Jedna se o ESP (Electronic Stability Program) ... zde je ona kontrolka: http://alex.cyber.cz/main.php?g2_itemId=5727

Asi jsem mel napsat, ze je na ni 'ESP OFF' ...

---

Auto je ted v NH Car, tak jsem zvedavy, co tam s tim vyvedou. Ozval se mi jiz i vyrobce tempomatu s tim, ze se ma zkontrolovat kabelaz k plynovemu pedalu (dostanu pisemne vyjadreni, ktere jsem muzu pridat).
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 12.01.2009 15:33

alexfa píše:Bohuzel mate pravdu ... neuvedomil jsem si, ze jsou v tom aute dva systemy s podobnou zkratkou - omlouvam se za nepresnost.
Jedna se o ESP (Electronic Stability Program) ... zde je ona kontrolka: http://alex.cyber.cz/main.php?g2_itemId=5727

Asi jsem mel napsat, ze je na ni 'ESP OFF' ...

---

Auto je ted v NH Car, tak jsem zvedavy, co tam s tim vyvedou. Ozval se mi jiz i vyrobce tempomatu s tim, ze se ma zkontrolovat kabelaz k plynovemu pedalu (dostanu pisemne vyjadreni, ktere jsem muzu pridat).

myslm si ze to bude nejake cidlo u plynoveho pedalu uz jsem se stim setkal hodnekrat.potom toto dela hodne egr ventil u turba ale nevim jestli to 1.6 crdi ma :(
beru to podle koncernovych vozu ale princip by mel byt stejny!!a nebo to muze delat zminovany tempomat!!!!sel bych po kabelazich k plynu zrucnej elektrikar ti veskere cidla prozkousi a pak ten tempomat.
Jinak toto kdyz delalo u Tdi tak to bylo vzdy cidlo na plynovem pedalu :)
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Beda » 12.01.2009 16:49

Upresnim nejistotu Zachyho EGR u 1.6 CRDi je, ale nechce se mi verit, ze by se uz po 10tis. km zanesl na tolik, ze by to ovlivnilo plynulost jizdy :no:
cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Sorento II (2010), Sorento II (2013), cee'd GT II (2017), Sorento IV (2021), Stinger (2017), Sportage IV (2017), Sorento III (2018)
Beda Muž
Administrátor

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 12.01.2009 16:55

Beda píše:Upresnim nejistotu Zachyho EGR u 1.6 CRDi je, ale nechce se mi verit, ze by se uz po 10tis. km zanesl na tolik, ze by to ovlivnilo plynulost jizdy :no:

pokud tam je tak ja osobne bych to smeroval k nemu!!!!!i auto najeto 8tis km a bylo po nem je to kus od kusu!!!!!Nato opravdu bacha.
A jen pro doplneni ta kontrolka ESP nebude mit stouto chybou nic spolecneho jen ze nemaka plyn jak by mel tak to vygeneruje ze je prokluz nebo smyk.
Takze bych to udelal ja takhle

1.EGR ventil
2Cidla okolo plynu ci tempomatu+kompletni el projit co je stimto spojene!!!
Návštěvník

km @ l/100km

1.6 crdi 85 kW - trasenie auta za studena

Příspěvekod milan74kb » 14.09.2009 16:37

Zdravim Pani,

obraciam sa na Vas s nasledovnym problemom, ci uz ste niekto nieco podobne riesili alebo nie. Na jednom z mojich 2 firemnych ceedov mi pri 88.000 nastal nasledovny problem:

Ked je studeny motor (napr. rano) po rozbehu a kym sa zahreje (nie je ani nebol vytacany za studena nikdy) pri zhruba 1.900 az 2.100 otackach / min pri zaradenej 5-ke, pripadne 4-ke nastava ako keby trhanie auta (niekedy aj pri 3-ke). Normalne citi clovek take silne trasenie do noch, az v nich brni. Ked sa zahreje na pracovnu teplotu tak to viac menej prestane robit, nastane to fakt len raz za cas niekedy ani raz za celu jazdu po zahriati niekedy 1 az par krat.
Nema to vplyv ani na vykon ani na spotrebu. To je v pohode.

V servise skusali vsetko mozne - vymenene turbo, egr ventil, palivovy filter, 3-4 krat diagnostika - bolo ok, SW je prepaleny.

vdaka za radu
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra

Re: 1.6 crdi 85 kW - trasenie auta za studena

Příspěvekod kolomm2 » 14.09.2009 19:50

Zkus se kouknout na toto... Podle toho, že je to jen za 4ky a 5ky mi to připomíná téma:http://www.kia-club.org/viewtopic.php?f=17&t=265...
Nevolím OranžovoRudou a nechápu jak někdo může...
kolomm2 Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
10500 km @ 6.7 l/100km

Příspěvekod milan74kb » 15.09.2009 10:00

kolomm2 píše:Zkus se kouknout na toto... Podle toho, že je to jen za 4ky a 5ky mi to připomíná téma:http://www.kia-club.org/viewtopic.php?f=17&t=265...

jj, to som uz studoval, a ako som pisal vyssie robi mi to len na jednom ceedkovi. Druhy je uplne v pohodicke. A zacalo to robit az pri 88.000. Vsetko co je popisane uz skusali alebo vymenili, resp. SW prehrali, dokonca pred tym ako to zacalo trhat, predtym zhruba v polovici to malo take male vypadky - premlky pri prudkom pridani - toto sa prehranim fixlo a bol klud zhruba 50.000 km.
Jedine co vraj este mozu urobit je ze mi vymontuju RJ z auta a poslu priamo do ZA na diagnostiku a upravu. Avsak na nahradne auto vraj nemam narok, iba ak by som si zaplatil 25 Eur / den. KUA. Pripadne to skusil "nejako" s KIA assitance.
Paci sa mi pristup ze to riesia ale na druhej strane ma sere to ze ako. V decembri som chcel kupovat nove Sorento a v januari FL ceeda do firmy obidve v plnke - koncia mi leasingy. Ale ked nevedie opravit takuto vec, ako im mozem verit ze ked zase kupim KIE nebudu mat podobny problem, resp. ze to budu vediet fixnut ? Leasing platit musim aj ked by auto stalo u nich na dvore ...
Nehovorim, zatial sa snazili, ale ked mi maju dat nahradne auto tak ze sa to neda, tiez ze vraj nejde zapozicat RJ z predvadzacky nakolko s tym ich sef nebude suhlasit. Lenze takymto pristupom ich sef obere firmu v nasledovnych 3 rokoch o zhruba 70.000 eur co by som u preinvestoval kupou aut, doplnkov, gum, diskov, prehliadok atd.
No nic, uvidime ako sa to do decembra vyvinie ...

Ak by ste mal niekto dalsi typ, sem s nim, vdaka.
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra

Příspěvekod milan74kb » 20.10.2009 08:04

zdravim pani, takze tu je predbezny zaver tejto mojej perepetie:

auto mi zobrali do servisu a RJ isla na testovanie do ZA, odtial prisla po 12-tich dnoch a auto stale trasie. Sice menej ale stale to citit. Nieco s tym zrejme urobili lebo to nie je take markantne ale citit to stale za studena je. Chodil som tam ako na klavir kazdy 3 den, nakolko expert v ZA sa vzdy zo dna na den vyjadril ze ano zajtra je to hotove na 100%, prisiel som tam a bolo prt. Kopec strateneho casu a penazi ktore mi nik nevrati ... Na 8 dni som mal od nich pozicane auto, potom ked som chcel na dlhsie, kym mi vratia pojazdne moje, tak pan konatel z BB sa k tomu postavil ze ak chcem auto, mam si ho zaplatit, aj ked to nebola moja chyba - ten problem auta ... A ten ton, ktorym mi to dali pocitit ... Ten ma nahneval najviac ... Nieco v style - co chces zobrak ... :-( Hlavne ze auto je v zaruke. Nic v zlom, ale na taky pristup im kaslem. Takto sa k zakaznikovi nesprava. Absolutne som stratil doveru v KIA.

Proste pristup k zakaznikovi ako svina, hlavne ze na moje odporucanie si u nich kupilo viac znamych ako firemne auta ceedy a sportage, zhruba 12 ks dokopy (uz davnejsie, cca v zime, resp. na jar im koncia leasingy). Ked som im vsak opisoval pristup ku mne, niektori sa uz zacali zamyslat ci este kie budu kupovat. A to pre jedneho konatela a par mumakov v ZA. Technikov zo ZV mozem za ich pristup len pochvalit, snazili sa mi pomoct.

Zaver: tymto svojim krokom pripravil firmu o zhruba 80.000 Eur na nasledujuce tri roky, ktore by som u nich preinvestoval v ramci kupy noveho Sorenta a Ceeda SW v plnkach plus doplnky a servis a to len z mojej strany !!! Radsej si kupim nejakeho japonca.

Drzim Vam Vsetkym palce aby ste nezazili to co ja ... Za tie nervy to nestoji ... ;-)
milan74kb Muž
Přispěvatel fóra

Příspěvekod Stefi » 20.10.2009 12:09

:? je to trochu mimo, ale u nás pokial je auto na záruku a oprava potrvá viac dní je nárok na auto v režii KMCZ, je to niekde na fore,ale nemôžem to nájsť, tak by som to vyskúšal cez tu organizáciu KMSSK, kia motor.sales slovensko, lebo ako to je, na tieto veci sú oni a nie Žilina,/u nás tam je dokonca ,že keď nie je auto u servisu /nemá náhr.vozidlo/, tak sa môže vziať z požičovni, a v tom príspevku bolo toho viac užitočného/, vydržať, máš asi proti sebe vola, nájdu sa všade...
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod titanus » 20.10.2009 12:25

Stefi asi myslel toto viewtopic.php?f=13&t=401&p=15493#p15493 priloha od Bedi

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Další

Zpět na Závady