od Návštěvník » 18.08.2008 19:02
Ahoj všichni, neodolal jsem a vyměnil jsem potkávací žárovky za OSRAM Silverstar (Mají je např. v Globusu nebo OBI nebo http://www.vamos.cz/).
Svítí o 50% více bílého světla. Uvidíme, jakou budou mít životnost. Na předchozím autě (kde byly také H7) držely zhruba dva roky.
Studoval jsem výměnu žárovek na tomto fóru a nevěřím, že potkávací žárovky jdou vyměnit bez žádné demontáže, jak tu kdosi uváděl. Tedy alespoň v Comfortu SW, protože tam u pravého světlometu překáží nádržka s chladící kapalinou, která je těsně napasovaná mezi světlomet a roury klimatizace, a u levého světlometu zase akumulátor.
Moje praktická zkušenost je:
1) Dálkové jdou vyměnit bez žádného rozebírání. To je v pohodě a místa je dost.
2) Potkávací potřebuje odšroubovat, drží jen 2 šrouby M8, a kousek odsunout plastovou nádržku s chladící kapalinou. Potom to jde v pohodě jen rukou bez žádné další montáže. Doporučuju začít tímto světlometem, protože tam je lépe vidět a je tam víc místa než vpravo. Je tak šance lépe prostudovat, jak je žárovka přidržená takovým pérkem za háček (Pozor, ten háček je asi plastový a může se ulomit!).
U pravého světlometu je lepší povolit akumulátor, drží za jeden M13, a odšoupnout ho kousek směrem ke středu auta, aby bylo víc místa. Mě se to sice po chvíli povedlo také jen rukou, ale místa tam je opravdu velmi málo a navíc se pracuje skoro poslepu. Kdo má větší tlapy než já, tak se mu to určitě nepovede.
Je třeba dát pozor při stahování kontaktů z žárovek - jde to ztuha a hrozí vytržení žárovky ze světlometu. Radím si pomoci prstem druhé ruky tlačit žárovku ve světlometu.
3) Žárovky pro blinkry jsou zcela utopené v karosérii a tak musí jít světlomet ven.
Závěrem si ale myslím, že to není taková hrůza, spíš lepší průměr. Jsou auta, kde se leze dolů, demontuje všechno možné a potom seřizuje zaměření světlometů atd. Kdyby bylo nejhůř, zvládnul bych ceeda i potmě na silnici. Jen je třeba mít po ruce klíč M8 a M13. Kleštičky ani šroubovák nejsou potřeba.
ahoj