od geocomp » 20.08.2012 23:06
Jen takový dloubnutí do žhavého - opravdu je naftový motor o tolik dražší na údržbu ? Mě se to moc nezdá, jinak by asi většina užitkových vozidel nejspíš od počátku motorových věků jezdila na benzín. Než se samozřejmě pustíte do horké debaty napadla mě prostě tahle myšlenka - chápu že jednotlivé části naftového motoru jsou relativně drahé, jenže je tomu opravdu tak? Není to jen cenová politika prodejců? On totiž vstřik stojí origo třeba i deset tis. ale dá se koupit i za 2500. Čerpadlo stojí také ranec, ale kolik je jeho životnost? Při použití správného paliva jsou totiž tyto díly od počátku naftových motorů vlastně doživotní součástí motoru. To je můj názor, znám naftové motory které jezdí 40 let a mají původní díly a je jich daleko více než těch benzinových - na těch je většinou děláno dost repasů, převložkování a dalších oprav aby opravdu běžely. Samozřejmě zde někdo namítne, že se toto nevztahuje na moderní naftový motor. Že naftový motor je těžký a trpí tím náprava a celé auto. Že se těžko dosahuje dobrých emisních limitů atd. atd. atd. jenže to je vlastně o tom co globální ekonomika potřebuje. Potřebujeme prodat více benzínových agregátů - změníme emisní limity a zavedeme "zelené" zony ve městech. Potřebujeme prodat více naftových - zdražíme benzín. Je to nekonečný kolotoč ekonomiky který se snaží donutit lidi koupi to nebo ono. Takhle to funguje všude. A na závěr? Co napsat na závěr? No přeci ani jeden z motorů není horší nebo lepší. Je potřeba si uvědomit potřebu řidiče a provozní podmínky. Bydlíte na horách a jsou tam velké mrazy = benzín. Máte rádi sportovní jízdu, zrychlení atd. = benzín. Preferujete pohodlí při rozjíždění na křižovatkách a do kopce = nafta. Jezdíte dlouhé trasy = nafta . V některých případech se ale vlastnosti motorů tak blíží, že se vybírá už jen velmi těžko - viz třeba naftová 1,5 l verze v Kia Rio - zrychlení a sportovní jízda není problém a benzínovým agregátům konkurenčních automobilek dává vesele na frak. Závěr - není lepší motor - jsou jen vhodné a nevhodné podmínky provozu.