lubos761
[album]3960[/album][album]3962[/album][album]3961[/album]
Ahoj všem, kteří se chystají na dovču do Chorvatska. Jel jsem ve 3 dospělých a 2 děti, naložený viz 1.odkaz. Doporučuji nahustit gumy na předepsaný tlak / u 2.0l, CVVT je to 2,6 a 2,7atm/při plně naloženém vozu. Dále doporučuji platit kartou mýtné na Chorvatských dálnicích. Jsou označeny jako " No Cash" Je to naprosto bez problémů, jen se vsune karta bez zadávání PINu a za 3vteřiny už odjíždíte. Vyhnete se tak kolonám platících hotově. Dále je vhodné tankovat na pumpách INA, jsou doporučované kvůli kvalitě a nízké ceně. Dodržujte úzkostlivě doporučenou rychlost ve Slovinsku, v uzavřených obcích. Tam jsou totiž po drahých dálničních známkách jediným příjmem do státní kasy už jen pokuty od projíždějících turistů. V Chorvatsku se toleruje na dálnicích až 140km/h, v obcích až 60km/h. Tvrdí to sami Chorvaté, s kterými jsem to konzultoval. Jinak těžce naložená Sportážka jela celou dovču za 8,2l/100km. Celou dobu jela klima, jízda na horní hranici povolených limitů, občas výrazně víc

Na spotřebě se také výrazně podepsala zpáteční cesta, kdy k vůli ucpané dálnici v Chorvatsku jsme skoro dvě hodiny popojížděli a v Rakousku, k vůli opravě dálnice totéž. Také jsem používal často tempomat, který také negativně zasáhne do spotřeby. Ale zase to pohodlí...No, nezkuste to, neéé?
Ceny potravin jsou zhruba na úrovni cen v ČR. Jen u značkových nápojů a potravin / Jakobs, Nestle, Milka, Cola, Rio Mare, Ital.těstoviny, atd/a většina piv jsou vyšší. Také chléb / spíš bílá veka - 9 Kun/.Zmrzlina je 5-6Kun.Káva, velmi dobrá, presso je za 8 - 10Kun. Většina potřeb k vodě / gumotextilní lehátka, nafukovací kruhy, rukávky, obuv do vody/ je daleko levnější jak ČR. Ceny jsou z ostrova Pag. Jinde mohou být odlišné. Přeji všem, kteří se teprve chystají na dovču, samé pěkné zážitky a sluníčko.
PS: A nalepte si CZtku, Chorvaté nejsou v Unii, musí u nich být. Také dálniční známky, zvláště Slovinská mají přesně vymezený prostor na předním skle, kde mají být nalepené.
Kia Sportage 2.0 CVVT, Comfort +, r.v. 2011, orange techno, xenony, park.asistent, 17"kola,