od ladlen » 21.08.2015 13:39
Ísť na dovolenku a do Dánska je z pohĺadu motoristu zaujímavé, ale po našich skúsenostiach aj dosť problematické.Jazda najvyššou 80 km rýchlosťou sa ešte dá zvládnuť, ale horšie to je s cyklistami hlavne na križovatkách.Totižto ak stojíte na križovatke a odbočujete vpravo, musíte dať nielen prednosť chodcom na prechode, ale aj cyklistom, ktorých trasa vedie ešte bližšie k Vám. A oni jazdia ako blázni, ak má na svojom cyklosemafore zelenú, tak ide, aj cez 3 križovatky naraz. V utorok v Odense som takto tiež odbočoval, chodcom na prechode som dal prednosť, ale nepozrel som do pravého zrkadla, či sa do križovatky neponáhĺa nejaký cyklista. V poslednej chvíli som periférne zbadal ako sa mihlo niečo čierne, skočil som na brzdu, ten rýchly cyklista, čierny ako uhoĺ mi pretočil zrkadlo a oškrel pravý blatník, vyrovnal balans, ukázal mi vztýčený prostredník a išiel ďalej. Takže som skoro pripravl Dánsko o jedného imigranta. V Kodani, tam je to už úplná tragédia, tam musíte v rovnakej situácii dať prednosť naraz aj 30-tim a križovatku opustíte úplne poslední. K tomu 2 pokuty za parkovanie po 510 dánskych korún a tak ja už do Kodane a zrejme aj do Dánska nepôjdem. Ale mám aj jednu otázku, nevie niekto, ako je to s vymáhaním pokút z Dánska, nie od štátnej polície, ale z magistrátu Kodane, lebo od nich sme tie pokuty dostali?