Důležité upozornění

:!: Nově je možno si pořídit klubové podložky RZ/SPZ :!:

Více se dozvíte zde https://www.kia-club.org/viewtopic.php?p=195579#p195579

LED žárovky, blinkry

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Re: LED žárovky, blinkry

Příspěvekod KIASTORM » 17.05.2013 12:15

Niekto s uspechom vymenil predne smerovacie ziarovky za ledkove oranzove? Ktore nezblbli riadiacu jednotku?
Kia Sportage 1.7CRDi Sand Track+coolove svetla+Turbo GDI maska :-)+Stebel TM80 Magnum horn
KIASTORM Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

3. místo (2)

Kia Sportage III (2011)
82000 km @ 6.3 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Hakeru » 19.05.2013 10:38

KIASTORM: ještě ne, zatim mam vyměněnej jenom zadek+boční ...v předních je trochu jinak řešená parabola, takže sem musel trochu koumat a pak se čekalo až budu po STK ...na světlometu z normálního ceeda I. by to nevadilo, je tam difuzní krytka z průhledného plastu, takže tam můžeš nacpat nějaký vysoce svítivý modul, problém je ale zase s paticí. Ta je tam BAY9S a zatím jsem našel jenom 1 výkonovou variaci (moc dlouhou a ještě k tomu bílou). Ale co se týče elektroniky, tak musíš nacpat paralelně na žárovku odpor aby nebyla vyšší frekvence blikání. Moc jsem tomu nevěřil, ale odpor nehřeje ani po delším blikání a zahřál se jenom když jsem ho doma zkoušel napojit na zdroj cca na 1minutu.
Hakeru Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Hakeru » 19.05.2013 10:50

Jinak pánové, taky se pochlubím :D ...trochu jsem si zase hrál a tohle je výsledek :) Na dveře jsem nalepil bílé Led pásky (120diod/1m) a nasměroval je aby svítily odrazem o karoserii. Výsledek je celistvé světlo, které neoslňuje. Na fotkách byla zatím hotová jenom jedna strana a ještě nebyly spáry na kapotě. Chci k tomu ještě dodělat jednotku na řízení, takový nějaký Coming Home systém.
Snímek 0002.jpg
Snímek 0001.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hakeru Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pacesol » 19.05.2013 13:05

1. Pánové mám v zadních blinkrech led. Pochopitelně se zbláznilo relé přerušovače. Prodejce led neměl nové relé, určené pro led skladem, takže musím čekat do zítřka. Nicméně jsem zkoumal, kde je relé spínače blinkrů a nenašel jsem ho. Ví někdo kde hledat toto relátko?

2. Přední světla je tak trochu porod. Už se někomu podařilo ve světlech po FL měnit žárovku? Návod jsem studoval podrobně. 3x šroub ven, kryt chladiče ??? povolený ?? ale světlo nejde ven. Opravdu se musí celá maska demontovat až na zem??
Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš.
pacesol Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (9)
TOP sponzor (1) Organizátor srazu (1)

Kia Stonic (2021)
700 km @ 0 l/100km

Příspěvekod kendo1 » 19.05.2013 13:45

k tej vymene svetiel po FL ti mozem len povedat ze pouvolnujes vsetky skrutky a to svetlo musis pomalicky vykyvat vonku, vzadu na svetle je taky cierny zacvakovaci system este ktory pridrziava svetlo na karoseriu aby po demontazi skrutiek ti rovno nespadlo do ruk :) treba sa s tym vybavit. mne ta demontaz zabrala 5min, naspat pri montazi to svetlo musi takisto najprv zacvaknut a az tak skrutkujes. treba trpezlivost nic viac a kus odvahy aby si sa nebal ze nieco poskodis
cee´d 1,4 EX+ white cassa LPG
kendo1 Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2012)
10101 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Hakeru » 19.05.2013 16:18

Klasický relé u ceeda nenajdeš, ani kdyby si se zbláznil. Elektronika přerušovače je v panelu, kde je tlačítko výstražných světel, tlačítka vyhřívání sedadel, odemykání támků vozu a indikace zapnutí bezp. pásů. Už jsem na to koukal, celé je to na jedné desce a řízeno procesorem Pic (číslo už si nepamatuju, ale mam za to že řada 16F) a elektronickým relé v jednočipu. Zkoušel jsem modifikovat zapojení vazby na procesor tak, aby nebylo potřeba používat paralelní odpory k žárovkám, jenže s autem neustále jezdím a neustále zamontovávat a zase vymontovávat celý panel(který se pak musí zase složit a pak rozložit) není úplně ono. Chci ale pořídit nový panel, kvůli výhřevu k sedačkám a starý (bez výhřevu) mi zůstane, tak snad budu moci laborovat bez omezení :)
Hakeru Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pacesol » 19.05.2013 21:12

Kendo děkuji. Dnes jsem dostal podobnou radu o plastovém bazmeku z jiné značky. Budu hledat kde to je. Teď uiž vím co hledat. :idea:

Hakeru tak teď jsem v pasti. Byl jsem přesvědčený a mimo jiné ujištěný prodejcem, že tam je rele. Zítra jedu opět do prodejny a mimo jiné na servis, tak se poptám ještě na možnosti SW zrušení ochrany. :?:
pacesol Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (9)

Kia Stonic (2021)
700 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Hakeru » 19.05.2013 21:34

Z osobní zkušenosti vím, že hodně prodejců ví prd, ale potvrdí že nic není problém. U většiny aut je relé klasické, nebo elektronické s klasickou konstrukcí (malá krabička, pár vývodů). Je to zřejmě z důvodů snadné výměny při poruše relé a proto není problém se zapojením led blinkrů (koupí se upravená elektronická náhrada přímo na led žárovky a pak už jenom prohodit :) ). Prodejce zřejmě nemá úplně přesný přehled jaké auto má jaký systém a proto to bere paušálně, prostě "u většiny to tak je, tak by to mělo jít". Softwarově to nevyřeší ani v Kia servisu, museli by napíchnout přímo procesor na desce, nebo vyměnit celý panel za už naprogramovaný přímo na led žárovky. A zase z vlastní zkušenosti se ti rovnou vysmějí, nebo pošlou v Anus. Popřípadě ti sdělí že led žárovky můžou mít negativní vlivy na elektroniku, tohle a tamto takhle nejde, když se po... elektronika, tak dají ruce pryč kvůli neodborným zásahům atd. Pořiď raději ty odpory, nestojí moc.
Hakeru Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pacesol » 20.05.2013 07:53

OK Jakou hodnotu.
pacesol Muž
KIA Family

Kia Stonic (2021)
700 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Hakeru » 20.05.2013 10:19

Okolo 6 ohmů. Zeptejtej se v obchodě kde si koupil ty led žárovky, nebo se mrkni na net do eshopů. http://www.highperformanceparts.cz/odpo ... -25w.21627 tohle neni žádná reklama, ale tady maj i odpory s vcelku vtipně řešenou kabeláží. Já kupoval 1ks asi za 150kč, ale bez kabeláže. Takže jestli si s elektronikou a kabelama moc nerozumíš, tak budou lepší tyhle odpory rovnou s rychlospojkama (stačí odpory připevnit někam kde se můžou chladit, i tak na blinkrech moc nehřejou a nacvaknout rychlospojky na kabely od žárovky).
Hakeru Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pacesol » 20.05.2013 11:13

S elektronikou si docela rozumím.Tak jsem se vrátil z :kia: , kde jsem s elektrikářem cca půl hodiny debatoval. Mimo jiné na téma úpravy ŘJ resp. elektronického přepínače. Domnívá se, že pokus-omyl-test může napáchat více škody než užitku. Vyvážit okruh na odpor žárovky je docela problém. Dopočítali jsme se k cca 5 ohmum na 21W žárovku pokud pomineme vlatní LED. Zhruba tedy souhlas s 6 ohmy. Jen to je trochu kontraproduktivní v ohledu efektivity. Pokud nedělám žárovky jen na vzhled ale na snížení spotřeby, tak zapojení odporu to druhé zcela vyřazuje. Tak nevím. Zatím jsem žárovky vrátil a uvidím. Sám se docela zajímal, a uvidím, co vyzkoumá.
pacesol Muž
KIA Family

Kia Stonic (2021)
700 km @ 0 l/100km

Příspěvekod reddwarf » 20.05.2013 11:53

Odpor odporucam vyskusat. Nie je potrebna rovnaka zataz ako u klasickej ziarovky. Napriklad pri ziarovkach T10 sa mi osvecil odpor cca 150 Ohm - stale to ma nizsiu spotrebu ako klasicka a nie je potrebny vysoky vykon odporu resp. sa menej zohrieva. Treba skusat, na T10 som spolahlivo pouzival isty cas klasicke metalizovane odpory 0207. Kazde auto potrebuje inu hodnotu, napriklad to co funguje na jednej znacke na druhej uz nemusi. Zalezi od vyrobcu a toho ako to je urobene.

EDIT: to plati pre chybove hlasky na palubovke, necital som cele vlakno a nevsimol som si ze sa jedna o smerovky. Tam to samozrejme neplati.
Naposledy upravil reddwarf dne 20.05.2013 12:42, celkově upraveno 1
Obrázek Príde žena k vodičovi autobusu a hovorí mu: "Idete s nami ako s hnojom!" A on na to: "Čo nasadlo, to veziem" Obrázek
reddwarf Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Rio II (2009)
57000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod Hakeru » 20.05.2013 12:02

Právě proto se těším až bude ten nový panel se zabudovanými tlačítky vyhřívání. Odpor je tak nejjednodušší řešení, ale jak říkáš na efektivitu nicmoc. Každopádně si myslím že na celkovou energetickou spotřebu to nebude mít až tak razantní vliv, přece jenom blinkry nesvítí v kuse dlouhou dobu. Až bude panel, budu muset vyřešit propojení mezi ním a ovládací jednotkou vyhřívání (neoriginál Keetec) a pokusím se dodělat to z tou zpětnou vazbou elektrorelé/procesor u blinkrů. Před vánoci jsem se dostal až k tomu že to fungovalo jak má, problém byl ale pak v tom že když se nabil kondenzátor na určitou mez, tak se blinkry vyply.
Hakeru Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pacesol » 20.05.2013 13:39

Budu v očekávání, co vymyslíš. pokud by se mi ozval ten elektrikář, tak se podělím o informace.
pacesol Muž
KIA Family

Kia Stonic (2021)
700 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Hakeru » 20.05.2013 14:25

Paráda, sám jsem zvědavý na co přijde.
Hakeru Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2016)
0 km @ 0 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika