ESP

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Příspěvekod Tony » 19.01.2008 16:20

@majo88

určutě se to vyplatí! protože za ty peníze nedostaneš jen ESP ale i TCS což je protiprokluz a hlavně BAS což je brzdový asistent! ten ti pomáhá zkracovat brzdnou dráhu při brždění, protože automaticky rozloží brzdnou dráhu prodle myslím zatížení vozu a taky dá brzdový efekt na plno, spousta řidičů totiž při razantním brzdění nevědomky sníží tlak na brzdě což ti bez tohohle pomocníka prodlouží brzdnou dráhu.
a určitě to není jen pro nezodpovědné řidiče. viz. praktický příklad: někdo v před tebou jedoucím autě se zlekne a začne brzdit. pak můžeš být rád že sis zainvestoval, protože tu cenu mají tak ty dva přední reflektory... samozřejmě musíš doufat že ten borec co jede za tebou má podobného pomocníka taky, nebo lepší postřeh a lepší brzdy... a předem říkám (než někdo zareaguje), že tohle se ti může stát ikdyž udržuješ "bezpečnou vzdálenost"
tak asi tak nějak. URČITĚ ANO!
Tony aka FUCKER LUCKER in CoD World and LUCKER1984 in WoT
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Motorsport » 19.01.2008 16:49

Jen tak mimo

Pokud to ty ubrzdíš (s BAS) a ten za tebou ne, tak to není tak hrozné jako kdyz to neubrzdíš ty. Pokud jsi nabourán není to tvoje vina, pokud boráš ty je to tvoje vina.....
Motorsport Neuvedeno
Prodejce příslušenství
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Re: ESP ano alebo nie ?

Příspěvekod snike » 19.01.2008 16:50

majo88 píše:Ahojte,

rozmyslam nad kupou noveho auta a bude to asi ceed. Myslite si, ze sa oplati zaplatit 21000SK za ESP ?
Alebo je to zbytocnost ktoru vyuziju iba ludia ktory jazdia nezodpovedne.

dik

Taky ESP doporučuji, v příplatkové výbavě byl u mne na prvním míst ;-)

Ještě trochu poupravím co napsal Tony o BAS:

Stabilizační program ESP je doplněn o tzv. brzdový asistent (BAS). V nouzových situacích zvyšuje toto zařízení účinnost brzd. Pomocí senzoriky systém rozpozná, že řidič potřebuje dosáhnout vyššího výkonu brzd rychleji a s větší intenzitou než obvykle. Řidiči, kteří neabsolvovali příslušný výcvik, často přenášejí na brzdový pedál malý tlak, i když se snaží brzdit naplno. Brzdový asistent zajistí maximální tlak a zároveň maximální možné zpoždění vozidla. Zablokování kol zamezí protiblokovací systém ABS s elektronickým rozdělováním brzdné síly EBV.
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 19.01.2008 17:19

snike píše:
majo88 píše:Ahojte,

rozmyslam nad kupou noveho auta a bude to asi ceed. Myslite si, ze sa oplati zaplatit 21000SK za ESP ?
Alebo je to zbytocnost ktoru vyuziju iba ludia ktory jazdia nezodpovedne.

dik

Taky ESP doporučuji, v příplatkové výbavě byl u mne na prvním míst ;-)

Ještě trochu poupravím co napsal Tony o BAS:

Stabilizační program ESP je doplněn o tzv. brzdový asistent (BAS). V nouzových situacích zvyšuje toto zařízení účinnost brzd. Pomocí senzoriky systém rozpozná, že řidič potřebuje dosáhnout vyššího výkonu brzd rychleji a s větší intenzitou než obvykle. Řidiči, kteří neabsolvovali příslušný výcvik, často přenášejí na brzdový pedál malý tlak, i když se snaží brzdit naplno. Brzdový asistent zajistí maximální tlak a zároveň maximální možné zpoždění vozidla. Zablokování kol zamezí protiblokovací systém ABS s elektronickým rozdělováním brzdné síly EBV.

Caute,

tak som precital cely tento topic o ESP. Musim povedat, ze ma to trochu pomiatlo lebo kazdy pise nieco ine. :-)
Ste si isty, ze to ESP ma aj BAS+TCS lebo akosi v cenniku to nie je. Je tam ABS s rodelovacom brzdneho tlaku EBD a potom ESP.
btw. jazdite niekto zo zapnutym ESP po cely rok ?

Nazorna ukazka ESP>

http://auto.sme.sk/c/3352805/Na-co-je-v-aute-ESP-Testovali-sme.html
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod snike » 19.01.2008 17:38

majo88 píše:Caute,

tak som precital cely tento topic o ESP. Musim povedat, ze ma to trochu pomiatlo lebo kazdy pise nieco ine. :-)
Ste si isty, ze to ESP ma aj BAS+TCS lebo akosi v cenniku to nie je. Je tam ABS s rodelovacom brzdneho tlaku EBD a potom ESP.

Nazorna ukazka ESP>

Součástí ESP je určitě BAS i TCS. Stejně tak součástí ABS je EBD ;-) ESP je dobré vypnout jen v určitých situacích, ale o tom se již tady jistě psalo.

Když koukám do vašeho slovenského ceníku tak tam je uvedeno:

- ABS s rozdelovačom brzdného tlaku EBD
- ESP s brzdovým asistentom BAS a systémom trakčnej kontroly TCS

http://www.kmss.sk/Portals/0/files/ceniky/cennik%20ceed.pdf
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pepa » 19.01.2008 18:30

Do ESP v novém autě určitě půjdu. Nejde ale jen o bezpečnější jízdu a další zmiňované funkce (protiprokluz, brzdový asistent). Myslím, že časem to bude v nových autech ve výbavě čím dál častější prvek z výbavy a za pár let při prodeji ojetiny to může hrát roli, jestli něco co v budoucnu má velká většina aut v ojetině chybí.
Nebo koupili by jste si dnes (čistě hypoteticky) ojeté auto, co nemá alespoň 2 airbagy ? Já ne. :no:

Další věc, co mne v této souvislosti napadá : Zohlední to pojišťovna při sjednání havarijní pojistky, jestli má auto ESP ?
pepa Neuvedeno
Nováček

Hyundai i30 (2008)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Tony » 19.01.2008 19:25

@motorsport

já vím. byl to jen příklad.

@snike

no tak nějak ;-) ale podstatu jsem vychytal.

@majo88

na cestě bys ho měl mít zaplý, teda když už ho máš (připadá mi nesmyslné to nepoužívat když sem za to zaplatil), nehledě na to, že (teď ale možná kecám, jestli jo ať mě někdo opraví) když vypneš ESP tak se myslím vypne i TCS a další elektronika. Aspoň tak to je na jiných autech. Používá se to když si jdeš zajezdit na Školu smyku či jen tak někde na okruh.

@pepa

asi tě nepotěším, pojišťovna to nezohledňuje, aspoň moje ne. Mám Generali.
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 19.01.2008 20:09

snike píše:
majo88 píše:Caute,

Nazorna ukazka ESP>

Součástí ESP je určitě BAS i TCS. Stejně tak součástí ABS je EBD ;-) ESP je dobré vypnout jen v určitých situacích, ale o tom se již tady jistě psalo.

Když koukám do vašeho slovenského ceníku tak tam je uvedeno:

- ABS s rozdelovačom brzdného tlaku EBD
- ESP s brzdovým asistentom BAS a systémom trakčnej kontroly TCS

http://www.kmss.sk/Portals/0/files/ceniky/cennik%20ceed.pdf

Caute,

tak som pozrel cennik a mas pravdu, oni ho museli nedavno updatnut lebo na mojom papierovom to nemam!
Skoda len, ze doplnili iba text a ceny zostali rovnake. :bored:
btw. nevie niekto kolko sa plati za lakovane spataky a klucky dveri ?
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Tony » 19.01.2008 23:17

myslím že dost. za lakování horního spojleru po mě chtěli 2000kč! tak si to spočítej...
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod MP1 » 19.01.2008 23:25

Ja ESP nevypínam. Ešte som nebol v situácii, aby ho bolo potrebné vypnúť.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod vladislav » 20.01.2008 08:05

Já zase ESP nezapínám,protože ho nemám...bral jsem auto ze skladu.....proto se držím pravidla jezdi tak ,aby jsi dojel... ;) ;)
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)

Příspěvekod Návštěvník » 20.01.2008 13:51

vladislav píše:Já zase ESP nezapínám,protože ho nemám...bral jsem auto ze skladu.....proto se držím pravidla jezdi tak ,aby jsi dojel... ;) ;)

Tak toho se držím taky.
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Marek_Km » 20.01.2008 14:30

Anonym píše:
vladislav píše:Já zase ESP nezapínám,protože ho nemám...bral jsem auto ze skladu.....proto se držím pravidla jezdi tak ,aby jsi dojel... ;) ;)

Tak toho se držím taky.

Já to ESP taky moc chtěl, ale bralo se skladové (vystavené) auto. Nic jiného nám nezbývá, než se spolehnout na své řidičské schopnosti a schopnosti ostatních a taky na štěstí, že se nic nestane...
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Tony » 20.01.2008 19:42

já vám nevím chlapi ale ESP je vážně dobrý pomocník. nepomůže vám se vším ale určitě lépe než vaše řidičské zkušenosti.
mám tu jeden test, nevím jestli sem ho našel tady nebo kde (autor promine :-D ) ale je to tam dobře vidět. i když jsi dobrý řidič tak to nemusíš dát.
P.S.: nezapomeňte že ten řidič co tam jezdí o té překážce ví takže se na ni může připravit. ve skutečnosti by ten vyhýbací manévr byl mnohem agresivnější protože by se ten řidič zlekl a osobně si myslím že by to nezvládl bez toho ESP i v té nižší rychlosti.

Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod micronimus » 20.01.2008 20:36

můj názor je takový ... lepší mít a nepoužít než nemít a potřebovat :-)
Cee´d SW 1,6 CVVT 95kW EX+
najeto: 75000 km
micronimus Muž
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
62000 km @ 8.5 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika