snike píše:To acoLaco: Tohle je má poslední reakce na tvé nesmysly kterými tady zaplavuješ toto fórum. To co jsi citoval že píše ÚAMK je pravda a s tím plně souhlasím, zároveň to ale vyvrací tu tvoji teorii že ABS brzdí lépe jen na suchu ;-) Jestli jsi si dobře četl mé reakce na tvé tvrzení o kratší brzdné dráze auta bez ABS na ledu, tak jsem nikdy nenapsal, že ABS má kratší brzdnou dráhu za všech podmínek ;-) Nevím jak daleko se zajímáš o techniku automobilů, ale když s prominutím neznáš pojmy a funkci bezpečnostních systémů, tak moc asi ne (viz. třeba EDS). Tak nás prosím nepoučuj jak je prospěšné ABS, kdy zkracuje a kdy nezkracuje brzdnou dráhu, to já a mnoho dalších na tomhle fóru dobře víme ;-)
Tímto jsem tuhle debatu uzavřel a všem ostatním se tady za své reakce na nesmysly AcoLaca omlouvám ;-)
No, narozdíl od tebe jsem uvedl zdroje, které ty mé nesmysly potvrzují. P.S.: Nerozčiluj se, tohle je diskusní fórum a ne politická debata....
P.S.: Nebo si myslíš, že ten článek, na který jsem mimochodem také uvedl odkaz, zní že je nějaký brzdný systém, který dokáže zkrátit brzdnou dráhu o polovinu proti tomu nic nemít, tak bych ho opravdu chtěl.... No to je jedno... Odborník nejsem, proto jsem vždy zdroje ze kterých jsem čerpal uvedl, tys asi všechny ty systémy vymyslel, tak jim rozumíš jistě nejlíp....
Nejlepší by bylo, kdyby někdo dokázal najít nějakou tabulku, než se tady dohadovat..... Já jsem jí nikde nenašel, ale v angličtině jsem nehledal, ani nemám náladu, protože jsou lidi, kteří vše ví, a kteří v tom už mají dávno jasno (zřejmě ještě dříve, než byl ten systém vymyšlen)...
Jinak ještě speciálně pro tebe, ještě tabulku. Na základě té reakce že na suchém asfaltu je brzdná dráha delší. Jestli chceš oponovat, tak laskavě také nějakou tabulkou, kterou někde najdeš a dej sem i odkaz. Ten můj je: http://jenikovo.misto.cz/_MAIL_/zajimavosti/zajimavosti_01.htm
Je to z motorek, tak doufám že nebudeš oponovat tím, že na motorky platí odlišné fyzikální zákony (je to pochopitelně na suchém asfaltu, ale to je snad z těch G jasné).
Tabulka:
Čili z měření vyplývá:
zpomalení to odpovídá jezdci typu tj. brzdění je výhodnější než vyhnutí do...
5,8 m.s-2 začátečník 43 km/h
7,0 m.s-2 trénovaný řidič 53 km/h
8,1 m.s-2 profesionální jezdec 61 km/h
8,53 m.s-2 (s ABS) profesionální jezdec 64 km/h
Ta tabulka se mi při vkládání sem rozpadla, ale kdo si to chce verifikovat, tak má možnost díky tomu mému odkazu. Tímto jsem snad definitivně vyvrátil odborníkovi to, že na asfaltu je brzdná dráha delší... Ten led a sníh hledat nehodlám...
P.S.: Vím že u motorky je nereálné zablokovat přední kolo do smyku, ale vesměs zde je tabulka na popření toho, že ABS na suchu je delší. Tabulku s autama jsem nenašel....