Takže to celé objasním. Nedalo mi to a tak jsem si prošel specifikaci Cree XB-D čipu, zopakoval hodiny elektrotechniky a mám takovýto závěr

Přes Cree XB-D diodu protéká při běžném provozu proud přibližně 350mA. Napětí v propustném směru je při tomto proudu něco kolem 2,9V (platí pro bílou barvu). Při běžném provozu se tedy dostáváme na příkon kolem 1W a svítivost 122lm na jednu led. Výsledný příkon celé žárovky bude 16W a svítivost skoro 2000lm. Ale pozor, tato dioda zvládá proud až 1A. Napětí v propustném směru se podle VA charakteristiky navýší na cca 3,2V. V tomto případě se dostáváme na maximální příkon kolem 3W a svítivost 277lm na jednu led. Celý obvod žárovky tak bude mít příkon kolem 50W a svítivost tak dosáhne neuvěřitelných 4500lm (větší než xenonová výbojka).
Takže 80W jen v případě, že led dokáže běžet s příkonem 5W, nicméně dle specifikace výrobce je maximální výkon jedné Cree XB-D led 3W. Navíc by se za těchto podmínek životnost led zkrátila na minimum. Předpokládám tedy, že el. obvod žárovky bude dimenzován na proud 350mA a příkon celé žárovky bude pouze 16W. Tím pádem v provedení 16x Cree led ještě o 5W menší než klasická vláknová žárovka P21W.