od drystone » 22.08.2019 10:42
Jsem rád, že se tu o tom tématu normálně debatuje a nemusíme na sebe útočit s IQ a podobně.
Pokud někdo tak chce svítit, tak ať svítí - udělá pro sebe nebo pro ostatní něco navíc. Pokud tak někdo svítit nechce, nebo by měl při tom blbej pocit, že se jen nechal ukecat, tak ať nesvítí. Každý podle svého.
Co se týká zákona, pokud s tlumenými mohu svítit vzadu a nikoho tím neohrožuji (naopak), tak s ohledem na to, co ten paragraf řeší a co jeho smyslem - a to mít řádně osvětlené auto - pak nemohu porušovat zákon, že vzadu svítím a v předu svítí LED denní svícení. To si přímo odporuje. V prvním případě svítím ve dne v zadu a je to legální a v druhém svítím vzadu ve dne a je to nelegální (nebo že bych dokonce někoho ohrožoval!?). To smysl nemá.
Pro mě je zásadní co už jsem napsal ve svém důvodu. Druhý důvod je, že to dnes trendem je. Automobilky to dobrovolně dávají do svých modelů, policie toto svícení požaduje zavést povinně (tedy to opravdu napsat výslovně do zákona), evropské komise to také řeší. Takže pro mě je to správná cesta.
Poloha páčky na volantu podle mě není rozhodující. Ta páčka je jen označená symboly, stejně si to "na pakrovačky" svítí jak chce a není to opravdu na parkovačky. Může být označená jen čísly 0, 1, 2, 3, kde by tam potom byla poloha "na pakovačky". Takže jde o to jak je daná poloha nastavená v systému a co řídící jednotka rozsvítí. V případě nehody záleží jak jsem jel, a co na autě svítilo a zda to bylo správně k situaci. Svitil jsem správně - svitíl. Může se protistrana nemůže argumentovat, že mě mohla přehlédnout kvůli nerozsvíceným světlům? Toto možné je u jiných auto, kde třeba špatně přepnu světla a auto nesvítí, ale zrovna u Ceedu špatně svítit nejde v žádné poloze páčky (pokud pominu dennísvícení v noci / a také nevím ja to funguje v nižší výbavě).
KIA Ceed SW II, 1.6 GDI 99 kW, Exclusive (2013)