Ahojte, takže problém sa mi podarilo vyriešiť ale pekne postupne.
Ten náhradný spínač neodporúčam kupovať ja som mal značku NTY a dnes som ešte vďaka kamarátovi skúšal Starline
https://www.autokelly.sk/Product/ST-1CC-KA-025/13553768. Oba vyzerajú úplne rovnako len sa predávajú pod inou značkou. Chovajú sa úplne identicky ako som písal vyššie po pripojení teda aspoň u môjho auta vyblokovalo ovládanie pravého okna z vodičových dverí. No ďalšia nepekná vlastnosť je že ten vrch spínača, ktorým ovládate činnosť okna je väčšia a do otvoru v madle dverí ho nedostanete, bolo by nutné brúsenie (rozdiel takmer 1,5 mm). Vôbec nechápem ako to môžu predávať ako náhradu. Keď som ten prvý kupoval hľadali sme podľa čísla 93575-1h000 na pôvodnom originálnom kuse.
A teraz riešenie. Keďže spínač náhodne fungoval tak som ho opäť rozobral a skúmal kde by mohol byť problém. Keď sa dá dolu tá vrchná kolíska ktorou ovládate činnosť okna vo vnútri sa nachádzajú dva mikro spínače. Tie som skúsil zatlačiť a okno fungovalo oboma smermi, takže bolo jasne že spínač je funkčný a problém bude v tej vrchnej časti ktorá nemá dostatočný kontakt s mikro spínačmi vo vnútri. Po rôznom skúšaní som prišiel na malú pružinku ktorá sa nachádza v strede medzi mikro spínačmi a je skrytá pod kúskom plastu ( pozor keď spínač otočíte tak to vypadne ako mne a bude hľadať pružinu aj ten malý plastový diel

)a tá sa vekom unavila a nepatrne skrátila. Stačilo ju v prstoch trochu natiahnuť (fakt iba minimálne) všetko poskladať a ovládanie okna opäť funguje ako predtým

.
Na záver ďakujem všetkým, ktorý sa snažili pomôcť