hermenet píše:Rozhodně bych nezkoušel tankovat benzín 98 okt., protože je to škoda peněz. Není to benzín s větším "výkonem", ale benzín do "nadupaných" motorů s větším kompresním poměrem. Jestli sis nenechal ufrézovat kus hlavy válců, tak podle mne mezi 95 a 98 okt. nepocítíš rozdíl.

Pracoval bych jako JonnY s hypotézou, že sis prostě zvykl a už tě ten výkon "nevzrušuje". Já mám sice jen 1,4ku, ale ty motory jsou průběhem výkonu a krouťáku skoro stejné, a taky si musím zvyknout, že to v středních otáčkách netáhne. Prostě když vyjíždím z obce 50kou a dám tam jenom trojku (nejsem magor, abych řadil za dvě), tak je to taková Škoda "stodváca" a feldy už skoro blikaj, že mě chtěj předjet, ale jak to na tu trojku rozjedu na 80ku, tak už se řada normálních aut (s normálními řidiči

) přestává chytat, ale to ještě motor myslím není zdaleka v nejlepším...
no konečně s těma oktanama rozumný názor. Každý vidí větší číslo a hned si myslí, že z toho bude raketa....jak jsi správně napsal, je to benzín do motorů s větším kompresním poměrem a tudíž má větší odolnost vůči samozápalu (pro ty co neví co to je, tak protože benzíny jsou zážehové, tak se benzín nesmí sám o sobě vznítit ve válci ještě před zapálením jiskrou od svíčky. Naopak u nafty je tento jev žádoucí, proto se taky tyto motory jmenují vznětové.).
Takže pánové, není-li váš motor stavěný pro 98 oktanový benzín, tak ho tam klidně lejte, ale není to k ničemu. Už slyším ty názory, že se tím omezí klepání a kdo ví co ještě....ale po pravdě...u dnešních motorů....stojí to za to?
Jinak já mám Ceeda 1,6 CRDi...taky se mi prvně zdál raketa a už jsem si na ten výkon zvykl....jede pořád dobře, jen už mám zažité, jak a kdy táhne a zrychluje a už mě to prostě nepřekvapí. Adrenalin je pryč

a asi o tom to celé bude. Sem tam je potřeba to pořádně vyvrtět, aby si člověk připomenul jak to jede a ne pořád jen škudlit palivo

...má to být i potěšení, nebo ne?