Nafta vs. Benzin

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

Re: Jaký motor?

Příspěvekod hermenet » 09.03.2010 21:20

A nejhorší (nebo nejlepší? :) ) na tom je, že teprve od těch 130 začíná pětka opravdu žít.
KIA cee'd SW 1.4 CVVT 80.2 kW Active (2009) Obrázek
hermenet Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod ferino » 09.03.2010 21:51

Aifell píše:Kluci chtěl bych se jen zeptat k otáčkám motoru, jestli mi to točí stejně jako vám. Mám 1.4 SW a včera když jsem jel po dálnici tak při 5 kvaltu na 4.000 ot. mi ceedáček jel 130 km/h, při 5.000 ot. už jsem jel 160 km/h. Přijde mi, že auto při těchto rychlostech má nějak moc otáček a vždy bych při těch 4.000 ot. a 5 kvaltu nejraději řadil dále, ale už nemám co :-) a to jedu jen 130 Km/h :(

Ale zase si priznajme, ze 1.4 nie je zrovna motor vhodny na dialnicu. Tam to chce vyssi objem alebo turbo. Ak ta jazda po dialnici nie je pravidlom, ale vynimkou, tak ta 1.4 je pre bezneho uzivatela postacujuca si myslim.
To Be Not Faster Than Your Angel Can Fly...
ferino Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage IV (2018)
129000 km @ 5.8 l/100km

Příspěvekod hermenet » 09.03.2010 22:45

ferino píše:Ale zase si priznajme, ze 1.4 nie je zrovna motor vhodny na dialnicu. Tam to chce vyssi objem alebo turbo. Ak ta jazda po dialnici nie je pravidlom, ale vynimkou, tak ta 1.4 je pre bezneho uzivatela postacujuca si myslim.

Myslíš? Podle mne je to subjektivní. Někdo má dobrý pocit, když mu auto točí 2500 otm, někdo raději 4500 otm. Ale co vyhovuje motoru? Je pravděpodobné, že mu škodí oba extrémy, ale je na něj třeba 4000 otm už příliš, nebo ještě akorát? Držel bych se toho, co píšou v příručce, že za extrémní podmínky vyžadující zvláštní servisní režim se považuje dlouhodobá jízda rychlostí nad 170 km/h, a nějakou 130kou při 4000 otm bych se neznepokojoval. Jistěže pro toho, kdo si pod jízdou po dálnici představuje blikání na "hlemýždě" v levém pruhu při rychlostech 160-180, pro toho 1.4 opravdu není a 1.6 taky ne.
Sám jsem jel s 1.4kou v Německu nějakých 100 km v levém pruhu 180 km/h (a nikdo mne nevyblikával - to by se mi v Čechách nestalo :!:). Měl jsem sice trochu pocit, že už to není ono, že se to tomu motoru tak dlouho ve vysokých otáčkách nemusí líbit, ale že by sám jevil nějaké známky neochoty, to ne. Spíš si myslím, že jsem se cítil blbě proto, že (1.) čtu příručku a (2.) už je to nějaký pátek, co jsem přesedlal z Jawy 50 Pionýra na vyšší kubaturu, a už jsem si odvykl ždímat stroj do poslední kapky jeho dechu. :D
hermenet Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

Příspěvekod ferino » 10.03.2010 08:12

@ hermenet

Lenze tu nejde len o to kde toci motor, ale aj dalsie "drobnosti" ako dynamiku, spotrebu o pohodli cestovania t.j. hluk, atd.
To Be Not Faster Than Your Angel Can Fly...
ferino Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage IV (2018)
129000 km @ 5.8 l/100km

Příspěvekod hermenet » 10.03.2010 15:34

@ ferino:
Nechci se moc hádat. Ale jezdím hlavně po městě a po dálnici, a tak mě tvůj názor, že by 1.4ka na dálnici nebyla vhodná, trochu vyprovokoval. Vždyť jede 130 km/h zhruba v otáčkách, ve kterých disponuje nejvyšším krouticím momentem, a její dynamika je proto optimální a ve všech normálních situacích pro mne dostačující (mluvíme doufám o cestování, nikoli o závodění). Spotřeba kolem 7 l při 130 km/h je podle mne slušná. Nevím, jestli dynamičtější benzínové vozy, turba a dvoulitry umějí jet touto rychlostí laciněji ( :?: ). Nezdá se mi to, ale jestli ano, tak pak ten argument samozřejmě beru. Hluk tam trochu je, ale je to při této rychlosti především hluk aerodynamický. Motor mi začíná ječet až kolem 140ti. To je pak adrenalin :). Co mně spíš vadilo, že při rychlostech nad 160 km/h už to hůř drží na silnici. Chtělo by to do Německa něco hlavně těžšího a s lepším podvozkem.
hermenet Muž
Fanda vozů Kia

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

Příspěvekod vegas » 10.03.2010 16:00

Před Ceedem jsem jezdil s 1.6e megane- na dálnici něco hrozného, ten motor tak rezonoval a řval.
Ale s fabii 1.6 to byla zase paráda.
Pak ceed 1.6 Crdi SW to byl obrovský rozdíl, opravdu pohodoé svezení. Jezdím ca 140-160 km/h spotřeba ca 7,5l, co se týče stability, ta je vynikající (16´´ kola, pneu zimni matador).
vegas Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
25000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod micronimus » 10.03.2010 16:49

hermenet píše:@ ferino:
Nechci se moc hádat. Ale jezdím hlavně po městě a po dálnici, a tak mě tvůj názor, že by 1.4ka na dálnici nebyla vhodná, trochu vyprovokoval. Vždyť jede 130 km/h zhruba v otáčkách, ve kterých disponuje nejvyšším krouticím momentem, a její dynamika je proto optimální a ve všech normálních situacích pro mne dostačující (mluvíme doufám o cestování, nikoli o závodění). Spotřeba kolem 7 l při 130 km/h je podle mne slušná. Nevím, jestli dynamičtější benzínové vozy, turba a dvoulitry umějí jet touto rychlostí laciněji ( :?: ). Nezdá se mi to, ale jestli ano, tak pak ten argument samozřejmě beru. Hluk tam trochu je, ale je to při této rychlosti především hluk aerodynamický. Motor mi začíná ječet až kolem 140ti. To je pak adrenalin :). Co mně spíš vadilo, že při rychlostech nad 160 km/h už to hůř drží na silnici. Chtělo by to do Německa něco hlavně těžšího a s lepším podvozkem.

musím se bohužel přidat k ferinovi . Na dálnici 1,4 opravdu jede v pohodě a jede v otáčkách blízko max kroutícímu momentu to ano . Ale zkus s 1,4 na dálnici předjet pomalejší auto v pravém pruhu nebo akcelerovat z připojovacího pruhu když na dálnici vjíždíš a uvidíš že těch pár dm3 navíc u 1,6 je sakra znát a to nejde o závodění ale o bezpečnou a plynulou jízdu. Ano 1,4 je vcelku svižné a hospodárné auto do města ale na dálnici holt ztrácí . Papírově všechno vypadá OK ale chce to i praktickej pohled na věc. ;)
Cee´d SW 1,6 CVVT 95kW EX+
najeto: 75000 km
micronimus Muž
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
62000 km @ 8.5 l/100km

Příspěvekod titanus » 11.03.2010 00:23

tak to podla mna nie je az tak pravda...na dialniciach straca??ano ale ak to porovnavame s pasatmi, audinami, bmwckami a podobne...tam sa nemoze diskutovat o konkurovani ale aj hodnota vozovo je trochu ina :) ale ak porovname jablka s jablkami tak velky pocet konkurencie nebude...z cim musim suhlasit je to ze z ekonomickeho hladiska je dialnica najhorsia volba dokonca aj v meste sa da lepsie jazdit ako na dialnicii ale tu by som bral do uvahy aj to ze sa jedna len o 5kvalt ...ono je jasne ze ked sa posadim za ocovu lagunu 1.9 dci s turbom je to trochu ine povezenicko no ale zase je to ina trieda...

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod hermenet » 02.04.2010 08:20

Tak odvolávám, že 1.4 je ideální motor na dálnici, když vidím tohle:
To znáte z dnešních novinek.cz, ne? :shock:
K tomu pár poznámek:
1. Chtělo by to, aby začli montovat do všeho jedině 2,7 V6. A pak držet plyn na podlaze se sevřenou zadnicí. Ale můj známej říká, že nezná chlapa, kterej by si po určité době nezačal stěžovat, že by potřeboval silnější motor. :D
Offtopic :
2. Kde ten policista těch dvanáct let byl, že něco podobného neviděl? Chtělo by to, aby policie a samospráva začla konečně pracovat na úrovni té západní části Evropy a ne se před některými občany plazit se sklopeným zrakem jako v Rusku.
hermenet Muž
Fanda vozů Kia

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

Příspěvekod Stefi » 02.04.2010 09:01

Offtopic : :no: prohlížel jsem si to, aspoň vidíme co je mezi náma za individua, ještě že tam jsou ty kamery, asi to bude z těch mýtných bran :?
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod eNorm » 15.04.2010 14:34

Poradite jak to vidite vy? :)

koukam po Ceed SW a vaham mezi motory
mozna se da sehnat jeste 1.4 80kw takze kdyz bude tak ten a nebo 1.6 v benzinu
najezd za rok 10-15tisic cca 1/3 dalnice, zbytek z 90% si myslim bude silnice 1.trida

vetsinou asi cesta ve dvou + obcas kola (pokud se nevejdou dovnitr tak na strese)
eNorm Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
17000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod titanus » 15.04.2010 15:24

kedze auto nebudes casto zatazovat tak staci 1.4...my tiez jazdime len dvaja a bohate vystacuje...par krat som ho mal plne ale fakt plne nalozene a hoci na preteky to nebolo islo na moje prekvapenie dobre...tak ako na plne nalozene auto clovek potrebuje...mam 1.4 uz rok a pol a zatial my rozdiel medzi 1.4 a 1.6 vobec nechyba...avsak je lepsie kupit teraz silnejsi motor ako si potom buchat hlavu ze nestaci, je to vsetko o moznostiach a kompromisoch...tak drzim palce v stastny vyber :drink: a vitam ta u nas :thu:

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod slomak » 29.04.2010 15:43

JJ taky se přidávám 1,4 mi naprosto vyhovuje jezdíme převážně ve dvou. A když vjedu jednou za rok na dálnici - taky to jde. :thu:
slomak Muž
Nováček

Kia cee'd SW (2010)
3000 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod Mark77 » 01.05.2010 11:28

Nemyslim, že diesel je jen o spotřebě tu ani tak neřeším jestli budu jezdit za 7 nebo 6l ale jde o výkon motoru a jeho průběh. Každej porá počítá návratnost kolik musí najezdit.. blbost kašlete na to. To si radši koupím rok jetýho ceeda ale diesel!! Já bych neměnil za benzin ten krouťák 255nm tam prostě je v kopci znát..
Kia Ceed SW 1,5 T-GDI - automat, 2023
Kia Ceed SW 1,6 Crdi - manuál , 2008, najeto 199 tis - prodáno
Mark77 Muž
Fanda vozů Kia

Kia Ceed SW III (2023)
8221 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod hermenet » 01.05.2010 12:44

Mark77 píše:Každej porá počítá návratnost kolik musí najezdit.. blbost kašlete na to... Já bych neměnil za benzin ten krouťák 255nm tam prostě je v kopci znát..

Kašlete na krouťák, ten se dá zpřevodovat, ale otáčky... ta hudba, jakou motor vyluzuje mezi 5 a 6 tis. otm. To je symfonie. Zrovna včera jsem se jí naposlouchal celej večer. :thu: Já bych benzín za traktor nevyměnil. :D
Ale vážně: Když pomineme gusto (protože proti gustu žádnej dišputát), tak z racionálního hlediska jde přece hlavně o náklady. A to taky souvisí se způsobem provozu (nejen počet ročně najetých kilometrů, ale třeba taky délky tras - kdo jezdí každý den do práce a v sobotu na nákup a má to 5-8 kiláků, tak bude jezdit prakticky půl roku se studeným motorem, ročně vyleje víc voleje atd.)
hermenet Muž
Fanda vozů Kia

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí