O vikendu (23.2.) jsem se pustil i do brzd, protoze uz jsem mel doma pripravene nove kotouce a desticky. Nepodarilo se mi sehnat vse od jedne znacky a tak jsem nakonec kupoval toto:
Predni kotouce ATE 24.0128-0248 za 3788,-
Zadni kotouce Zimmermann 320.3807.20 za 2396,-
Predni desticky Textar 2435101 za 858,-
Zadni desticky Textar 2552001 za 865,-
Brzdova kapalina ATE SL.6 DOT4 1l za 185,-
Zklamanim pro mne jsou desticky, konkretne ty predni, protoze jejich baleni neobsahuje veskere obvykle soucasti, jako jsou kluzne plechy do trmenu a kryci plech na desticku, ktera se opira o pist v prasatku.
IMG_1931.JPG
IMG_1930.JPG
K memu udivi zadni desticky maji u sebe veskere prislusenstvi a dle infa z e-shopu, kde mi to prekontrolovali vuci vyrobcovu katalogu, tak proste predni s timto prislusenstvim nedodavaji

Zajimave, ze o tom prislusenstvi nemaji zminku ani na jejich webu, kde jsem si overoval, ze budou pasovat na me auto.
Zacal jsem se zadni levou stranou. Nejdriv jsem si malem privodil kylu

pri povolovani matic kol, musel jsem do krizoveho klice nastrkat nastavce z goly jako paku a jeste si stoupnout na protejsi protahlou stranu, abych mel co nejvetsi paku, hadam to utahoval nejaky de**l pneumatickym utahovakem a jeste nemazl ani zavit ani dosedaci plochu zadnym mazivem

Pak bylo trochu treba okopat kolo, aby vubec povolilo od kotouce

Pod kolem mne cekalo toto prekvapeni
IMG_1923.JPG
Pekne po obvodu drazkovany kotouc, ze kdyz jste po nem prejeli kolmo k ose, tak vejskovy rozdil v drazkach mezi minimem a maximem urcite presahl 1,5mm

Dostat ven desticky taky nebyla zadna sranda, kdyz jsem kladivem vybusil alespon tu predni, tak zadni se ani nehla. Proto jsem vyndal cely trmen, aby k zadni desticce mohl lepe.
IMG_1929.JPG
Jak byla zadni deska zarezla ve vedeni, tak jeji tloustka zustala skoro na puvodni hodnote asi 8-9mm a predni deska uz mela sotva 3mm

Nasledovalo povoleni lanka rucni brzdy (u ridice pres otvor v loketni operce), tak aby se bubnove pakny v kotouci co nejvic stahly k sobe a nebranily sundani kotouce

Pres otvor v kotouci, ktery je zakryty gumovou zaslepkou jsem koukl, ze samostav, ktery je mezi paknami je uplne zasroubovany a neroztahuje tedy zbytecne pakny od sebe. Pak jsem se vrhl na ty dva zapustene srouby, nejdriv poradne poklepal pres uderovy sroubovak, protoze jsem ocekaval stejny odpor a zareznuti jak u Santa Fe, kde jsem srouby nakonec musel odvrtat

No podarilo se mi povolit oba a to jsem je ani moc neponicil. Samozrejmne kotouc v tuto chvili mel byt volny a mel jit stahnout, jen kdyby nebyl prirezly k lozisku, takze na radu prisly dva srouby M8, ktere pasuji do otvoru po onech zapustnych sroubech, protoze je v nich prave vnitrni zavit M8 kvuli tomu, aby se pres nej mohl pomoci sroubu kotouc odtlacit od loziska

Po chvili utahovani bylo slyset pekne lupnuti, jak se kotouc odtrhl od loziska a zacal se vysouvat, jenze asi po 4mm ho zastavily pakny rucni brzdy a pravdepodobne narezla hrana, ktera se udelal na vnitrni strana kotouce u casti, kde kotouc tesni s krycim plechem, na kterem prave drzi i pakny

No a to byl muj konec, uz nepomohlo ani poklepavani/mlaceni na kotouc

kdy se z nej sypalo pokazde nejake mnozstvi rzi, ani protaceni kotouce, stourani do paken pres stelovaci otvor ci vetsi utazeni odtlacovacich sroubu

Vzdal jsem to po 5h elaborovani, protoze se mi povedlo strhnout i jeden se zavitu v kotouci na odtlaceni a vedel jsem moc dobre po velmi obdobne zkusenosti ze Santa Fe, ze proste i kdyz kotouc sundam nasilim, tak s nejvetsi pravdepodobnosti utrhnu oblozeni paken a v horsim pripade si ohnu i ten kryci plech a bude mi o nej pak novy kotouc drhnout. Vse jsem jiz popsal na Hyundai foru
http://hyundaiclub.net/viewtopic.php?f=48&t=24701 Onen strzeny zavit se totiz da preriznout na M10 a ten uz se jentak nestrhne, pak nasilim sundate kotouc i s oblozenim paken, utrhnete male cepy, ktere drzi pakny a pravdepodobne ohnete kryci plech

Pomalu se blizil vecer a tak jsem to vzdal, pritahl kotouc zpet. Poradne vypiloval luzko pro vodici plechy desticek, ktere bylo treba taky vydrbat ocelovym kartacem. Destickam jsem trosku opiloval ty vystupky, za ktere jsou vedene, aby mely vetsi vuli a vratil vse zpet.
Abych cely den nezabil tim, ze jsem nic vlastne neudelal, tak jsem se alespon vrhl na vymenu brzdovky. Mam na to takovou vakuovou odsavacku, ktera pres vypustak, ktery je na trmenu, odsaje brzdovku primo z rozvodu. Vsechny vypustaky byly fajne zarezle, takze opet se mi potvrdilo, ze brzdovka urcite nebyla menena v 80tis. km dle predpisu, druhy dukaz byla jeji barva viz. sklenicka
IMG_1935.JPG
Nova brzdovka ma cirou nazloutlou barvu skoro jak nafta. Sranda je, ze v prirucce z vozu je preklep a uvadi se tam, ze v okruhu je 9l

brzdove kapaliny, ve skutecnosti je tam kolem 0,8l.
Protoze mam stale pripravene kotouce na vsechny kola a nove desticky, tak se tento vikend pustim do prednich, jejich sundani by melo branit maximalne prireznuti k loziskum, s cim si jiz umim poradit

a taky jsem se podstatne dovybavil
IMG_1936.JPG
odrezovac, grafitova vazelina, vazelina s teflonem, obyc vazelina, vazelina s hlinikem, vazelina s keramikou a medena mazaci pasta

Akorat mi chybi silikonova vazelina na vodici cepy prasatek.
Taky jsem jiz pro jistotu objednal jak na Santovi cele zadni stity i s paknami, protoze nove pakny u nas sezenete priblizne za 1tis. Kc. a to jeste nevim zda vsechny 4 ci jen 2 nebo pak za 3tis. asi uz vsechny 4. Original stity (oba) s paknami mne vyjdou z Koree na 283$ i s postovnym + CLO a DPH. U Santa FE mne to stalo obdobne a tam jsem nasel stity i v CZ obchode, kde za jeden chteli o ~1500,- vice nez ja dal za jeden z Koree. Objednal jsem je, protoze asi nebude lehke kotouce sundat a pravdepodobne neco poskodim, hledal jsem ruzne po netu a nikde nikdo nema zaruceny postup, jak kotouc, ktery drzi za rez o pakny, sundat

Jedina varianta, co jsem nasel, kdy nejspis nedojde k vetsimu ohnuti kryciho plechu ci odtrzeni paken od plechu je kotouc nariznout flexou a pak pres diru v nem se pokusit odsekat rez ci nahnout pakny

Pokracovani priste ...
PS: ignorujte pravopisne chyby, psal jsem to pres hodku a tak uz nemam silu kontrolovat pravopis

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.