Zdravím,
mám Kiu Sportage SL 85kw 1.7 CRDI rok výroky 2015 najeto 66.000km.
Snažím se to tu najít v tématech ale nepodařilo se a nebo jsem slepejš.
Při normální neagresivní jízdě se mi stalo, že se mi rozblikala oranžová/žlutá kontrolka motoru. Do nouzáku to nespadlo a auto normálně jelo. Motor nevydával nijak zvláštní zvuky, necukal, nevynechával. Tak zastavím a mám v autě takový ten OBD hajzlík který si spojím s appkou a můžu si vyjet chyby.
A vyjelo mi to chybu pohonné jednotky P242D - Exhaust gas temperature sensor 3 bank 1 - circuit high. Po pátrání na internetu to vypadá, že to hlásí/hlásilo čidlo teploty za DPF filtrem, že posílá chybné hodnoty. Může být vadné čidlo, kabeláž, kontakt, řídící jednotka nebo to uvádí jak velmi malou pravděpodobnost problém s motorem. Dost obecné, vím. Po smazání chyby taky přes to OBD se mi kontrolka na palubce už nerozblikala.
Ale když s autem chvíli jezdím a zase auto potom napojím přes to OBD tak tam tu chybu furt vidím i když jí mažu. ALE na palubce nic nesvítí ani nebliká. Napadlo mě jestli třeba není nějak zanesený DPF filtr tak se mi delší jízdou při vysokých otáčkách (cca 3k otáček) snad podařilo vyvolat regeneraci filtru a pořádně to tam propálilo.
Každopádně při napojení OBD tam chybu vidím, ale otázkou je, jestli to jen není ta první chyba co se drží v paměti.
Nesetkal jste se s tím někdo už? Případně čím byste se řídili? Tím co ukazuje palubka a nebo co vám načte obd? Říkám si že kdyby to byla stále trvající závada, tak by ta kontrolka na palubce blikala opakovaně, ne?
Mimochodem upevnění čidla ok, kabeláž ok, konektory vypadají ok, a doražené jsou na plno. Nevypadá to ani na žádné prokousnutí od hlodavce nebo tak.Jinak auto jezdí úplně bezproblémů.A do teď se kontrolka znovu nerozblikala, stalo se to opravdu jen jednou.
Předem moc děkuju.