tak a zase budeme probírat topení u Carnivala

1. Carnival nemá žhavení do válce - žhaví pouze topné těleso v přírubě sání nad EGR ventilem - spínáno silovým relé 70A
2. Příhřev vody zajišťuje - 3x žhavící svíčka BERU 0100 226 253 12V 14A
3. Každá ze tří žhavek má svůj napájecí okruh a spínací relé 30A
Po připojení žhavky přes ampérmetr přímo na autobaterii (silové relé je v rozepnutém stavu - lze je vyjmout z patice pro větší bezpečnost) jsem provedl měření - proud žádný, všechny žhavky mrtvé. Předchozí majitel vozu dle servisních listů reklamoval úbytek chladící směsi cca 1 měsíc během zimního období a to je pravděpodobná příčina propálení žhavek - nedostatečná hladina vody a prohnilé trubky vodního topení u zadního výměníku.
KIA servis jako obvykle nezklamal a nabídl pouze výměnu celého nového tělesa příhřevu za cca 4000,- Kč. Samostatné žhavky koupit u nich nelze.
Opravu jsem vyřešil zakoupením měděné trubky o délce 12cm pro přemostění tělesa příhřevu 25,- Kč a 3 ks žhavící svíčky BERU 100 226 253 (GN984) za cca 460,- Kč /kus. Je třeba se obrnit trpělivostí a mít ruce jako chobotnice - moc místa pro výměnu k dispozici není.
Nevím jak u Carnivala, ale u jiných značek je spuštění příhřevu podmíněno teplotou pod 10°C a mělo by být spuštěno přední nebo zadní topení ( RRHTR) a ventilátor (P nebo Z) na poloze č.2, dostatečně nabitá baterie a spuštěný motor. Nikdy neběží všechny tři žhavky do hromady - běží buď 1. stupeň - 1. žhavka sólo cca 160 W nebo 2. stupeň - 2 žhavky cca 320 W. Dohřívat by to mělo i motor (CRDi) do 60 °C. Pokud je to jinak, tak mne prosím opravte.
Závěr: Opravit to jde a za slušný peníz.