Palubny pocitac vs. Primerna spotreba

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Palubny pocitac vs. Primerna spotreba

Příspěvekod drummer01 » 05.09.2011 10:50

Ahojte,

Viete mi prosim Vas niekto vysvetlit ako funguje zobrazovanie resp. vypocet priemernej spotreby? Nech ratam ako ratam stale mi to nesedi s tym kolko mi to realne spapa.
A este jedna malickost...preco aktualna spotreba pri zaradenom neutrale ak auto stoji ukazuje 20l/100km (na volnobehu)? Chapal by som to ak by vo vypocte bola zahrnuta rychlost, ale nedava to zmysel...

Dakujem
Sportage III 2.0 CRDi (100kW), 4x4, Automat
drummer01 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Palubny pocitac vs. Primerna spotreba

Příspěvekod mir.jar » 05.09.2011 17:43

toto sme tu uz riesili. Vela z nas sa na to stazovalo, hlavne ak pouzivali tu stranku co mam aj ja dole v podpise. Mne to zo zaciatku sedelo s malou odchylkou az na dovolenke mi to akosi uslo, ale to som asi urobil chybu ja. Potom som uz zacal dost casto resetovat pocitadlo, tak neviem ako presne to rata teraz.
Urcite to, ale nieje presne, len netusime koli comu.

Co sa tyka tej spotreby ked stojis, tak to ti zratat nemoze. Ked stojis tak ubehnes 0.0km, ale spotrebu nejaku mas. Ono to potom nemoze preratavat spotrebu na kilometre, jedine, ze by urobili ine pocitadlo co by ratalo spotrebu za urcity cas.
Ak, ale das priemer, tak tam to zaratava. Jednoducho ak ubehnes 100km a priemer je trebars 7l, potom stojis a mines liter, tak vysledok je 8l/100km.
Kia Sportage 2011, 2.0 CRDi, predny nahon, vybava EX + doplnok: cuvacia kamera, GPS, subwoofer, stredovy reprak
mir.jar Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (3)
Nejvzdálenější účastník srazu (4)

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Re: Palubny pocitac vs. Primerna spotreba

Příspěvekod JanRypal » 06.09.2011 18:19

- Palubní počítač počítá spotřebu z hodnoty, kterou mu posílá MAF sensor (váha vzduchu) a jednoduše ji násobí poměrem spalovací směsi (tedy asi něco kolem 14,7 : 1) a následně to dělí ujetými kilometry. Nemá bohužel k dispozici průtokoměr, takže hodnota není reálná, ale spočítaná.
- Když stojíš a vynuluješ průměrnou spotřebu, počítač by neměl ani začít počítat, protože nemá hodnotu vzdálenosti. Stačí ale ujet pár desítek metrů, objeví se údaj o vzdálenosti a počítač vyhodnotí průměrnou spotřebu jako strašné číslo, které rychle narůstá podle doby kterou stojíš. Navíc nebere celkovou hodnotu vzdálenosti a množství paliva, ale po nějaké době se jakoby restartujem počítá průměr znovu a dané průměry potom znovu sčítá (tu dobu ale přesně nevím)
- Další věc je, že tachometr v autě dost přeměřuje, nedá se tedy srovnávat spotřeba na kilometry na tachometru a kilometry v mapě - taky se to dost liší.
- A úplně nakonec, záleží na benzínu. Jak jsem řekl, hodnota se počítá podle hmotnosti vzduchu, takže hodnota spotřeby je v na začátku přepočtu rovněž v gramech benzínu. A ne všechny benzíny mají úplně stejnou hustotu, takže podle toho se pak taky mírně liší přepočet na litry.
Takže jedinou přesnou hodnotu dávají jedině auta, která mají na palivovém vedení průtokoměr a to Sportage bohužel nemá. Teda aspoň Sportage II. určitě ne.
Kia Sportage II (2005) 4x4, 2.0 CVVT 16V DOHC, Active Ex
JanRypal Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia Sportage II (2005)
99999 km @ 10 l/100km

Zpět na Elektronika