DIY - Vymena cepu na rameni

"Máte štěstí, že jdu zrovna kolem, říkají o mě, že jsem odborník".

DIY - Vymena cepu na rameni

Příspěvekod Beda » 27.09.2017 22:09

Tak jsem si dal opet praci a nafotil par veci z vymeny kuloveho cepu na rameni Santa Fe (Sorento ma stejne cepy, takze proto jsem se rozhodl pouzit fotky od Santa Fe).

Inspiraci muze byt i toto video, ale predem upozornuji, ze to opravdu nedate za 4 minuty :D



Mne osobne to trvalo cca 6 hodin, 4 hodiny leva strana a 2 hodiny prava strana. Proc tak dlouho a proc takovy casovy rozdil :? protoze manzelky Santa Fe ma spoustu veci zarezlych a jen diky servisu, ktery ji na nem menil silent blok v rameni na prave strane mi usetrili cas pri rozebirani.

1. Je treba si obstarat specialni naradi
naradi cepy.jpg

Temi "U" kliny vlevo se da vyrazit rameno s cepem od tehlice, mate-li spoj dostatecne zarezly, je jich urcite treba. Cena cca 600,-
Sadou v modrem kufriku vylisujete puvodni a nalisujete novy cep do ramene. Cena cca 2100,-
Takze to neni zadna levna zalezitost :no: pujdete-li toto absolvovat do autorizovaneho servisu, zaplatite asi tak 1700-2500,- zalezi zda v cene bude diagnostika problemu na voze a zaroven v cene bude origo cep, za ktery si zaplatite klidne 4-nasobek ceny slusneho cepu z nejakeho E-shopu.

2. Dale je treba toto naradi a material:
  • gola sada
  • male kladivo
  • velke treba 2kg kladivo (pouzito na zarezly sroub)
  • ockoploche klice
  • momentovy klic
  • kleste na segrovky (ty ktere maji rozeviraci konce)
  • uvolnovac zarezlych sroubu/spoju
  • 2 hevery (staci i jeden, kdyz mate auto na stojancich)
  • nahradni zavlacky
  • sroubovaky
  • kleste
  • plochy sekac (je-li cep zarezly v tehlici)
  • montpaku

3. Auto je treba zvednout na strane meneneho cepu, sundat kolo a podeprit bezpecne auto, protoze je dost mozne, ze budete doslova hodiny mlatit do zarezlych spoju :thd:

4. Prvni se musi vyndat zavlacka za matkou, ktera je na sroubu, ktery drzi cep v tehlici. Pak povolit matka (myslim klic c. 17) a nasledne vyklepat ven sroub, no a zde u mne nastal problem, nad kterym jsem stravil asi 1h buseni 2kg kladivem do onoho sroubu :huh:
cep v tehlici zajisten sroubem.jpg

Na sroubu vydite, ze ma jiz rozklepanou spici, puvodni sroub ma na konci spicku. Ja ho musel doslova vymlatit, pomoci prodlouzeni z gola sady, ktere jsem si o nej oprel, abych mel jak do nej klepat. To jsem jeste netusil, ze asi hure se s timto sroubem popral i servis na druhe strane auta, servis mi dokonce ten sroub rozmlatil tak, ze jim odpadl konec sroubu, kam se dava zavlacka, takze mi misto puvodni matky dal samojistici matku (tomuto reseni moc neduveruji :( ) Radsi si koupim novy sroub s matkou a vymenim ho.
cep sroub.jpg


5. Cilem je dostat rameno s cepem z tehlice a pak nasledne povolit dalsi dva srouby, ktere rameno drzi na ramu u motoru.
vyrazec ramene.jpg

K tomu poslouzi prvni zminovany specialni nastroj. Zarazi se do mezery mezi rameno a tehlici, do "U" drazky se schova drik cepu a tesneni. Pri vyrazeni je dost pravdepodobne, ze poskodite gumovou prachovku cepu :idea: No a zde byl druhy kamen urazu, opet jsem stravil cca 1h mlaceni do toho pripravku 2kg kladivem, abych cep vubec trochu uvolnil ze zarezleho spoje. Problem je i v pripravku samotnem, ten "U" klin je prilis nizky, dokazal jsem ho cely zarazit do te mezery, aniz by se cep z ramene vubec pohnul, takze jsem do nasroubovane rukojeti musel mlatit i shora a to melo za nasledek, ze jsem rukojet ohnul v slabsim miste, kde zacinal zavit :thd: Pomoct si muzete i tim, ze uchyceni v tehlici roztahnete vrazenim plocheho sekace do mezery v objimce, ktera drzi drik cepu v tehlici.
rameno je venku.jpg

Kdyz jsem konecne uspel, prachovka cepu byla na hadry, no stejne jsem ji pak sundaval pri vylisovani cepu z ramene :D

6. Rameno pak drzi jeste na dvou mistech, povoluje se klicem c.19
rameno silentblok1.jpg

rameno silentblok2.jpg

Po povoleni obou spoju a vyrazeni sroubu, je treba rameno vypacit z uchytu.
rameno je venku2.jpg


7. Pak je treba sundat segrovku, ktera zajistuje cep z horni strany, pouzil jsem na to kleste na segrovky, sroubovakem by to slo asi take :yes:
segrovka.jpg

segrovka je venku.jpg


8. Odstranil jsem zbytky gumove prachovky a zjistil jsem, ze v cepu uz nebyla skoro zadna vazelina a sam o sobe jsem s nim mohl hybat v kolmem smeru nahoru a dolu o cca 2-3mm.

9. Nyni jsem si chvili hral puzzle, nez jsem prisel na spravne poradi naskladani prirub z lisovaciho pripravku, tak abych cep nemusel mlatit ven kladivem (2kg kladivo s nim ani nehlo), ale mohl jsem ho vylisovat ven z ramene
vylisovani cepu1.jpg

Osvedcila se mi tato sestava, na levo je priruba s velkym otvorem, aby drik cepu s krze mohl projit a jeji spodni cast tlacila na osazeni cepu. Na druhe strane cepu je trubka, ktera je vnitrnim prumerem vetsi nez cep a na ni je vicko s malym otvorem, kde se opre sroub lisovaciho "Cecka"
vylisovani cepu2.jpg

Pak uz jen tocite sroubem, ono v tom zapraska, jak se utrhne ze zarezleho mista a po chvilce je cep venku :)

10. Nyni prichazi na radu dalsi puzzle ve skladani pripravku, aby bylo mozne zalisovat cep do ramene.
novy cep.jpg

lisovani cepu.jpg

Jako funkcni sestava se mi osvedcily dva dily, vlevo je takova trubka, ktera ma plny vrsek a v ni je otvor s osazenim (na obrazku v kufriku je to ta vlevo nahore), no a smerem od sroubu jsem puzil prirubu s malym otvorem, kam zapadne sroub pripravku. Pak uz jen utahujete do doby, nez cela hrana spodniho osazeni cepu bude licovat s hranou na osazeni v rameni :idea:

11. Nasledne svedete boj s nasazovanim segrovky (zde jsou seger kleste nezbytne) :oops:
nasazena segrovka.jpg


12. Montaz ramene zpet, provadite v opacnem poradi, tak jak jste ho demontovali.
natlaceni cepu.jpg

Pri nasazovani cepu do otvoru v tehlici je treba cep nahnout castecne dozadu, aby jeho osa cca odpovidala ose otvoru. Pomoct si muzete druhym heverem, mate-li cep lehce naveden, tak ho heverem prizvednete i s ramenem a jeho drik zapadne plne do otvoru.

13. Poutahujete vsechny rozebrane sroubove spoje predepsanym momentem (cca 140Nm obe upinaci mista ramene k ramu, cca 100Nm sroub drzici cep), zajistite matku u cepu zavlackou.

Shrnuti tedy je, ze kvuli vymene jednoho cepu se vam toto nevyplati delat samotnemu doma, protoze investice a potrebny cas je vyssi nez vynalozene naklady v servisu :(
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství
 
Příspěvky: 8249  Témata: 327
Registrován: 04.09.2007
Bydliště: Dubí  Czech Republic (cz)
1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1)
8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

  • Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

 

Re: DIY - Vymena cepu na rameni

Příspěvekod pysta » 02.10.2017 15:41

Pekna robota, a so sumarom sa neda ine nez suhlasit.

K tym capom a inym zahrdzavenym spojom - idealne je si ich par dni predtym pripravovat ak vies do coho ides, napustat ich hocicim vzlinavym - WDckom, konkorom, naftou, petrolejom, co je po ruke.
Ak ten cas nemas, vyborne funguje CRC rost flash
a 5kg kladivo
a majzlik
a 2m trhacia tyc
a 30 tonovy lis
a 5litrov benzinu.... :twisted:
pysta Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství
 
Příspěvky: 34  
Registrován: 26.06.2017
Bydliště: bra  Slovakia (sk)

Kia Sorento II (2011)
128000 km @ 8 l/100km

Re: DIY - Vymena cepu na rameni

Příspěvekod pysta » 02.01.2018 17:21

Tak som si medzi sviatkami aj ja presiel touto zabavkou, akurat ja som menil komplet ramena, pri cene 65e za kus nebolo co riesit, a rovno s nimi som menil aj tycky stabilizatora kde som zistil ze tie by som asi nechcel menit kym su ramena na aute :D
Suma sumarum asi 2 hodky roboty s kavou a od predku uz ide iba reklama na ticho :drink:
pysta Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství
 
Příspěvky: 34  
Registrován: 26.06.2017
Bydliště: bra  Slovakia (sk)

Kia Sorento II (2011)
128000 km @ 8 l/100km

Re: DIY - Vymena cepu na rameni

Příspěvekod Beda » 02.01.2018 19:35

Tycky se daji menit i s nasazenymi rameny, akorat to chce mit hever navic (pokavad tim prvnim je zvednuty auto), protoze je treba rameno prizvednout, aby sly tycky dobre nasadit a nebyly napnute od pruzin. Ramena na Santu a hadam i Sorento stoji nejmin cca 2000,- takze jsem tentokrat setril ... preci jen je to manzelky auto a zatim ji to vyhybani diram a kanalum jeste moc nejde :twisted:
Uživatelský avatar
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství
 
Příspěvky: 8249  Témata: 327
Registrován: 04.09.2007
Bydliště: Dubí  Czech Republic (cz)
1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1)
8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Re: DIY - Vymena cepu na rameni

Příspěvekod pysta » 03.01.2018 12:12

Vymenit sa samozrejme daju, ale takto to bolo podstatne pohodlnejsie s luxusnym pristupom s pistolou :D
pysta Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství
 
Příspěvky: 34  
Registrován: 26.06.2017
Bydliště: bra  Slovakia (sk)

Kia Sorento II (2011)
128000 km @ 8 l/100km


Zpět na Technický koutek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé