Čus, minulý týden jsem přivezl domů nový Proceed GT 1,6 GDI. Pár poznatků za zatím ujetých 450 km, což je sice relativně málo, ale dost na to, aby se odkopali základní silné a slabé stránky. Víc dojmů pak připojím později.
Nejdřív proč jsem to auto kupoval:
- Nemám rád designově obyčejné auta. Všechna čest škodovkám, oktávka a spol. nepopiratelné dobré auto, praktické a prodává se z X dobrých důvodů. Ale mě prostě nebaví. Nelíbí se mi jeho tuctovost. Takových aut jezdí po silnici kýbl a v životě by mě nenapadlo otočit se za podobným obyč kočárem.
- Moje předchozí bylo Renault Megane IV (r.v.2017), což je sice taky designově zajímavé, ale vzhledem ke slabšímu motoru (1,6 atmosféra 114k) a malému kufru a výbavě přestalo stačit. Toto auto vyfasovala partnerka na pojížďky po Praze.
- Dal jsem si pevný budget 750 tisíc a dal se do hledání nového auta. Hrozně dlouho jsem se díval po Meganu RS (ale byla píčovina mít doma dvě stejně velké auta), pohrával jsem i s myšlenkou i30N, ale furt je to malé auto, ikdyž už se zajímavou porcí koní. Pokud bych chtěl zabrousit do Golfu R kombi nebo Cupra combi (kvůli velikosti), tak se bavíme o částce spíš k 900 tis. se zajímavou výbavou. Takže diskvalifikace a musel jsem se smířit s tím, že moje auto holt nebude atakovat hranici 300 koní. Budu si muset ještě počkat

- Někdy v prosinci jsem objevil Proceed a hned mi padnul do oka. Designově zajímavý, čekal jsem na výbavu, pak na cenu. Vůbec netrpím přesudky typu "pouze německé auta" a podobné shity lidí, co v pravděpodobně v německém autě nikdy nejeli, dvakrát se podívali na Top Gear a jsou z nich motorističtí odborníci
- V Proceedu jsem se byl projet (Emil Frey v Praze) a vzal si týden na rozmyšlenou. Po týdnu jsem byl jezdit ještě jednou, abych si pár věcí ujasnil. Ještě jsem zvažoval, že počkám na předváděčku, jenže to spíš vypadá, že to A) potrvá dlouho, než nějaké budou a za B) bude jich málo vzhledem k tomu, že auto je tak trochu atypické.
- Nakonfiguroval jsem si tedy Proceeda (ano, pravda, moc tam toho už nakonfiguroat nejde:)), poslal do Freye a dealer mi odepsal, že mám asi štěstí, protože auto v naprosto přesné konfiguraci je na cestě a mělo být jako skladovka, jestli ho chci. Chtěl jsem...
Pozitiva:
- Motor příjemné překvapení. Jak jsem říkal, není to trhač betonu, to ani není účel, ale na nějakou srandu stačí, táhne už od spodních otáček, žádný turbo-delay jsem nezpozoroval, věřím, že se ještě zajede. Slušný zvuk i ve sportovním režimu. Lidi se budou otáčet a pište si, že nebudou čekat KII

- Výbava - prakticky není co vytknout. Sáhnul jsem po maximu, takže včetně metalízy a panoramatického okna.
- Sedačky - super boční vedení, tvar, materiál... Jen sedíte trochu vysoko. Mám 185 cm, nad hlavou mám sice ještě dost místa, ale dokázal bych si představit sedět v autě víc "utopený" a radši si šoupnout volantem. Ale to je subjektivní.
- Převodovka - není co řešit, dvouspojka z USA Kií, naladěná od Biermanna, stejně jako podvozek. Zatím žádný negativní projev, necuká, přeřazuje stabilně, zatím se nevyskytuje ani typické zmatené podřazování při pomalém dobržďování při příjezdu ke křizovatce. "Trojka, dvojka, aha ne ***, tři, zpět dva... no já navím..." - tak to tady fakt nezaznamenáte.
- Audio - nejsem audiofil a nervu tam Rammsteiny na max, ale na poslech standardního streamu z telefonu (Spotify apod) je to nadprůměrné, tady zklamaní rozhodně nebudete, ani pokud hudbě fandíte víc, než já. JBL hraje suprově.
- Objem kufru skoro 600 litrů. Ještě jsem nic objemného až na pár tašek a kufrů kolem Prahy nevezl, ale úložných prostor je mraky a skoro to vypadá, že ani v setupu 2+2 (dva dospělí, dvě děti) odjedete i na větší a delší dovolenou bez problémů. Z čeho bych měl obavu je přeprava nadrozměrných věcí - tašky a batohy do auta vždycky narvete, ale když budete chtít převézt skříň z IKEA, asi budeme mít problém, protože nakládací otvor do kufru je podstatně menší, než u běžných kombi.
- Infotaintment - bez připomínek. Dělá to co má, měl jsem sice sraní s Apple CarPlay, ale i to se nakonec vyřešilo a spíš to byl problém telefonu, než auta. Navigace je aktuální, přesná, porovnával jsem i s Google Mapama a většinou je to na chlup stejné. Ovládání dotykáče rychlé, přesné, nezasekává se, nezpožďuje se. Display je suprově čitelný i na slunci, s tímto mít problém určitě nebudete. Mimochodem ta bezdrátová nabíječka je super věc - beztak je každý zvyklý vytáhnout z kapsy kalhot telefonu a švihnout ho někam do auta, takto se vám bude aspoň nabíjet. Tady palec nahoru!
- Panoramatická střecha - v porovnání s jinými vozy (teda, jedním

- otec má Insignii s panoramatickou střechou) mi přijde dost tichá a má hladký chod, myslel jsem, že to bude jen tak na parádu, ale těším se na léto, až bude mít i praktické využití. Uvidíme...
- Asistenti - možná jsem z toho zbytečně paf, protože v autech dřív jsem to neměl, ale fungují fakt dobře. Udržování v pruhu, autonomní brždění, parkovací asistent - čumím! Když jsem to četl v katalogu, tak jsem si říkal, že to je taková pěkná vyfikundace, ale v praxi nevyužitelné, ale teď si "zatím" myslím opak

Negativa:
- Při zařazení zpátečky trochu pískají (asi) brzdy. Nemůžu si pomoct, ale furt to slyším, vrže to a píská jak dveře do stodoly

Snad si to sedne.
- Zvuk motoru je sice pěkný, ale časem začne být trochu otravný, v režimu COMFORT bych si představoval trošku tišší projev. Možná je to i odhlučněním, pořád to není Němec, ale tady si kolegové z Koreje (nebo ze Žiliny?:)) mohli dát víc záležet...
- Nevím, jestli je to negativum, spíš konstatování - počítejte se spotřebou kolem 10ti litrů, a to i pokud se vyvarujete startování z křižovatek po vzoru Nikiho Laudy

Možná si to ještě sedne, jak říkám, 450 km je málo na hodnocení.
- Absence adaptivního tempomatu - to jsem byl docela šokovaný, že v nabídce vůbec není, přitom myslím, že na SK KIA se vyskytuje, ale nejsem si jistý

Suma sumárum - pokud hledáte zajímavé a neobvyklé auto, kterých na silnici asi moc neuvidíte, které je o něco silnější, než běžné dostupné kombi na trhu, ještě k tomu za relativně rozumné peníze, je to auto pro vás. Pokud nemáte s egem problém a budete OK s tím, že máte KII a ne 5 let starou A4 avant (třeba), tak určitě nasraní nebudete a auto splní vaše očekávání.
Sorry za elaborát, věřím, že kdo hledá info, tak si čas na přečtení najde

Přeju šťastnou ruku kupujícím...