Originální baterie KIA jsou pěkný shit. Mě teď odešla 3,5 roku stará baterka.
Už včera auto pomalu a dlouho točilo startérem a dnes to samé 2x.
Po příjezdu jsem šel s multimetrem zkontrolovat napřed odběr naprázdno - první výsledek skoro 1A - to jsem se vyděsil a říkal si co mi tak naprázdno žere. Jenom jsem před měřením pořádně nedovřel dveře a svítilo stropní světlo. Po zavření dveří cca 0,05A, takže pohoda.
No nic - zkusím napětí baterky.
Naprázdno 12,68V.
Zapnu zapalování (+žhavení) a ejhle - pokles na 11,3V.
Nastavím na multimetru ukládání max min a jdu startovat. Motor se jen otráveně převaloval - asi po třech pomalých otáčkách jsem přestal a šel zkontrolovat záznam.
Minimum 7,3V.
Výsledek - doufám, že zítra někde seženu nový aku.
Pro vaši dokonalou představu - auto startovalo mírně váhavě už několik měsíců - při řešení jiného problému jsem měl několik týdnů napojený malý dig. voltmetr na kabel žhavení a sledoval jsem kolik V a jak dlouho jde do káblu žhavení - prostě jak dlouho auto žhaví. A při startech šlo napětí běžně k 8-mi voltům. Pokládal jsem to za úbytek napětí po káblech. Jenže dnes jsem měřil přímo na svorkách akumulátoru, takže problém s baterkou byl evidentně dlouhodobější.
Někde jsem četl, že pokud jde při startu napětí na svorkách pod 9V, tak je aku zralý na výměnu.
edit 24.12.
Tak jsem dnes měnil baterii - musím poděkovat místnímu prodejci náhradních dílů, u kterého jsem ji včera objednal a dnes (na štědrý den) vyzvedl.
Jedná se o
BOSCH S4 026, 70 Ah, (0 092 S40 260), která je identická s
Vartou E23.
Zkouška:
- napětí naprázdno 12,76V
- zapalování + žhavení 11,6V
- minimum při startu 10,7V
Ještě k tomu sehnání akumulátoru. Docela jsem koukal, že je prodejce schopen baterii dodat i na štědrý den. Jde vidět, že pokud má zájem udělat kšeft, tak tomu nic nebrání.
Jaký to rozdíl oproti značkovému servisu Kia, kde mi diagnostikovali vadnou žhavící svíčku - samozřejmě takový "atypický" náhradní díl nebyl skladem

, takže jsem na něj čekal pouhé 3 týdny

. Co k tomu dodat... .